32.1 C
Willemstad
• vrijdag 20 september 2024

Democracy now! | Wednesday, September 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, September 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, September 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

FTM | Accountant van steenrijke familie Fentener van Vlissingen runde witwasserette vanuit Curaçao

HomeLandenCuraçaoFTM | Accountant van steenrijke familie Fentener van Vlissingen runde witwasserette vanuit...

Lukas Kotkamp | Follow The Money.nl

© Sina Schlerf

De Nederlandse accountant Lionel Hanst kreeg ondanks zijn rol in een omvangrijke smeergeldaffaire, meermaals een licentie van de Centrale Bank van Curaçao.

Terwijl hij in de Verenigde Staten werd verdacht van omkoping, regelde hij de fiscale zaken voor een van de rijkste families van Nederland: Fentener van Vlissingen.

‘Meneer Hanst is er niet… niet meer… over meneer Hanst kan ik niks zeggen,’ zegt een medewerker van het trustkantoor Boron Management op Curaçao. Ze klinkt wat gehaast over de telefoon. ‘Ik zal uw nummer noteren. Misschien komt hij nog eens langs.’

Hanst, voornaam: Lionel, werkte zo’n dertig jaar voor Boron en verwante bedrijven, vlak bij de Schottegatbaai in Willemstad. Maar de afgelopen weken was hij eerder te vinden in de rechtbank van New York. De accountant was daar kroongetuige in een omvangrijk strafproces rond de Rotterdamse energiegigant Vitol.

Follow the Money publiceerde onlangs uitgebreid over deze zaak en de rol van Hanst daarin. De Nederlandse accountant  sluisde voor Vitol meer dan achttien miljoen euro aan smeergeld naar ambtenaren in Latijns-Amerika. Dit deed hij via bedrijven en bankrekeningen op Curaçao. In 2022 bekende hij schuld. Onlangs getuigde hij tegen een medeplichtige medewerker van het bedrijf.

‘Privé-aangelegenheid’

Hoewel Hanst al sinds 2020 door de Amerikaanse justitie wordt onderzocht, kon hij in de jaren erna nog gewoon voor het trustkantoor Boron Management blijven werken. De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) verleende hem tot tweemaal toe een vergunning, blijkt uit het vergunningenregister.

Boron Management, dat ook een kantoor heeft in Zeist, is onderdeel van het gelijknamige family office van de vermogende familie Fentener van Vlissingen. Hanst werkte al sinds tenminste 1995 voor de familie in verschillende functies.

Boron heeft belangen in bedrijven en onroerend goed in Europa en de Verenigde Staten. In 2022 had het investeringsvehikel zo’n 1,5 miljard euro in beheer. De familie Fentener van Vlissingen is onder meer rijk geworden met de BCD Group, een multinational die zakenreizen verzorgt. De topman van het familiebedrijf, John Fentener van Vlissingen, had volgens Quote in 2023 een vermogen van 2,4 miljard euro.

Tot wanneer Lionel Hanst precies werkzaam was bij Boron is niet duidelijk. Hij is niet bereikbaar en ook Boron houdt het kort: ‘De zaak had en heeft onze aandacht’ ondanks dat het een ‘privéaangelegenheid van de heer Hanst’ betreft. ‘Lionel Hanst heeft geen enkele rol meer binnen onze groepen van bedrijven,’ laat een woordvoerder weten.

Deskundig en integer

Het is opmerkelijk dat Hanst goedkeuring van de Centrale Bank van Curaçao kreeg om voor Boron te werken. De Curaçaose wet stelt namelijk strenge eisen aan trustbeheerders.

De Centrale Bank kan een trustbeheerder weigeren als die niet voldoet aan de voorwaarden rond ‘deskundigheid en integriteit.’ Beheerders mogen geen strafbare feiten begaan of anderszins handelingen verrichten ‘die het vertrouwen in het trustkantoor of in de financiële markten in het algemeen schaden’.

‘De nodige maatregelen’

Hanst heeft brede ervaring in de Curaçaose financiële sector. Hij was onder meer werkzaam bij het trustkantoor Curaçao Trust Management (CTM). In 2015 kreeg Hanst een formele waarschuwing van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) omdat een CTM-dochter, Carmanco NV, diensten verleende aan illegale casino’s. In 2018 trof de CBCS ‘de nodige maatregelen,’ berichtte Curaçaose media. In 2020 is het kantoor gesloten door het bestuur zelf.

In een reactie laat de oprichter en algemeen directeur van CTM, George Praag, weten dat Hanst slechts tussen 2014 en 2017 werkzaam was voor het kantoor. ‘Er is geen enkel verband tussen CTM en de zaak waarin de heer Hanst is betrokken. Ik was niet met de [Vitol-affaire] bekend totdat u mij erover berichtte.’

Inklappen

De Curaçaose trustsector is met enige regelmaat ook in Nederland onderwerp van discussie. De verantwoordelijkheid voor het toezicht op de sector ligt volledig bij Curaçao zelf. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra legde de Tweede Kamer in 2023 nog eens uit waarom Europees Nederland geen rol speelt: ‘Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk.’ Het is aan de Centrale Bank van Curaçao om te controleren wie ‘onder verantwoordelijkheid van de vergunninghouder beheerdiensten verlenen.’

Met andere woorden: iedereen die op Curaçao beheerdiensten wil uitvoeren voor een trustkantoor, moet daarvoor goedkeuring krijgen van de CBCS. Follow the Money vroeg of deze keuring ook periodiek wordt herhaald, maar daarover wil de Centrale Bank niets kwijt.

De Centrale Bank wil ook niet zeggen of ze al voor maart 2022 – toen Hanst schuld bekende – op de hoogte was van zijn rol in de smeergeldaffaire rond Vitol.

‘Funest voor de reputatie’

De zaak rond Hanst komt op een gevoelig moment voor Curaçao. In juni toetst de Financial Action Task Force (FATF), een internationaal verbond van landen dat strijdt tegen witteboordencriminaliteit, voor het eerst de witwasaanpak van het eiland.

De Centrale Bank van Curaçao lijdt al jaren onder beschuldigingen van fraude en tekortkomingen in het toezicht. Zo wordt de voormalig directeur van de bank al sinds 2016 strafrechtelijk onderzocht. En onder de neus van de Bank werden honderden miljoenen dollars uit een belangrijk pensioenfonds weggesluisd naar Cyprus en de VS. Het fonds kwam in zware financiële problemen waardoor het pensioen van 30.000 Curaçaoënaars in gevaar is.

Onder meer vanwege deze schandalen maakt de Curaçaose Minister van Financiën, Javier Silvania, zich zorgen dat Curaçao mogelijk de status van ‘increased monitoring’ krijgt van de FATF. Een slechte beoordeling is ‘funest voor de reputatie’, zei Silvania volgens het Antilliaans Dagblad. Curaçao loopt in dat geval het risico ‘gelabeld te worden als witwasparadijs.’

Reacties

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) reageerde niet op vragen van Follow the Money.

Boron Management meldt dat de zaak rond Lionel Hanst hun aandacht heeft, maar dat er sprake is van een privéaangelegenheid. Hanst speelt volgens het kantoor geen enkele rol meer binnen het bedrijf. Sinds wanneer dat zo is wil het bedrijf niet zeggen.

Bron: Follow The Money.nl

2 reacties

  1. “Het is opmerkelijk dat Hanst goedkeuring van de Centrale Bank van Curaçao kreeg om voor Boron te werken. ”

    Met die flapdrol-directeuren en onderdirecteuren bij de CBCS is toch alles mogelijk. Krijgen elk jaar een dikke bonus om “mooi”te zijn. Daarom Giro, Ennia, Banko de Venezuela, Banco di Caribe, gokmaffia etc etc en nu meneer Hanst. Wie is de fladrop die trust moet overzien? Want die krijgt vast een extra dikke toeslag!

  2. In andere woorden. CBCS faalt weer met toezicht houden.

    Lijkt dat het tijd gaat worden dat dit onderdeel van de CBCS zak worden gehaald.

    Ennia, Giro en ga maar zo door.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties