Dichtbij | ‘Ze vertrekken als kinderen en komen volwassen terug’

Met zeilschip Regina Maris vaarde Maartje Schinkel (blauwe kleding) 'Rondje Atlantic'

Met zeilschip Regina Maris vaarde Maartje Schinkel (blauwe kleding) ‘Rondje Atlantic’

BUSSUM – Voor de familie Schinkel uit Bussum breekt een lang verwacht moment aan. Na een schoolprogramma van een half jaar aan boord van zeilschip Regina Maris komt op zaterdag 16 april Maartje Schinkel na 12.000 zeemijl in IJmuiden aan.

Al tijdens het vertrek uit IJmuiden, 17 oktober 2015, heeft kapitein Martin Duba de ouders gewaarschuwd. ‘Ze vertrekken als kinderen en komen volwassen terug.’ De 16e zal blijken of deze voorspelling is uitgekomen.

Rondje Atlantic

Regina Maris vertrok half oktober vorig jaar vanuit IJmuiden voor haar ‘Rondje Atlantic’. School at Sea is de stichting achter deze reis met 34 kinderen, vijf docenten, vier bemanningsleden en een kapitein. Tijdens de tocht wordt het schoolwerk aan boord gemaakt en ondertussen vaart het schip naar de Canarische en Kaapverdische eilanden, steekt de oceaan over naar de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustachius en Saba om vervolgens naar Dominica, Curaçao, Aruba en de San Blas eilanden te varen.

In Panama werd een reis over land gemaakt in kleine groepjes met beperkt budget. Daarna naar Isla Providencia, Cuba met weer een reis over land, Bermuda, over de Atlantische Oceaan naar de Azoren en weer terug naar IJmuiden. Onderweg werden excursies, uitwisselingen met andere scholen en verschillende (culturele) activiteiten georganiseerd.

Nieuwe vrienden

Voor Maartje is het de reis van haar leven. ‘Zij heeft keihard gewerkt om het benodigde budget voor deze tocht bij elkaar te krijgen’, vertellen haar ouders. ‘Zij heeft ongelofelijk veel meegemaakt en nieuwe vrienden voor het leven gekregen. We hebben haar een half jaar niet gezien en slechts af en toe contact via internet. Dat is toch best wel lang.’

Zeeziek

Met z’n drieën de hele dag voor veertig man koken en afwassen, in een klein, slingerend keukentje, terwijl je vecht tegen zeeziekte is niet altijd leuk. Van een rustig vakantietochtje is dan ook geen sprake. Alles aan boord doen de kinderen zelf, onder toeziend oog van de bemanning. Navigeren, zeilen, eten koken, wassen, opruimen en schoonmaken. Ook houden ze dag en nacht de wacht tijdens het varen op zee. Daarnaast wordt het schoolwerk gedaan. Hiervoor zijn vijf docenten aanwezig en volgt elke leerling zijn eigen lesprogramma dat in samenspraak met hun middelbare school is opgesteld. Ze brengen de leerstof gelijk in praktijk. Hoe mooi is het om voor biologieles een vliegende vis die op dek is geland te ontleden?

De missie van School at Sea is om leerlingen de kans te geven zich te ontwikkelen, door kennis en ervaring. Meer informatie op www.schoolatsea.com.

Bron: Dichtbij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *