26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DeStentor | Marineman Bart D. uit Apeldoorn niet vervolgd voor dood vrouw op Curaçao

HomeMediaDeStentor | Marineman Bart D. uit Apeldoorn niet vervolgd voor dood vrouw...

Stefan Keukenkamp

Mariniers in de haven van Willemstad. © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig korporaal Bart D. (37) uit Apeldoorn niet vervolgen vanwege betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. Vorig jaar werd de Hengelose Iris Homan levenloos aangetroffen in een zwembad op Curaçao. Kort daarna werd D. aangehouden. Na een jaar lang onderzoek blijft haar dood een mysterie.

Een gezellige zaterdagavond op Curaçao eindigde vorig jaar mei in een nachtmerrie. Het marinekoppel werkte bij de logistieke dienst van de Koninklijke Marine was gestationeerd op het Caribische eiland. Die avond ging het stel naar een feestje. Na een avond vol drank en drugs werd Homan ‘s ochtends vroeg dood aangetroffen in het zwembad. Ze werd slechts 31 jaar.

Nalatigheid

D. belde daarop zelf met de politie. Hij werd vervolgens opgepakt vanwege vermeende betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. Het OM verdacht hem niet van moord of doodslag, maar wel van een zekere nalatigheid.

Geen bewijs

Na een jaar lang onderzoek concludeert officier van justitie Emma de Groot op Curaçao dat die nalatigheid niet bewezen kan worden. ,,Of zich een strafbaar feit heeft voorgedaan of niet, blijft voor ons onduidelijk. Het sepot is gevolgd om er geen sprake is van wettig en overtuigend bewijs voor een strafbaar feit dat tot de dood van mevrouw Homan heeft geleid”, laat De Groot aan De Stentor weten.

Helaas heeft het onderzoek in de zaak geen helderheid kunnen scheppen over wat die nacht heeft plaatsge­von­den
Emma de Groot , Openbaar Ministerie

Raadselachtig

Het blijft een groot raadsel wat zich in de nachtelijke uren heeft afgespeeld bij de villa. Uit de autopsie van het lichaam van Homan bleek dat er een hoeveelheid alcohol en drugs in haar bloed zat. Een exacte doodsoorzaak is nooit gevonden. Dat het politie-onderzoek een jaar in beslag nam, had volgens het OM te maken met camerabeelden die moesten worden opgevraagd in de Verenigde Staten.

Amerikaanse server

De beelden van het camera-systeem in de tuin moesten duidelijkheid scheppen over de dood van Homan. Omdat de beelden op een Amerikaanse server stonden moest zogenoemd rechtshulpverzoek worden ingediend. De Groot: ,,Dat nam tijd in beslag. Helaas hebben de aangeleverde gegevens en het overige onderzoek in de zaak geen helderheid kunnen scheppen over wat die nacht heeft plaatsgevonden.”

Niet meer werkzaam

Woordvoerder Paul Middelberg van de Koninklijke Marine laat weten dat D. inmiddels niet meer werkzaam is voor Defensie. ,,Verder willen wij niet inhoudelijk op de zaak ingaan.”

Korporaal Iris Homan had het geweldig naar haar zin op Curaçao, waar ze met haar geliefde Bart (op de foto naast haar) in het huwelijk trad.

D. zat een nacht vast voor de vermeende betrokkenheid, maar mocht het onderzoek in vrijheid afwachten. De advocaat van D., John van Halderen, wil niet ‘spontaan’ reageren op de kwestie. ,,Ik en mijn cliënt zien geen belang om op de zaak in te gaan”, laat hij weten in een korte reactie.

Het echtpaar werkte allebei als korporaal bij de logistieke dienst van de Koninklijke Marine. Sinds 2013 waren zij gestationeerd op Curaçao. En een jaar eerder trouwde het stel op het eiland.

Bron: DeStentor

10 reacties

  1. Joep, deze klootzak was een drugsgebruiker en dan heb je alle schijn al tegen je.

    Het is te zot voor woorden wat een zooitje het op de marinebasis is.

    Het begint er steeds meer op Campo Alegre te lijken. Met het verschil dat daar wel nog gewerkt wordt.

  2. @ Henk1

    Voorlopig lijkt mij Parera redelijk waterdicht. Er zijn onaangekondigde drugscontroles van het personeel en wanneer iemand probeert te smokkelen (zijn er gelukkig niet al teveel) dan worden ze steevast gepakt.
    Of dacht je dat men niet van tevoren was getipt dat er drugs zouden worden gesmokkeld ?
    Voordeel bij defensie is dat er genoeg controlerende instanties zijn en de KMAR is niet direct een club die bekend staat om humor en corruptie. Verre van dat.
    Zou goed zijn wanneer de politie van dit eiland eens de mentaliteit van de KMAR over zou nemen, dan zou het eiland er heel anders uitzien.

  3. Of er zich een strafbaar feit heeft voorgedaan blijft vooralsnog onduidelijk. Meestal waar rook is is vuur. De waarheid zak wel of niet aan het licht komen.
    De bezem mag door Parera idd zoals ik al aangaf en dat slaat niet op dit specifieke geval. Zelfs met een stofkam in alle hoeken en gaten drugs uit de basis halen, dat is wat ik bedoelde te zeggen.

  4. @ Henk1

    En waarom moet de bezem door Parera ?

    Het OM heeft deze zaak onderzocht en kon geen bewijs vinden. Wil niet zeggen dat hij niet schuldig kan zijn, maar het kan niet worden bewezen. Misschien heeft hij er ook helemaal niets mee te maken. Getuigen hebben verklaard dat hij niet in de buurt van dat zwembad is geweest. Maar velen willen altijd graag een schuldige zien.
    Zo zijn er wel meer gevallen geweest, waarvan iedereen dacht dat het een makkie was, maar desondanks kon het niet worden bewezen. Voorbeeld ? Tromp ? Is gewoon vrijgesproken.
    Martina heeft een strafbaar feit begaan, maar het OM kan het bewijs niet rondkrijgen en dus gaat Martina weer vrijuit.

    Ergo, niemand van ons was erbij, niemand van ons heeft ook maar iets gezien, dus waarom een aantal dan toch zo stellig weten te beweren dat deze jongen wel schuldig is ontgaat mij volledig. Kan iemand van jullie dat wellicht uitleggen. Henk1 wellicht ?

  5. @Bram
    Goh….. Ik dacht dat in het gevang zat of zo… Maar dat terzijde: weet je hoeveel “de Neuzen” er hier rondlopen?

  6. Hogesteeger, macamba, zit in Bon Futuro voor moord op zijn vrouw. Is tevens de enige macamba daar.

    Het tegengestelde van wat Beflapas beweert is waar. Zo is Schotte nooit vervolgd voor de moord op een bejaarde dame te Cascora.

  7. @ Laplasje,natuurlijk komt het voor dat er bijna nooit een Nederlander word veroordeeld voor moord op dit eiland. ik denk dat een Nederlander niet zulke lange tenen heeft als de Curicrimenaar, die heeft vaak tenen van een meter lang. lees elke dag de kranten.

  8. Wat deze zaak duidelijk maakt is (1) de enorme geldverkwisting bij de marine (de luxueuze villa van het paar werd betaald door de marine) en (2) het grenzeloze drugsgebruik onder mariniers.

    Wat mij betreft sluiten we de corrupte bende op Parera vandaag nog.

    Niemand zal het merken, behalve de belastingbetaler.

    En de lokale drugsdealers en Mambo, waar de omzet flink zal teruglopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties