26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 01:58

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoDruktank verantwoordelijkheid van duikers zelf

Druktank verantwoordelijkheid van duikers zelf

afbeelding van Natasja Gibbs
Door  Natasja Gibbs
(www.rnw.nl)
Lees meer over:

Er was de afgelopen maanden veel gedoe op Curaçao over het ontbreken van een functionerende druktank. De sportduikers voelen zich onveilig. Maar is een functionerende druktank wel de verantwoordelijkheid van de overheid? Duikexperts opperen dat een druktank misschien beter door een particuliere organisatie kan worden geëxploiteerd.

Een week na de officiële opening van de druktank bleek die toch niet te functioneren. Een duiker met decompressieverschijnselen kon niet worden behandeld en moest alsnog naar Bonaire worden gevlogen.

Druktank als commercieel bedrijf
Waarom zou de duikwereld het lot in handen van een falende overheid leggen, terwijl de branche zelf de risico’s neemt door onder water te gaan,” vraagt Iñez Hallewas zich af.
Ze was jarenlang duikinstructrice op Curaçao en is tegenwoordig beleidsadviseur in Nederland. “Natuurlijk heeft de overheid haar verantwoordelijkheid, daar betalen we belasting voor, maar passief blijven toekijken en klagen terwijl er niets gebeurt, is ook niet de oplossing.”

Hallewas wil dat de duikwereld zelf een plan van aanpak maakt om hulp te verlenen bij duikongevallen. “Dat kan door de vlucht naar Bonaire, waar wel een functionerende tank aanwezig is, sneller en beter te regelen, of door met z’n allen te investeren in een druktank en die als een bedrijfje te exploiteren.”

Bonaire doet het al langer
Op Bonaire wordt de druktank al jaren door een particuliere stichting gerund. “Alle duikinstructeurs kunnen hier een cursus volgen voor het bedienen van een druktank. Wij hebben een lange lijst met mensen die de druktank kunnen bedienen en dat doen voor een luttel bedrag. Dat is veel effectiever dan werken met twee of drie fors betaalde krachten zoals ze straks op Curaçao hebben”, vertelt een duikinstructeur op Bonaire.

Commercieel belang
De aanschaf van de druktank op Bonaire is een grote investering geweest. Daarom wordt de tank ook gebruikt voor de behandeling van brandwonden, diabetes of andere ziekten die hyperbare zuurstoftherapie vereisen. “De verzekering vergoedt dat. Het lokt toeristen naar Bonaire die normaal niet op vakantie zouden kunnen omdat ze gebonden zijn aan een druktankbehandeling en dat is dan weer business.”

Belangen van de overheid
Aan dat commercieel belang moet de Curaçaose overheid volgens duikinstructeur Hans Pleij ook gedacht hebben toen ze een derde partij aantrokken om de druktank te gaan bedienen. “Als de overheid een derde partij uit het buitenland aan kan trekken en daar vergunningen voor aflevert, waarom kunnen we dat zelf ook niet? Het is een kwestie van een goede investeerder vinden of een lening bij de bank afsluiten en we hebben de touwtjes in eigen handen. Kijk maar naar ons kleine broertje Bonaire en hoe het daar geregeld is.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties