DolfijnFM | Groenewoud promoveert

Margo Groenewoud © RV

Historica Margo Groenewoud mag zich sinds gisteren ‘doctor’ noemen. Gisteren promoveerde zij aan de Universiteit van Leiden.

Groenewoud is hoofd van de Bibliotheek van de UoC hier op Curaçao. Ze deed studie naar de manier waarop het koloniale gezag en de katholieke kerk emancipatie van de Afro-Curaçaoënaar belemmerde. Die kreeg bewust beperkt toegang tot informatie en onderwijs omdat de elite vond, dat de bevolking niet klaar was voor politieke en maatschappelijke participatie.

Bron: DolfijnFM

3 Reacties op “DolfijnFM | Groenewoud promoveert

 1. Drechi pa bosnan Tur

  Ik heb mijn volledige lagere schooltijd onder Fraters mogen afmaken.
  PERFEKT!!!! Niets dan Lof!!! Het onderwijs was zonder meer goed!
  Alhoewel We (= de Curacaose kindjes in een conglomeratie van volksbuurten hier op Curacao) lang niet altijd begrepen wat “een zondvloed” was. Of een DukW….. Een polder…. Dat Jantje eens kersen zag hangen, o als eieren zo groot, sneeuw, Noren (schaatsen), langlauffen, vriesweer, etcetera etcetera.
  Maar we sloegen ons er doorheen, alhoewel het merendeel het NIET haalde. Om kort te gaan: De drie zesde klassen op onze school produceerden welgeteld 3 HBS kandidaten!!!!!! Van de meer dan honderd leerling/kandidaten!!!!! En geloof me: geen van de drie zitten thans in de politiek………. Waarvan akte!!!!!!!
  Vervolgens op het Radulphus College verder gegaan. Daar heb ik dit gezegde geleerd. Hoe ging het ook al weer….. “Als de vos de (lees: HENK!!!) de passie……
  Henk, ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het “onder de modder stinkt”.
  You would not have the foggiest idea how it was for us. So please, do not act as if you do. PLEASE!

 2. Ik weet niet of Groenewoud echt belemmerd is in haar onderzoek of dat ze de racismekaart speelt, hetgeen Curacao een gouden medaille zou opleveren als het een Olympisch nummer was.

  Dat de kerk de emancipatie van de Curacaoenaar belemmert heeft geloof ik wel, al heeft dezelfde kerk ook veel goeds gedaan in de vorm van onderwijs en het overbrengen van normen en waarden.

  En als we kijken naar de porkeria in de Staten (MFK, KdnT en PS) dan heeft de emancipatie onze maatschappij niet verder geholpen.

  Integendeel zelfs.

  Niettemin een pabien aan Groenewoud.

 3. Drechi pa bosnan Tur

  Beste Mw. Dr. Groenewoud,

  Ondanks een hele meute wolven elders op dit forum die het totaal niet met U eens zijn, is het U gelukt een lans te breken voor het achtergesteld gedeelte van de Curacaose bevolking. Er werd zelfs geopperd dat uw professoren u ekstra aan de tand moesten voelen door kritische vragen te stellen. Niet gelukt!!!!!
  Deze “Mondi Monkey” is trots op U!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *