DFT | Nederlands trustkantoor TMF gegijzeld door hackers

Joris Polman en Albert Jan Swart

Nederlands trustkantoor TMF gegijzeld door hackers | foto: HH

Het Nederlandse trustkantoor TMF, dat wereldwijd circa 100.000 klanten heeft, ligt plat door een hackaanval met gijzelsoftware.

Dat heeft een woordvoerder bevestigd aan De Telegraaf. TMF publiceerde gisteren al een korte verklaring over de cyberaanval.

Het is nog onduidelijk of er ook gegevens van klanten op straat zijn komen te liggen. De woordvoerder bevestigt dat it-specialisten daar onderzoek naar doen. “Maar we kunnen nu nog niets zeggen over de consequenties van de aanval voor onze dienstverlening en klanten.”

Een deel van het Amsterdamse personeel van de financiële dienstverlener moest gisteren hun laptop inleveren, meldt een ingewijde. Het kantoor in Amsterdam is momenteel telefonisch onbereikbaar. Dat bevestigt het beeld dat het trustkantoor platligt. Mogelijk dat de maandelijkse btw-aangifte voor honderden Nederlandse klanten vertraging oploopt.

Beursgang

De aanval komt op een zeer slecht moment voor TMF. Het concern, dat vorig jaar goed was voor een half miljard omzet, werkt aan een beursgang.

Vorig jaar zette de eigenaar, het Britse private-equityhuis Doughty Hansen, TMF al in de etalage. In mei vorig jaar deed de Amerikaanse private-equityfirma TPG nog een bod van ruim 1 miljard euro op TMF.

Panama Papers

Uiteindelijk werd de verkoop afgeblazen. Naar verluidt had de publicatie van de Panama Papers roet in het eten gegooid. Potentiële kopers zouden terughoudend zijn geworden nadat vele duizenden documenten van het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca waren gelekt.

Uit de gelekte gegevens bleek dat Mossack Fonseca op grote schaal belastingontduiking en witwassen faciliteerde. TMF gaf toen zakenbanken Goldman Sachs en HSBC opdracht de mogelijkheden voor een beursgang te onderzoeken.

Nederland heeft de reputatie van belastingparadijs. Veel trustkantoren faciliteren belastingontwijkingen. Alleen al op het Amsterdamse kantoor van TMF zijn op papier duizenden bedrijven gevestigd.

Bron: DeFinancieleTelegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *