DM | VN-Veiligheidsraad buigt zich vandaag over Venezuela

De Venezolaanse president Maduro. ©AFP

De VN-Veiligheidsraad gaat vandaag de crisis in Venezuela bespreken. Dat hebben diplomaten gisteren meegedeeld. Al 42 mensen zijn er omgekomen bij de dagelijkse demonstraties van de oppositie om het vertrek van de president te eisen.

De bijeenkomst van de Veiligheidsraad komt er op vraag van de Verenigde Staten, en zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

Sinds 1 april betoogt de oppositie in Venezuela dagelijks tegen de socialistische president Nicolas Maduro, en eist nieuwe verkiezingen. Tijdens de zes weken van protesten zijn al 42 doden gevallen, bleek dinsdag uit de laatste cijfers van het parket. Onder hen ook drie betogers die door kogels geraakt werden, en maandag en dinsdag bezweken.

Economische noodtoestand
Intussen heeft Maduro de economische noodtoestand die sinds januari 2016 van kracht is, voor een zevende keer verlengd. Hij deed dat via een decreet dat gisteren gepubliceerd werd, voor een periode van 60 dagen. De noodtoestand laat hem toe de grondwettelijke garanties in te perken, en bijzondere economische, politieke en juridische maatregelen te nemen.

De president kan ook “speciale plannen voor de nationale veiligheid ontwikkelen en implementeren”, luidt het decreet. Die moeten dienen om het hoofd te bieden aan de destabiliserende acties die “de vrede in het land ondermijnen”.

Bron: DeMorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *