27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Directeur Curoil niet naar Staten

Willemstad – De kersverse Curoil-directeur Yamil Lasten heeft afgezegd voor een Statenvergadering maandag. Hij laat parlementsvoorzitter weten te allen tijde bereid te zijn een vergadering van de Staten bij te wonen, maar dan alleen samen met de minister en ook als de uitnodiging via de regering plaatsvindt. Premier Gerrit Schotte (MFK) heeft Curoil in zijn portefeuille.

Op de agenda van de Staten staat maandagochtend een bespreking met de directie van overheids-nv Curoil.

- Advertentie -

Onderwerp van bespreking: beleid van de brandstofleverancier en ontwikkelingen op het gebied van aankoop, – verkoop en toelevering van brandstofproducten en gas.

De vergadering van de Centrale Commissie van het parlement staat gepland voor 9.00 uur ’s morgens en is op verzoek van zes van de acht leden tellende fractie van oppositiepartij PAR, namelijk:

– Atacho,

– Cecilia,

– Sulvaran,

– Jesus-Leito,

– Jacoba

en De Jongh-Elhage.

Bij Curoil zit pas sinds zeer kort, per 1 juni, een nieuwe directeur – Lasten (35 jaar) – die daarvoor namens regeringspartij MFK commissaris was bij deze overheids-nv. Lasten volgde daarmee Quincy Carrega op, die als president-commissaris tijdelijk was belast met de directie, nadat Gensley Capella van de huidige regeringscoalitie geen vertrouwen en verlenging kreeg.

Gisteren liet Lasten aan Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) weten dat het hem ‘niet geheel duidelijk’ is in welk kader en op welke gronden de Curoil-directie is uitgenodigd. Hij wijst erop dat de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) van een overheidsentiteit voor haar beleid en werk uiteindelijk verantwoording verschuldigd is aan de minister, de regering dan wel de aandeelhouder.

Ook als het louter gaat om informatieverstrekking dan wel beraadslaging, vindt de directie het wenselijk dat dit in goed overleg dan wel na overleg met de RvC en de minister gebeurt en dat deze minister, als vertegenwoordiger van de aandeelhouder, ook uitgenodigd en aanwezig is.

Deze denk- en handelwijze van de directie van overheidsentiteiten leidden in de Staten al eerder tot heftige discussies. De oppositie maar ook Statenvoorzitter Asjes van regeringspartij PS zijn van mening dat de Staten bepalen wie er naar het parlement komt voor het geven van informatie, maar de regering Schotte is een andere mening toegedaan en veel directeuren volgen de zienswijze van het kabinet.

De Staten vreest op deze manier buitenspel te worden gezet. In de RvC van Curoil zitten behalve Carrega, verder Rudolph Garmes (directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou, RdK), Amparo Dos Santos, Anthony Eustatius, Ester Cheri, Melvin Daal en William John van Dijk. Onder Curoil vallen ook Curgas en een aantal Curoil pompstations.

Over de actuele financiële positie van Curoil is weinig bekend, aangezien de jaarcijfers niet zijn gepubliceerd. Maar bekend is dat Curoil lange tijd onder de kostprijs moest leveren en daarmee een aanzienlijke (verlies)post aan voorgefinancierde brandstof heeft opgebouwd.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -