DvhN | Nijboer zet tanden in het grote geld

Johan de Veer

Henk Nijboer: ,,We zitten ook om tafel met wetenschappers, De Nederlandsche Bank, een officier van justitie en de topmensen van trustkantoren. Wanneer ik tevreden ben? Als we weten wat de financiële routes zijn en hoe het met het toezicht is gesteld | ANP

Er breekt een drukke tijd aan voor het Groninger PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij duikt deze maand in de wereld van het grote geld.

Nijboer geeft leiding aan de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale Constructies. Deze doet onderzoek naar de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk. Aanleiding voor de Tweede Kamer een dergelijke commissie in te stellen waren de Panama Papers die in 2015 opdoken.

Twee specifieke kwesties

In totaal ondervraagt de commissie 23 deskundigen en getuigen en richt zich op twee specifieke kwesties: het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde brievenbusfirma’s en het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen.

Nederland speelt een centrale rol in internationale fiscale structuren. Om uit de handen van belastingdiensten te blijven, wordt kapitaal doorgesluisd via in Nederland gevestigde ‘lege brievenbusfirma’s’. Het gaat om 4000 miljard euro, waarmee Nederland een van de grootste louche financiële schakels ter wereld is. Ook zijn er signalen dat Nederlandse burgers aanzienlijke vermogens aan het zicht van de belastingdienst onttrekken.

Tijdens een recente informatiebijeenkomst in de Tweede Kamer gaven toonaangevende fiscalisten aan dat de ‘lege brievenbusfirma’s’ de reputatie van Nederland bezoedelen. Volgens de commissie berokkenen ze schade aan internationale ondernemingen die hier wel activiteiten ontplooien en voor werkgelegenheid zorgen.

Parlementaire ondervraging

Bij de parlementaire ondervraging heeft de commissie vooral de Nederlandse trustsector op de korrel. Die sector beheert veel kapitaal, maar heeft ook een andere taak, namelijk als ‘poortwachter’ de geldstromen door Nederland in de gaten houden.

De financiële wereld heeft de naam tamelijk gesloten te zijn, maar wie voor de commissie verschijnt, zal het achterste van zijn tong moeten laten zien. De experts die worden opgeroepen, hebben opkomstplicht en staan onder ede.

De 156 Nederlandse trustkantoren die driekwart van de de financiële holdings van multinationals met 14.500 brievenbusmaatschappijen beheren, staan onder toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB).

Aan de Parlementaire Ondervragingscommissie Fiscale Constructies doen CDA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en PvdA mee. VVD en PVV hadden inhoudelijke bezwaren tegen de werkwijze en leverden geen lid.

Nijboer: ,,De commissie doet geen aanbevelingen maar legt de informatie die ze boven tafel heeft gehaald in de vorm van een verslag op tafel. De Tweede Kamer moet bekijken wat ze er mee doet. De werkwijze is geïnspireerd op de Engelse en Amerikaanse hearings.’’

De Groningse voorzitter, geboren in Ten Boer, heeft erg veel zin in de klus. ,,We hebben aardig op een rij wat we willen en hoe we het gaan doen. Er zit een een duidelijke lijn in de verhoren. Woensdag praten we met mensen van de Belastingdienst. Die vertellen waar ze bij de controle tegenaan lopen. Daarna spreken we met journalisten die de Panama Papers hebben bestudeerd.’’ De Panama Papers omvatten documenten uit 93 landen waarin omstreden financieel beheer en belastingontduiking aan de kaak is gesteld. Ze vormden de directe aanleiding voor dit parlementaire onderzoek.

Nijboer: ,,We zitten ook om tafel met wetenschappers, De Nederlandsche Bank, een officier van justitie en de topmensen van trustkantoren. Wanneer ik tevreden ben? Als we weten wat de financiële routes zijn en hoe het met het toezicht is gesteld. In de commissie zitten verder Eppo Bruins (CU), Tom van der Lee (GL), Chris van Dam (CDA), Renske Leijten (SP) en Jan Paternotte (D66). pagina 6

Bron: Dagblad van het Noorden

19 Reacties op “DvhN | Nijboer zet tanden in het grote geld

 1. Wist niet dat ik de dief ben van jullie dromen. Blijkbaar hou mijn schrijven jullie de hele avond wakker. Dat bewijs maar weer jullie vuile geweten.

 2. Dan je, en ik heb WiFi.

 3. We gaan je missen, je 10 dagen in Miami.

  Maar wellicht heb je er Wifi.

  Mede namens Enri een goede reis, al is hij in de verondestelling dat het een enkeltje is.

 4. En dan morgen en Trump of Schotte als president? Laat maar lekker lopen zo.

 5. Mensen,corruptie moet bestreden worden ongeacht welke nationaliteit,trouwens ik geloof niet in dat koningklijke gedoe,het wordt tijd dat het afgeschaft wordt,in de vaderlandse geschiedenis lees je hoe ze aan geld en macht gekomen zijn,oprotten.

 6. Hahahaaaaaaaaaaaaa binnen kort zie ik jullie allemaal huilen achter de tralies. hahahaaaaaaa

 7. Dat klopt, hier werd Curaçao Independiente al bloednerveus van, kijk naar zijn bericht hierboven hahahaaaaaaaaa.

  Ze gaan allemaal vallen.

 8. Van Aller
  Gaarne de bewijzen leveren van hetgeen u beweert. Anders wordt u ook geschaard onder de grote groep eenzame babbelaars op deze site.

 9. Renée van Aller

  Er zijn te grote belangen gemoeid met alle te laten zoals het is. De politieke partijen die het meest te verliezen hebben, doen al niet mee (VVD enn PVV). Dus impliciet keuren ze malafide praktijk bij voorbaat goed. Nederland heeft er belang bij om niet verder in diskrediet te worden gebracht. Dit onderzoek gaat als een nachtkaars uit. Ook wat de eilanden betreft. Want ook daar heeft Nederland een dikke vinger in de pap voor wat betreft witwassen en andere opvallende belastingontduikingen. Legaal en illegaal. Renée van Aller&John de Vries

 10. Curaçao Independiente

  http://wetten.overheid.nl/BWBR0023825/2014-11-29 , hoofdstuk 4, artikel 22-24 geeft heel goed dat bij geheimsplicht bedrijf, op persoonlijk vlak enz. deze informatie niet gedeeld hoeft te worden met de commissie. Dus het geeft te denken, welke waarde zal zo’n ‘Parlemenataire Ondervraging’ hebben? Degene die opgeroepen worden, kunnen zich heel simpel verschuiven achter het geheimsplicht. Is het niet logischer om DNB ter verantwoording te roepen? Want hun toezicht heeft blijkbaar gefaald. Of is het zoals ten tijden van de economische crisis dat hun toezicht een wassen neus is gebleken? Laat ook net de VVD zijn bekend van een heleboel corruptieve/fraude schandalen in hun gelederen, die niet deel van wil meemaken, mischien zijn ze al zo goed op hoogte dat ze de extra informatie uit de ondervraging niet nodig achten? Waarom de Panama Papers gebruiken als excuus, terwijl het al duidelijk is dat Nederland een verdiende plek moet hebben op de zwarte lijst van belasting paradijzen en ontwijking, eigenlijk de diplomatische woord voor belastingfraude. Het parlementaire onderzoek heeft alle schijn van politieke farce en lijkt meer voor de bühne.

 11. Drechi pa bosnan Tur

  Wat meer is, mannen….
  Enriqueta heeft NERGENS verstand van, niet alleen hierover.O ja…… van CHUPEREN weet hij alles
  Bah. En hij eet nog met die mond…..

 12. LaStiwz,

  Respect voor je engelengeduld met Enri die schijnbaar nooit gehoord heeft van de Machangulo affaire.

 13. Volgens @Enri hoeft dat niet. Willem Alexander hoeft volgens hem geen belasting te betalen.

 14. Dat kwijtschelden ging voornamelijk over spaarrekeningen die Nederlanders hadden in Luxemburg.
  Die trustkantoren zijn er nu juist om LEGALE constructies te bedenken om de belasting voor te blijven. Durf te wedden dat ook Willem Alexander c.s. daar gebruik van maakt

 15. Misschien vinden ze dan ook nog die 600 miljoen, die Schotte kwijtmaakte bij Aqualectra en RdK , samen met zijn schoonvader.
  Hoogste tijd overigens dat hij daarvoor bij de rechter komt.

 16. Miep ze chace iedereen maar leden van het Koningshuis en andere rijkemensen hebben adviseurs die ze adviseren hoe ze dat legaal kunnen doen en ze maken ook geen gebruik van Trustkantoren parotin zoals de criminelen.

  Kortgeleden hadden ze de Nederlandse burgers een deadline gegeven om straffeloos hun buitenlandse rekeningen bekend te maken en heel veel mensen hebben hiervan gebruik gemaakt. Deze deadline is nu voorbij denk ik. Daarom zijn alle maffiosi’s aribabow met hun vele vuile zwart geld.

  Binnen kort horen wij konfiska, konfisca, die en die is kaal geplukt hahahaaaaaaaaaaaa

 17. Ik hoop dat ze erachter komen waar al die gejatte miljoenen uit onze staatskist nu liggen. Een ding is er zeken OM ga ze chasen tot in Zweden, Zwitserland indien nodig.

  Daarom zijn ze als een kat in het nauw bezig met onafhankelijkheid, nieuwe politieke partij en dat soort flauwekul. Om zo alle justitiële instantie buitenspel te zetten om vrij te kunnen blijven.

  http://www.vigilantekorsou.news/2017/06/03/algun-miembro-di-pas-desapunta-ku-charles-cooper/

  http://www.vigilantekorsou.news/2017/06/03/pwfc-ke-sa-si-berdat-e-chinesnan-paga-50-mion-doler/

 18. pak jullie FREE ISLAND BONAIRE maar onder de loep-volgens mij zitten daar van alle NED-Hollanders 60% belasting geld verbergers.

 19. jongetje Nijboer -dan zal je Koningshuis er ook aan moeten geloven – of staan die boven de WET ?
  Nederlandse belasting dienst kan het niet hebben als er geld is waar ze niet aan kunnen komen-Rijke slimme mensen moeten gewoon in een ander land gaan wonen en zich uitschrijven uit Nederland-Als ze dat niet doen zijn ze zelf DOM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *