26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

DvhN | Reiswereld komt met plan om vakanties te redden

Paul Eldering • Yteke de Jong | Dagblad van het Noorden

„Neem Curaçao, waar vlucht, hotel en transfer dan veilig zijn, met diverse sneltesten tijdens de reis” | ANP

De reiswereld neemt het heft in eigen hand om Nederlandse toeristen vanaf dit voorjaar toch richting de Middellandse Zee te laten vliegen. Met het plan hoopt de toerismesector het vakantieseizoen nog enigszins te redden.

Vanaf het voorjaar moeten vakantiegangers getest van en naar Schiphol vliegen, is de gedachte. Zo nodig worden sneltesten vlak voor de vlucht geboden, ook op veel vakantieluchthavens in Spanje, Griekenland, Turkije, Portugal en Italië.

„Tot eind maart voeren we op verzoek van het kabinet geen pakketvakanties uit, maar in april-mei en in de zomer willen we binnen de coronabeperkingen weer volop gaan vliegen. Reisorganisaties bereiden nu een concrete exit uit de virusmalaise voor”, zegt topman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR.

Weken van voorbereiding

Hij zegt geen begrip te hebben voor de trage gang van zaken in Den Haag. „Op de ministeries willen ze niet eens praten over manieren om straks veilig op vakantie te kunnen. Dat gaat niet vanzelf, er is weken voorbereiding nodig. Daarom gaan we het zelf doen om het perspectief te geven waar iedereen naar snakt. Dat lukt niet als er op de rem wordt getrapt.”

De ANVR sluit volgens Oostdam een raamcontract af met een leverancier van zowel PCR-testen als antigeentesten. „De combinatie van vaccinaties en verplichte testen bij vertrek en aankomst zijn de sleutel. Alleen zo kunnen we de corona-impasse doorbreken”, vindt hij.

Quarantainehotels

Corendon-baas Steven van der Heijden is al druk bezig om op zonbestemmingen (snel)testfaciliteiten voor vakantiegangers te regelen. „Samen met onze lokale partners en autoriteiten. Ook die willen graag toeristen. Niks doen is geen optie. Er worden quarantainehotels ingericht om positief geteste toeristen op te vangen. We vragen passagiers een toeslag van tien euro per vlucht voor testkosten.”

TUI praat over ’coronavrije corridors’ met overheden, in navolging van een KLM-proef naar Atlanta. „Neem Curaçao, waar vlucht, hotel en transfer dan veilig zijn, met diverse sneltesten tijdens de reis”, zegt Petra Kok. „Dat willen we op meer bestemmingen. Wachten tot iedereen gevaccineerd is, komt te laat. Nederlanders hebben nu behoefte aan vakantie.”

Transavia wil juist in gesprek over perspectief, zegt topman De Nooijer. „Er moet een eenduidige oplossing komen op Europees niveau.”
Medische handeling

KLM is ook in overleg met overheden om meer sneltesten op luchthavens te faciliteren. Onder andere in India en Nigeria is dat al het geval. „Het lukt passagiers vaker om zich binnen vier uur voor de vlucht te laten testen”, stelt een woordvoerder. Zelf neemt KLM geen testen mee aan boord. „Dat is een medische handeling die toezicht en registratie behoeft.”

Vakantievlieger Transavia stelt in een reactie dat ze het door de sneltest de laatste passagiers die het nog heeft kwijtraakt. „Het advies aan de gestrande Nederlanders is dan maar om via andere luchthaven terug te reizen. Ik vraag me af welk doel wordt hier wordt beoogd”, aldus ceo Marcel de Nooijer. „Deze maatregelen zijn ingevoerd zonder exitstrategie, en daarmee is er continu sprake van een ongelijk speelveld.”

Volgens onderzoeksbureau Bain zijn de vooruitzichten voorlopig verslechterd door het lage vaccinatietempo en de toenemende reisrestricties met meer lockdowns en grenzen die op slot gaan. Veel luchthavens, ook in Europa, hebben nog geen 24/7-testloket.

Bron: Dagblad van het Noorden

Artikel delen

1 reactie

 1. @TUI, KLM, TRANSAVIA

  Jullie kunnen nu al beginnen met Nederlandse toeristen naar Curacao te halen, want ze willen Nederland ontvluchten en veilig naar de zon.

  De eerste Covid dode in Nederland was 7 maart 2020. Nu zijn er 13959 doden over een periode van 298 dagen. Per maand van 30 dagen is dat gemiddeld 8,21 doden per 100.000 inwoners.
  Over dezelfde periode heeft Curacao 21 doden. Dat is per 100.000, dus gemiddeld per maand 1,29. Nederland heeft 6,4 keer zoveel (640%) doden.

  Wat de beheersing van Covid betreft presteert Nederland slecht. Curacao is wereldwijd een “topper” in goede zin. Daarom accepteert Nederland nu ook dat hier geen PCR en snel test hoeven te worden afgenomen als iemand van Curacao naar Nederland reist. Omgekeerd natuurlijk wel vanwege het hoge aantal besmettingen in Nederland.

  Veel toeristen die hier al zijn willen langer blijven. Zonnebaden, relaxen, zwemmen, snorkelen, scubadiven en ‘s-avonds lekker uit gaan eten tot 22:00 zonder Corona-hooligans.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -