29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Dos Santos weigert uit raden te stappen

HomeNieuwsDos Santos weigert uit raden te stappen

Amparo dos Santos.WILLEMSTAD — De voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Curaçao Ports Authority (CPA) en lid van de RvC’s van Curoil en Selikor, Amparo dos Santos, is niet bereid zijn functies neer te leggen. Dat stelt zijn advocaat Chester Peterson in een vijf pagina’s tellende brief aan minister-president Daniel Hodge (PS).

Hodge stuurde recentelijk een brief naar alle RvC’s van overheids-nv’s met het verzoek om af te treden.
Hoofdreden was dat het gebruikelijk is dat de regering nieuwe kandidaten voordraagt om lid te worden van de RvC’s in het kader van het nieuw te voeren beleid van de regering.

Volgens Peterson is het verzoek van Hodge tegen de wet en verder laat hij weten dat zijn cliënt het vermoeden heeft dat het huidige kabinet aan het jagen is op iedereen die door de voormalige regering is aangesteld.

“Mijn cliënt is in eerste instantie verbijsterd over jouw verzoek, of beter gezegd over de motivering ervan. Dit niet alleen omdat jij en de politici die jouw regering steunen, kenbaar hebben gemaakt bij het aantreden van het nieuwe kabinet dat deze regering uit niet-politici bestaat, maar ook, en des te meer, omdat jouw verzoek de wet niet respecteert”

, schrijft Peterson.

“Daarom verwachtte mijn cliënt een dergelijke brief niet.
Zeker niet van een regering die zegt te staan voor respect voor de wet, behoorlijk bestuur, vrede en liefde.”

Volgens Peterson is de brief van Hodge tegen de principes van good governance.
Hij wijst hierbij naar de wet betreffende corporate governance en de code corporate governance.
De regering moet het voornemen tot ontslag onderbouwd voorleggen aan de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten voor advies.
Maar in de brief staat geen enkele onderbouwing zoals vastgesteld in de wet en de code corporate governance, aldus Peterson.

Verder wijst Peterson erop dat er een aftreedrooster is voor leden van de RvC en daar dient de overheid als aandeelhouder zich aan te houden.
Daarnaast zou ook de motie van de Staten, waarin de regering wordt verzocht om leden van de RvC’s te ontslaan, tegen de code en de wet zijn.

Volgens Dos Santos maakt hij zich, wanneer hij aan het verzoek tot aftreden voldoet, schuldig aan het bedrijven van partijpolitiek, want de regering is dan in staat om politieke benoemingen te doen in de RvC’s.
Dit zou niet alleen tegen de code en de wet corporate governance zijn, maar ook indruisen tegen de wet, zoals gesteld in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Wat de brief niet vermeldt is dat alle leden van RvC’s, inclusief Dos Santos zelf, door de politiek werden voorgedragen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties