28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DM | Obama: “Isolatie van Cuba werkte niet”

HomeLandenRegioDM | Obama: "Isolatie van Cuba werkte niet"
De Amerikaanse hulpverlener Alan Gross is na vijf jaar gevangenschap in Cuba terug op Amerikaanse bodem. | Getty
De Amerikaanse hulpverlener Alan Gross is na vijf jaar gevangenschap in Cuba terug op Amerikaanse bodem. | Getty

De Amerikaanse president Barack Obama herziet de kille relatie met Cuba, dat al 55 jaar wordt geregeerd door de familie Castro. Het eiland zucht vanwege het communistische regime al bijna net zo lang onder een Amerikaans embargo. Obama maakt vandaag bekend dat het embargo wordt versoepeld en Washington de betrekkingen gaat normaliseren.

De Cubaanse leider Raúl Castro spreekt vandaag ook tot de bevolking over de relatie tussen beide landen, meldde de krant van de communistische partij van Cuba, Granma.

Obama wil het embargo versoepelen en mogelijk zelfs binnen afzienbare tijd diplomatieke betrekkingen aangaan met Cuba, aldus bronnen in het Amerikaanse Congres. Obama kan het embargo niet opheffen, omdat de wet stelt dat alleen het Congres dat kan. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times heeft Obama als doel de diplomatieke relatie volledig te herstellen en uiteindelijk een Amerikaanse ambassade in Havana te openen, ruim vijftig jaar nadat diezelfde ambassade haar deuren sloot. Er zou ook sprake zijn van een nieuwe Cubaanse ambassade in Washington D.C.

Gevangenenruil

De toepraak volgt op een gevangenenruil tussen Washington en Havana die vandaag bekend werd. De Amerikaanse hulpverlener Alan Gross is vandaag na vijf jaar cel in Cuba vrijgelaten door de autoriteiten. Gross is inmiddels op weg naar huis, aldus de Amerikaanse regering.

De Amerikaanse hulpverlener Alan Gross is na vijf jaar gevangenschap in Cuba terug op Amerikaanse bodem | Foto ©REUTERS
De Amerikaanse hulpverlener Alan Gross is na vijf jaar gevangenschap in Cuba terug op Amerikaanse bodem | Foto ©REUTERS

De plotselinge vrijlating van Gross maakt deel uit van een gevangenenruil tussen beide landen, zo meldt CNN. Hierbij zou Amerika drie Cubaanse spionnen vrijlaten en Havana een man die de VS informatie verschaften over het Cubaanse regime. Deze man is samen met Gross vrijgelaten. De VS drongen de laatste tijd aan bij Cuba om Gross op humanitaire gronden vrij te laten. De 65-jarige Alan Gross kreeg vijftien jaar cel omdat hij verboden technologie had geïmporteerd en probeerde een illegaal computernetwerk voor de Cubaanse Joden op te zetten.

“No es fácil”

De voorbije vijftig jaar hebben aangetoond dat de isolatie van Cuba niet werkt

Amerikaans president Barack Obama

Obama en Castro spraken elkaar gisteren al telefonisch. Beiden kondigden ze vandaag omstreeks 18 uur onze tijd een toespraak aan waarin ze de toenadering tussen de VS en Cuba aan de bevolking toelichten.

President Obama wees erop dat de diplomatische betrekkingen tussen de VS en Cuba, die in januari 1961 zwaar verstrengd werden, alleen goede bedoelingen hadden. “Over de voorbije decennia probeerde Amerika mee te vechten voor de mensenrechten en de democratie in Cuba. Maar geen enkele andere natie heeft ons daarin gesteund”, aldus de president.

“Vandaag zijn de Castro’s en de communistische partij nog steeds aan de macht, en daar hebben zowel de Amerikanen als de Cubanen geen enkele baat bij”, zei Obama. Hij maakte de vergelijking met China. Hoewel dat land ook bestuurd wordt door een communistische partij, zijn de banden met de VS volgens de president de laatste decennia alleen maar verbeterd.

“De voorbije vijftig jaar hebben aangetoond dat isolatie niet werkt”, gaf Obama toe. “Toen ik president werd, heb ik beloofd de aanpak van Cuba te verbeteren.” De gevangenschap van Alan Gross en een niet bij naam genoemde Amerikaanse geheime agent stonden een toenadering echter in de weg. Nu beiden weer thuis zijn, is het tijd voor overleg.

“De Cubanen hebben een bekende uitspraak over het dagelijks leven”, zei Obama. “No es fácil: het is niet gemakkelijk. Ik verwacht niet dat de veranderingen die ik aankondig voor een plotse ommezwaai zullen zorgen, maar wij willen proberen het leven van de Cubanen een beetje makkelijker te maken.”

“Verschillen blijven bestaan”

De verschillen tussen Cuba en de VS op het vlak van mensenrechten en internationale politiek blijven bestaan

Cubaans president Raúl Castro

©REUTERS

Gelijktijdig met Obama sprak ook de Cubaanse leider Raúl Castro zijn bevolking toe. Hij bevestigde dat Cuba en de VS tot een overeenkomst zijn gekomen om de internationale betrekkingen te verbeteren.

“Allebei willen we de diplomatieke banden na meer dan een halve eeuw herstellen”, zei Castro. Toch betreurt hij het dat het Amerikaanse handelsembargo, volgens hem een “blokkade”, niet wordt opgeheven.

“De verschillen tussen Cuba en de VS op het vlak van mensenrechten en internationale politiek blijven bestaan”, voegde hij daaraan toe. Toch prees hij de belofte van Obama om voor verbetering te zorgen. “We hebben vooruitgang geboekt in verscheidene zaken die onze landen aanbelangen. De beslissing van Obama verdient het respect en de erkenning van ons volk”, zo zei hij.

Castro bedankte ook paus Franciscus voor diens bemiddeling tijdens de gesprekken. Ook Canada hielp mee bemiddelen.

Wat de VS en Cuba elkaar beloven

VS

– De VS zullen de diplomatieke banden met Cuba herstellen. Het handelsembargo wordt niet opgeheven, maar wel versoepeld. Ook reizen tussen de VS en Cuba zal makkelijker worden

– De Amerikaanse ambassade in Havana, die al meer dan vijftig jaar gesloten is, zal in de komende maanden heropend worden.

Drie voor spionage veroordeelde Cubanen zullen worden vrijgelaten worden. Gerardo Hernandez, Luis Medina, and Antonio Guerrero maakten deel uit van de ‘Cuban Five’. Twee andere leden kwamen eerder al vrij.

– Toerisme in Cuba blijft verboden, maar voor Amerikaanse zakenmensen wordt het makkelijker om professionele redenen een vergunning te krijgen om naar Cuba te reizen.

– Amerikaanse bank- en kredietkaarten zullen weer in Cuba gebruikt kunnen worden. Amerikanen met familie in Cuba kunnen tot 2.000 dollar per jaar aan financiële steun opsturen.

– Amerikaanse reizigers zullen voor maximaal 400 dollar aan Cubaanse producten uit het land kunnen meenemen. Voor tabak en alcoholische producten ligt de grens op 100 dollar.

– De status van Cuba, die momenteel nog zegt dat het land financiële steun biedt aan terroristen, wordt herbekeken.

Cuba

Alan Gross, de 65-jarige Amerikaan die vijf jaar lang in een Cubaanse cel zat voor spionage, werd vrijgelaten.

53 politieke gevangenen zullen worden vrijgelaten.

– Cuba zal het internet beter toegankelijk maken voor zijn inwoners. De VS dringen daar al lang op aan, in de hoop dat het internet de decromatisering van het eiland zal bevorderen.

– Ambtenaren van de Verenigde Naties en het Rode Kruis krijgen opnieuw toegang tot het land.

Bron: DeMorgen.be

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties