30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Discussie over zelfbeschikking

HomeNieuwsDiscussie over zelfbeschikking

Utrecht – Wat betekent het zelfbeschikkingsrecht nog binnen het Koninkrijk der Nederlanden? Die prikkelende vraag staat centraal op de discussiebijeenkomst die het Overlegorgaan Caribische Nederlanders, de Universiteit van Utrecht en de studievereniging Urios voor volgende week hebben georganiseerd. Onder leiding van voormalig Staatsraad Gilbert Wawoe zullen onder meer de Arubaanse professor Fred Soons, senior lecturer Staats- en Internationaal Recht Mike Bindraban en rr. Charlotte Duijf (medeauteur van het boek ‘The right to selfdetermination and the dissolution of the Netherlands Antilles’) hun visie geven op het thema zelfbeschikkingsrecht in relatie tot de in 2010 doorgevoerde staatkundige hervorming.

,,Het is al weer twee jaar geleden dat de nieuwe staatkundige posities van de vijf eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen werden ingevoerd. Er zijn nu de nodige ervaringen mee opgedaan; tot een rustige stabiele situatie hebben ze nog niet geleid. Weer klinkt de oproep om te bezien welke aanpassingen eventueel nodig zijn. Voor de BES-eilanden is in elk geval afgesproken dat hun nieuwe status na enkele jaren geëvalueerd zal worden”

, aldus de organisatoren.

,,De nieuwe staatkundige posities waren het gevolg van beslissingen van de bevolkingen van de eilanden in de uitoefening van het zelfbeschikkingsrecht.
De vraag is wat dat zelfbeschikkingsrecht, dat nog steeds te pas en te onpas wordt ingeroepen, nu nog betekent binnen ons Koninkrijk.
De vraag speelt ook voor Aruba.
Welke ruimte geeft dat recht aan de bevolkingen van de eilanden (zowel de BES-eilanden als de drie Caribische landen) om alsnog een andere staatkundige positie te bepleiten?
De optie van onafhankelijkheid bestaat in elk geval, maar welke andere opties zouden er mogelijk zijn? En kan elk ingrijpen van de Koninkrijksregering worden beschouwd als een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht?
Waar dient dat zelfbeschikkingsrecht eigenlijk voor?”

Plaats van handeling is de Raadzaal van de Universiteit Utrecht aan de Achter Sint Pieter 200. Inloop vanaf 18.30 uur, aanvang van de discussie om 19.00 uur.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties