30 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024 12:07

Demonstranten botsen met politie in Caracas op 24 februari.

Schieten nu ook Cubaanse veiligheidstroepen op Venezolaanse demonstranten?

door Alice Speri

In Venezuela houden oppositiegroepen al twee weken lang overal in het land demonstraties tegen de linkse president Maduro. Ze beschuldigen hem ervan dat hij in Venezuela een dictatuur naar Cubaans model wil vestigen en ze eisen dat er een einde komt aan corruptie, de slechte economische situatie en autoritaire regeringsstijl. De demonstranten zeggen door te gaan met de protesten tot Maduro opstapt.

Advertentie

Eduardo Barreto weet niet zeker of de bewapenden troepen die op hem schoten eigenlijk wel Venezolaans waren.

Sinds hij begin deze maand meedoet aan de protesten in zijn land is de twintigjarige economiestudent uit Valencia vergast met traangas en achternagezeten door agenten op motoren. Hij zag hoe zijn vrienden tijdens een vlucht in hun rug geschoten werden en hij marcheerde in dezelfde straat als waar student en schoonheidskoningin Génesis Carmona vorige week werd gedood.
Cubaanse veiligheidstroepen-1

Hij voelt weinig liefde voor de nationale garde die de regering op de demonstranten heeft losgelaten.
Maar als hij neergeschoten wordt, zou hij graag zien dat het tenminste door een landgenoot was.

We weten dat er Cubaanse agenten binnen onze nationale garde zitten,”

zei Barreto en herhaalde daarmee wijdverspreide maar onbevestigde berichten dat president Nicolás Maduro’s regering buurland Cuba om hulp heeft gevraagd bij het beschermen van zijn bolivariaanse revolutie.

Cubaanse veiligheidstroepen-2

Kun je je voorstellen dat Russische troepen tot de Amerikaanse nationale garde toetreden om daar op Amerikaanse burgers te schieten? Dat is onacceptabel.”

Barreto zegt dat hij geen twijfel heeft dat een deel van de troepen die hij is tegengekomen Cubaans zijn.
Aan het begin van de protesten, nog voordat ze op hem gingen schieten, bracht bij ze flessen water om af te koelen terwijl ze de demonstranten beschermden.

Ze stonden de hele dag op straat, in de zon en ik wilde vriendelijk zijn,” zei Barreto.

Een van hen had een Cubaans accent toen hij mij bedankte. Ik ken het Cubaanse accent; ik heb daar ooms wonen.”

Cubaanse veiligheidstroepen-3

Venezolaanse ambtenaren hebben de beschuldigingen bevestigd noch ontkend.
Maar het aantal berichten als die van Barreto zijn de afgelopen dagen verdubbeld, onder andere gevoed door Ángel Vivas.
Een gepensioneerde Venezolaanse generaal en criticus van de overheid.
De omstreden voormalig militair twitterde naar meer dan 200.000 volgers dat Cubaanse en Venezolaanse handlangers naar zijn huis kwamen nadat Maduro volgens berichten opdracht gaf tot zijn arrestatie.

Cubaanse veiligheidstroepen-4

VICE News zocht contact met zowel Cubaanse als Venezolaanse ambtenaren, maar beiden waren niet bereikbaar voor commentaar.

In plaats daarvan heeft Maduro op woensdag opgeroepen tot een vredesconferentie en zei hij dat demonstranten het recht hebben op een vreedzaam protest.

Maar als jullie naar buiten gaan en dingen gaan verbranden en vernietigen, sta ik dat niet toe,” zei hij.

In Caracas zongen bijeengekomen studenten dinsdag het Venezolaanse volkslied voor de zwaarbewaakte Cubaanse Ambassade.
Ze protesteren daarmee tegen de betrokkenheid van de Cubaanse troepen in de repressie en roepen op tot een einde aan de jarenlange invloed van Cuba in de Venezolaanse politiek.

“We zullen niet toestaan dat de gebroeders Castro Venezuela nog langer besturen,” vertelde Gabriela Arellano namens de studenten aan lokale verslaggevers. “Genoeg met de Cubaanse inmenging.”

Oppositiepartij Volunted Popular twitterde foto’s van zwaar bewapende Venezolaanse troepen die de Cubaanse ambassade dinsdag beschermden.
Demonstranten zeiden dat ze documenten aan een vertegenwoordiger van de nationale politie hebben gegeven waren ze hun zorgen uiten en hebben zich daarna vreedzaam teruggetrokken.

In de video hieronder die buiten de ambassade is opgenomen, roept Arallano het “Castro-regime” op zich terug te trekken van Venezolaans territorium.

Studentenleider Gabriela Arellano sprak zich dinsdag uit voor de Cubaanse ambassade in Caracas.

Het is niet de eerste keer dat de anti-regerings demonstranten zich bij de Cubaanse Ambassade in Caracas hebben verzameld.
Terug in 2002 meldde AP dat tijdens een staatsgreep die voormalig president Hugo Chávez kort buitenspel zette, demonstranten ramen kapot maakten, banden lekstaken en witte verf over geparkeerde auto’s bij de ambassade goten.

De hechte relatie tussen Venezuela en Cuba dateert nog uit de begindagen van Chávez werd grotendeels bepaald door Castro’s vriendschap met de voormalig Venezolaanse president, die alom werd beschouwd als zijn ideologisch opvolger tot zijn dood vorig jaar.

Maar geld houdt de belangen van de twee naties ook verbonden.

Venezuela is de belangrijkste handelspartner en hulpverlener van Cuba, tot de grootte van 2,5 miljard euro per jaar en 115.000 vaten olie per dag, volgens The Economist. Cuba betaalt haar buurman terug in artsen, inlichtingen en veiligheids troepen.
Het kan ook een handje helpen in tijden van crisis.

Voormalig inlichtingen beambte en criticus van de Cubaanse regering Uberto Mario zei in een interview dat de Cubaanse elitetroepen die bekend staan als de Avispas Negras – letterlijk Zwarte Wespen – undercover naar Caracas zijn gereisd.

Ze weten hoe ze de demonstraties gekleed als burgers kunnen infiltreren en op die manier gaan de heel Venezuela door om van te voren de demonstraties te neutraliseren,” zei Mario.

Daarom zijn ze hier, om te onderdrukken.”

Enkele honderden mensen zijn gearresteerd sinds het begin van de protesten. Er zijn ook berichten van martelingen, waaronder een van student die seksueel gemolesteerd is met een geweer.

De G2, de Cubaanse variant van de CIA, hebben praktijken waarbij ze burgers martelen,” zei Barreto.

Wij denken dat ze hier zijn om dat soort dingen te doen.”

Maar als de Cubaanse overheid de Venezolaanse demonstranten in de gaten houdt – en niet zo’n beetje ook als de geruchten over infiltratie kloppen – kijken haar critici ook mee.

Er moet veel nervositeit op het Plein van de Revolutie zijn in Havana,” twitterde Cubaanse blogger en activist Yoani Sanchez recent.

“Het overvalt Venezuela.”

Ondertussen gaan de botsingen tussen demonstranten en politie deze week door in Venezuela.
Demonstranten organiseren zich via sociale media en mobiele applicaties, zetten barricades op en ontregelen het verkeer.

Deze video, afgelopen maandag gefilmd op het Altamira plein in de buurt van Caracas, toont beelden van demonstranten die zich uit de richting van luide explosies bewegen en rook uit de straten vult de lucht.

Er zijn deze week nog meer protesten gepland. Zo ook een vrouwenmars op woensdag, georganiseerd door congreslid María Corina Machado van de oppositie en de vrouw van de gevangen oppositieleider Leopoldo López.

De demonstranten plannen ook een openbare herdenking op woensdag voor de veertien mensen die tot nu toe bij de botsingen zijn omgekomen.
Daarnaast hebben ze ook motorrijders gemobiliseerd en hun opgeroepen vrijdag witte shirts en Venezolaanse vlaggen – een weerlegging van de motorfietsen die normaalgesproken door de nationale garde en regeringsgezinde groepen worden gebruikt.

Ze planden ook een zaterdagse rally tegen de nationale olie- en gasbedrijven die in de schijnwerpers staan sinds Maduro een controversieel debat over verhoogde benzineprijzen opnieuw geopend heeft.

Tenslotte roepen de demonstranten hun medeburgers op de aankomende carnavalsvakantie te boycotten die Maduro met twee dagen heeft verlengd in een poging die volgens velen is om de aandacht van de onrust af te leiden in het land.

Hij heeft donderdag en vrijdag tot nationale feestdag verklaard en zegt tegen mensen dat ze naar het strand moeten, moeten reizen, van de straat af moeten komen,” zei Barreto.

We willen zeker weten dat de mensen niet naar carnaval gaan, dat ze op de straat blijven.”

In Valencia hebben sommige plannen om in bikini middenop de snelweg van de stad te gaan liggen “zonnen.”

Op die manier vieren we dit jaar carnaval.”

Hij verklaarde donderdag en vrijdag nationale feestdagen om mensen te vertellen om naar het strand, ga reizen, stapt uit de straat“, aldus Barreto.

We willen ervoor zorgen dat mensen niet naar carnaval, dat ze blijven op straat.”

Bron

bron: VICE.com

Advertentie

back home

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties