31 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

AntilliaansDagblad | Goedgekeurde jaarrekeningen BOG en TCB

Kralendijk - Bonaire Overheidsgebouwen (BOG) is de eerste overheids-nv die ‘up to date’ is met de financiële verantwoording. De accountant heeft op 20 oktober van dit jaar de...

AntilliaansDagblad | ‘Meer controles in het verkeer op Aruba’

Oranjestad - Het Korps Politie Aruba (KPA) gaat deze maand meer zichtbaar zijn en het verkeer meer controleren. Dat is de uitkomst van een overleg dat de korpsleiding...

AntilliaansDagblad | Isla moet flink dokken

Nog 33,4 mln dollar aan achterstallig bewaarloon olie in tanks Willemstad - Refineria Isla bv, tot begin 2020 de exploitant van de Curaçaose raffinaderij, is veroordeeld tot betaling...

AntilliaansDagblad | ‘Concurrentie houdt ons scherp’

KLM: Terugkeer double daily op Curaçao afhankelijk van diverse factoren Willemstad - ,,Of we in de toekomst weer twee keer per dag vluchten naar Curaçao kunnen aanbieden, hangt...
- Advertisement -spot_img

Discussie locatie ziekenhuis laait op na overstroming

HomeNieuwsDiscussie locatie ziekenhuis laait op na overstroming

WILLEMSTAD — Door de zware regenval van gisteren kwam het Amstelterrein blank te staan. Dit doet de discussie over de plannen om op deze locatie het nieuwe ziekenhuis te bouwen, opnieuw oplaaien.

Het ondergelopen pompstation in Saliña.

Politici en bezorgde burgers hebben gebruikt gemaakt van diverse sociale media om hun bezorgdheid te uiten – in combinatie met gemaakte foto’s van het terrein en omgeving – over het omstreden ‘nieuwe adres’ van het ziekenhuis.

Zoals vele burgers via de sociale media opmerkten, was het Amstel-terrein gisteren door de overstroming ‘slechts per boot’ toegankelijk. De meesten die het terrein hebben gezien na de zware regenval kunnen niet begrijpen hoe de ‘wijze mannen’ druk blijven uitoefenen om het nieuw ziekenhuis daar te bouwen.
Dat er diverse organisaties tegen de bouw zijn is ook al bekend.

Zo zijn de twee milieuorganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental tegen, maar ook Plataforma Otrobanda en de ondernemersorganisaties Sosiedat di Komersiante Otrobanda (SKO). Bovendien is er een negatief advies gegeven door het College financieel toezicht (Cft) over de bouwplannen.
Volgens het Cft zou de overheid eerst moeten werken aan onder andere de versterking van de gezondheidszorg.

Harde regen zorgde gisteren de hele dag voor veel wateroverlast op het eiland.
Dit meldde de politie vandaag.
Diverse andere plaatsen op het eiland waren gisteren overstroomd, zoals de Abraham de Veerstraat, Pietermaai, Scharloo, Saliña, Goeroeboeroeweg, Piscadera en Otrobanda.
Deze wijken en omgeving zijn door de politie afgesloten.
Een paar bomen vielen om in onder andere de wijk St. Jago en bij de school Kolegio San Hose in Barber.

Een omgevallen boom in Dokterstuin en een door water ontstane diepe geul in een zandweg in de buurt van Landhuis Pannekoek, zorgden ook voor verkeersopstoppingen in die buurten.
Bij het Sint Elisabeth Hospitaal in Otrobanda zijn twee kamers geëvacueerd, omdat water door het dak lekte, waardoor het plafond naar beneden dreigde te vallen.

Weersverwachtingen
Volgens de weersverwachtingen van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo), die tot morgenmiddag geldig zijn, zijn er geen significante tropische systemen of bijzondere verschijnselen te melden.
Tot woensdagmiddag zal het licht tot half bewolkt zijn met kans op een plaatselijke bui gedurende de ochtenduren.
In de komende 24 uur zal van tijd tot tijd meer bewolking over de regio trekken en voornamelijk morgenochtend zullen deze enkele plaatselijke buien (en misschien ook onweer) veroorzaken.
De wind uit oostelijke richting zal overwegend matig tot vrij krachtig zijn met windkracht 4 tot 5 (tussen de 20 tot 39 kilometer per uur en 11 tot 21 knopen) of zelfs windkracht 5 (40 tot 50 kilometer per uur).
De zee is met golfhoogtes van een tot twee meter vrij rustig, meldt Meteo.

Neerslag
De langzaam bewegende onweers- en regenbuien hebben in de afgelopen 24 uur voor:

 •  49,4 millimeter (mm) regen gezorgd bij Van Engelen,
 • 50 mm in Dominguito,
 • 22,4 mm bij Sunset Heights,
 • 55,1 mm bij Mundo Nobo,
 • 25,7 mm op Seru Mahuma,
 • 20,2 mm bij Hato,
 • 71,4 mm bij San Juan,
 • 69,7 mm in Kolonia,
 • 81,1 mm bij Soto,
 • 72 mm in Hòfi Mango en
 • 68,9 mm bij Zumbu.

Doordat de grond verzadigd raakt is er een grote kans op overstromingen de komende 24 uur, aldus de meteoroloog Tariq Abraham.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties