30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 20:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Discussie locatie ziekenhuis laait op na overstroming

WILLEMSTAD — Door de zware regenval van gisteren kwam het Amstelterrein blank te staan. Dit doet de discussie over de plannen om op deze locatie het nieuwe ziekenhuis te bouwen, opnieuw oplaaien.

Het ondergelopen pompstation in Saliña.

Politici en bezorgde burgers hebben gebruikt gemaakt van diverse sociale media om hun bezorgdheid te uiten – in combinatie met gemaakte foto’s van het terrein en omgeving – over het omstreden ‘nieuwe adres’ van het ziekenhuis.

Zoals vele burgers via de sociale media opmerkten, was het Amstel-terrein gisteren door de overstroming ‘slechts per boot’ toegankelijk. De meesten die het terrein hebben gezien na de zware regenval kunnen niet begrijpen hoe de ‘wijze mannen’ druk blijven uitoefenen om het nieuw ziekenhuis daar te bouwen.
Dat er diverse organisaties tegen de bouw zijn is ook al bekend.

- Advertentie -

Zo zijn de twee milieuorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental tegen, maar ook Plataforma Otrobanda en de ondernemersorganisaties Sosiedat di Komersiante Otrobanda (SKO). Bovendien is er een negatief advies gegeven door het College financieel toezicht (Cft) over de bouwplannen.
Volgens het Cft zou de overheid eerst moeten werken aan onder andere de versterking van de gezondheidszorg.

Harde regen zorgde gisteren de hele dag voor veel wateroverlast op het eiland.
Dit meldde de politie vandaag.
Diverse andere plaatsen op het eiland waren gisteren overstroomd, zoals de Abraham de Veerstraat, Pietermaai, Scharloo, Saliña, Goeroeboeroeweg, Piscadera en Otrobanda.
Deze wijken en omgeving zijn door de politie afgesloten.
Een paar bomen vielen om in onder andere de wijk St. Jago en bij de school Kolegio San Hose in Barber.

Een omgevallen boom in Dokterstuin en een door water ontstane diepe geul in een zandweg in de buurt van Landhuis Pannekoek, zorgden ook voor verkeersopstoppingen in die buurten.
Bij het Sint Elisabeth Hospitaal in Otrobanda zijn twee kamers geëvacueerd, omdat water door het dak lekte, waardoor het plafond naar beneden dreigde te vallen.

Weersverwachtingen
Volgens de weersverwachtingen van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo), die tot morgenmiddag geldig zijn, zijn er geen significante tropische systemen of bijzondere verschijnselen te melden.
Tot woensdagmiddag zal het licht tot half bewolkt zijn met kans op een plaatselijke bui gedurende de ochtenduren.
In de komende 24 uur zal van tijd tot tijd meer bewolking over de regio trekken en voornamelijk morgenochtend zullen deze enkele plaatselijke buien (en misschien ook onweer) veroorzaken.
De wind uit oostelijke richting zal overwegend matig tot vrij krachtig zijn met windkracht 4 tot 5 (tussen de 20 tot 39 kilometer per uur en 11 tot 21 knopen) of zelfs windkracht 5 (40 tot 50 kilometer per uur).
De zee is met golfhoogtes van een tot twee meter vrij rustig, meldt Meteo.

- Advertisement -

Neerslag
De langzaam bewegende onweers- en regenbuien hebben in de afgelopen 24 uur voor:

 •  49,4 millimeter (mm) regen gezorgd bij Van Engelen,
 • 50 mm in Dominguito,
 • 22,4 mm bij Sunset Heights,
 • 55,1 mm bij Mundo Nobo,
 • 25,7 mm op Seru Mahuma,
 • 20,2 mm bij Hato,
 • 71,4 mm bij San Juan,
 • 69,7 mm in Kolonia,
 • 81,1 mm bij Soto,
 • 72 mm in Hòfi Mango en
 • 68,9 mm bij Zumbu.

Doordat de grond verzadigd raakt is er een grote kans op overstromingen de komende 24 uur, aldus de meteoroloog Tariq Abraham.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -