30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Discriminatie ligt te identiferen

ombudsmanWillemstad – De ombudsman van Curaçao heeft zulke gedetailleerde normen van goed bestuur opgesteld, waardoor afwijkingen hiervan, waaronder discriminatie, gemakkelijk te identificeren zullen zijn.

Dat staat in de periodieke Koninkrijksrapportage aan het comité tegen rassendiscriminatie over de implementatie van het VN Verdrag inzake de uitbanning van elke vorm van rassendiscriminatie.
Dit rapport werd gisteren aan de Tweede Kamer aangeboden.
Hoewel er op Curaçao geen sprake is van algemene ‘antidiscriminatiewet’ zorgt volgens het rapport de onbelemmerde toegang tot de rechter en de ombudsman wanneer dit nodig is, voor schadeloosstelling.
Opmerkelijk is dat er in de afgelopen vijf jaar, volgens de jaarverslagen van de ombudsman, geen beschuldigingen van rassendiscriminatie worden genoemd.
Naast de onbelemmerde toegang tot de rechter en de ombudsman omvat het Curaçaose wettelijke kader een staatsregeling waarin respect voor mensenrechten is vastgelegd, evenals de toegang tot de ombudsdienst voor schadeloosstelling in het geval dat de overheid zich schuldig maakt aan discriminatie.
De grondwet van Curaçao, geïntroduceerd op 10 oktober 2010, bepaalt in artikel 3 dat alle personen op Curaçao in gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld.
Discriminatie op grond van ras en bepaalde andere gronden wordt niet getolereerd.
Toch heeft de 80/20-regeling, zo blijkt uit de periodieke koninkrijksrapportage, wegens zijn voor velen discriminerend karakter, bijna net zoveel aandacht gekregen als de Terugkeerregeling in Nederland.
De kwestie rond beide is of zij discriminerend zijn of niet.
De 80/20-wetgeving, geïnitieerd door het parlement, is gericht op het waarborgen van voldoende banen voor de lokale bevolking.
Op dit moment is de overheid nog bezig met het opstellen van een definitieve aanbeveling met betrekking tot deze wetgeving.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -