27 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Druktank verantwoordelijkheid van duikers zelf

HomeLandenCuraçaoDruktank verantwoordelijkheid van duikers zelf

afbeelding van Natasja Gibbs
Door  Natasja Gibbs
(www.rnw.nl)
Lees meer over:

Er was de afgelopen maanden veel gedoe op Curaçao over het ontbreken van een functionerende druktank. De sportduikers voelen zich onveilig. Maar is een functionerende druktank wel de verantwoordelijkheid van de overheid? Duikexperts opperen dat een druktank misschien beter door een particuliere organisatie kan worden geëxploiteerd.

Een week na de officiële opening van de druktank bleek die toch niet te functioneren. Een duiker met decompressieverschijnselen kon niet worden behandeld en moest alsnog naar Bonaire worden gevlogen.

Druktank als commercieel bedrijf
Waarom zou de duikwereld het lot in handen van een falende overheid leggen, terwijl de branche zelf de risico’s neemt door onder water te gaan,” vraagt Iñez Hallewas zich af.
Ze was jarenlang duikinstructrice op Curaçao en is tegenwoordig beleidsadviseur in Nederland. “Natuurlijk heeft de overheid haar verantwoordelijkheid, daar betalen we belasting voor, maar passief blijven toekijken en klagen terwijl er niets gebeurt, is ook niet de oplossing.”

Hallewas wil dat de duikwereld zelf een plan van aanpak maakt om hulp te verlenen bij duikongevallen. “Dat kan door de vlucht naar Bonaire, waar wel een functionerende tank aanwezig is, sneller en beter te regelen, of door met z’n allen te investeren in een druktank en die als een bedrijfje te exploiteren.”

Bonaire doet het al langer
Op Bonaire wordt de druktank al jaren door een particuliere stichting gerund. “Alle duikinstructeurs kunnen hier een cursus volgen voor het bedienen van een druktank. Wij hebben een lange lijst met mensen die de druktank kunnen bedienen en dat doen voor een luttel bedrag. Dat is veel effectiever dan werken met twee of drie fors betaalde krachten zoals ze straks op Curaçao hebben”, vertelt een duikinstructeur op Bonaire.

Commercieel belang
De aanschaf van de druktank op Bonaire is een grote investering geweest. Daarom wordt de tank ook gebruikt voor de behandeling van brandwonden, diabetes of andere ziekten die hyperbare zuurstoftherapie vereisen. “De verzekering vergoedt dat. Het lokt toeristen naar Bonaire die normaal niet op vakantie zouden kunnen omdat ze gebonden zijn aan een druktankbehandeling en dat is dan weer business.”

Belangen van de overheid
Aan dat commercieel belang moet de Curaçaose overheid volgens duikinstructeur Hans Pleij ook gedacht hebben toen ze een derde partij aantrokken om de druktank te gaan bedienen. “Als de overheid een derde partij uit het buitenland aan kan trekken en daar vergunningen voor aflevert, waarom kunnen we dat zelf ook niet? Het is een kwestie van een goede investeerder vinden of een lening bij de bank afsluiten en we hebben de touwtjes in eigen handen. Kijk maar naar ons kleine broertje Bonaire en hoe het daar geregeld is.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties