Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

DN | Van de zon leven met eigen energie-opslag

HomeMediaAlgemeen nieuwsDN | Van de zon leven met eigen energie-opslag

Hannah Frederiks en Christiaan Beljaars hebben een batterij die zonne-energie die overdag is gespaard, bewaart voor 's avonds
Hannah Frederiks en Christiaan Beljaars hebben een batterij die zonne-energie die overdag is gespaard, bewaart voor ‘s avonds

Sinds kort hangt aan het huis van Hannah Frederiks en Christiaan Beljaars een jaar lang een bijzonder apparaat. Het is een batterij in wasmachine-formaat, die zonne-energie opslaat. Op deze manier kan het stel ook ’s avonds als het donker is, gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen overdag hebben opgewekt.

Het is één van de eerste concrete projecten met het opslaan van energie in een huis waarin permanent gewoond wordt. Volgens kenners is energie-opslag het ei van Columbus voor de doorbraak van duurzame energie. Immers, een groot nadeel aan elektriciteit is dat er nauwelijks technieken zijn om opgewekte stroom op te slaan en het pas te gebruiken als het nodig is.

Zonnepanelen
Het is een project van Eneco. Het energiebedrijf start de demonstratie, omdat de ontwikkeling van zonne-energie thuis een grote vlucht heeft genomen en klanten ook graag zelf die energie willen opslaan.

Enerzijds omdat ze geheel onafhankelijk van het stroomnet willen wonen en leven, en anderzijds omdat overheid de toekomst van de huidige terugleververgoeding aan het net van zelf opgewekte stroom niet garandeert.

‘Learning by doing’
De energietransitie is in volle gang. Het loont nu al om duurzaam energie op te wekken met zon en in de toekomst kan het mogelijk ook lonen om energie ook (zelf) op te slaan. Eneco wil vooral leren van de proef: Hoe werkt het technisch? Hoe gaan de bewoners ermee om? Wat zijn de effecten op gedrag van de bewoners? In hoeverre gaan klanten door een batterij mogelijk ook zelf ook echt energie bewuster het huishouden gaan runnen? Welke diensten kunnen worden ontwikkeld voor opslag? Ook zien ze mogelijkheden voor MKB-ers die hun systemen kunnen blijven gebruiken bij een onverhoedse storing in het net.

Ook Eneco-bedrijfsonderdeel Joulz is bij het project te betrokken. Joulz, in Nederland voorloper op het gebied van gelijkspanning, zal deze proef gebruiken om nader onderzoek te doen naar de exacte voor- en nadelen van batterijopslag op woningniveau. Deze technische oplossing met gelijkspanning levert voordelen op in efficiëntie en slimme aansturingsmogelijkheden.

Batterij
De energieopslag wordt geïnstalleerd door partner InnoSys Delft BV. Het jonge bedrijf heeft veel ervaring met grote batterij-installaties, onder andere voor elektrische auto’s.

De batterij die op Heijplaat wordt geplaatst zat eerder in een testauto en heeft een capaciteit van 10 kilowattuur. Dat houdt in dat uit de volle batterij in één etmaal gemiddeld per uur 400 watt uit te halen is, maar ook 3 uur lang 3 kilowatt.

Duurzaam Heijplaat
De Rotterdamse wijk Heijplaat is begin vorige eeuw gebouwd als woonwijk voor de arbeiders van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Het tuindorp met zo’n 1500 inwoners is inmiddels omringd door containerterminals, maar heeft -mede door zijn geïsoleerde ligging- zijn dorpse karakter weten te behouden.

Heijplaat wordt de komende jaren een voorbeeld van wat mogelijk is op het gebied van energiebesparing en het opwekken van energie voor eigen gebruik. Doel is om de wijk in 2020 energieneutraal te hebben. Daar werken veel partijen aan mee. Naast de bewoners gaat het om de gemeente, woningcorporatie Woonbron, het Wereld Natuur Fonds, Stedin en Eneco.

Bron: DUURZAAMNIEUWS

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. eventje opgezocht laat de import maar beginnen
    A 10kWhr energy storage unit installed in a private home
    InnoSys Delft BV has started a complementary product line, next to the battery and drive systems: home solar energy storage units. With this unit, home owners can use more of their own solar electricity, without feeding it back into the grid. This way, balance payments with the grid operator are strongly reduced. Balance payments by the grid operator for fed in solar kWhrs will be strongly reduced in the future. This makes the use of a home battery more favourable. The first pilot project is a 10kWhr storage unit that releases the solar energy between 17:00 and 24:00 when the battery is fully charged during the day. The units can be scaled up to industrial sizes like several MWhrs storage capacity and many hundreds of kW inverter power. The units can be online monitored and controlled. The unit can also be used to charge your own electric car when you come home in the evening. With its total efficiency of over 90% it is worth to keep your own energy in your own house.
    ik heb informatie opgevraagd en naar de mogelijkheden

  2. ha ha AQ dat krijg je ervan, nog even dan hoeven de mensen niet meer op het net, waardoor AQ meer capaciteit moet leveren overdag dus meer investeren.
    want een tech-storing kunnen mensen makkelijk opvangen, ze zijn dat wel gewend van de AQ praktijken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties