29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Directeur Curoil niet naar Staten

HomeLandenCuraçaoDirecteur Curoil niet naar Staten

Willemstad – De kersverse Curoil-directeur Yamil Lasten heeft afgezegd voor een Statenvergadering maandag. Hij laat parlementsvoorzitter weten te allen tijde bereid te zijn een vergadering van de Staten bij te wonen, maar dan alleen samen met de minister en ook als de uitnodiging via de regering plaatsvindt. Premier Gerrit Schotte (MFK) heeft Curoil in zijn portefeuille.

Op de agenda van de Staten staat maandagochtend een bespreking met de directie van overheids-nv Curoil.

Onderwerp van bespreking: beleid van de brandstofleverancier en ontwikkelingen op het gebied van aankoop, – verkoop en toelevering van brandstofproducten en gas.

De vergadering van de Centrale Commissie van het parlement staat gepland voor 9.00 uur ’s morgens en is op verzoek van zes van de acht leden tellende fractie van oppositiepartij PAR, namelijk:

– Atacho,

– Cecilia,

– Sulvaran,

– Jesus-Leito,

– Jacoba

en De Jongh-Elhage.

Bij Curoil zit pas sinds zeer kort, per 1 juni, een nieuwe directeur – Lasten (35 jaar) – die daarvoor namens regeringspartij MFK commissaris was bij deze overheids-nv. Lasten volgde daarmee Quincy Carrega op, die als president-commissaris tijdelijk was belast met de directie, nadat Gensley Capella van de huidige regeringscoalitie geen vertrouwen en verlenging kreeg.

Gisteren liet Lasten aan Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) weten dat het hem ‘niet geheel duidelijk’ is in welk kader en op welke gronden de Curoil-directie is uitgenodigd. Hij wijst erop dat de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) van een overheidsentiteit voor haar beleid en werk uiteindelijk verantwoording verschuldigd is aan de minister, de regering dan wel de aandeelhouder.

Ook als het louter gaat om informatieverstrekking dan wel beraadslaging, vindt de directie het wenselijk dat dit in goed overleg dan wel na overleg met de RvC en de minister gebeurt en dat deze minister, als vertegenwoordiger van de aandeelhouder, ook uitgenodigd en aanwezig is.

Deze denk- en handelwijze van de directie van overheidsentiteiten leidden in de Staten al eerder tot heftige discussies. De oppositie maar ook Statenvoorzitter Asjes van regeringspartij PS zijn van mening dat de Staten bepalen wie er naar het parlement komt voor het geven van informatie, maar de regering Schotte is een andere mening toegedaan en veel directeuren volgen de zienswijze van het kabinet.

De Staten vreest op deze manier buitenspel te worden gezet. In de RvC van Curoil zitten behalve Carrega, verder Rudolph Garmes (directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou, RdK), Amparo Dos Santos, Anthony Eustatius, Ester Cheri, Melvin Daal en William John van Dijk. Onder Curoil vallen ook Curgas en een aantal Curoil pompstations.

Over de actuele financiële positie van Curoil is weinig bekend, aangezien de jaarcijfers niet zijn gepubliceerd. Maar bekend is dat Curoil lange tijd onder de kostprijs moest leveren en daarmee een aanzienlijke (verlies)post aan voorgefinancierde brandstof heeft opgebouwd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties