26.5 C
Willemstad
• donderdag 17 juni 2021 04:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Defensie-minister onderstreept belang kustwacht

DEN HAAG — Defensie-minister Jeanine Hennis Plasschaert heeft in het verslag van haar werkbezoek aan de Benedenwindse eilanden het belang van de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor het Caribisch Gebied nogmaals onderstreept.
De minister bezocht Curaçao, Aruba en Bonaire van 3 tot en met 7 maart toen een eenheid toevallig ook een drugstransport onderschepte.

In haar verslag voor de Tweede Kamercommissie voor Defensie noemt ze het Verdrag van San José, waarin de drugsbestrijding in de regio en de samenwerking binnen het Koninkrijk geregeld zijn.

“Het belang van dit verdrag als grondslag voor gericht optreden tegen drugssmokkelaars werd eens te meer duidelijk tijdens mijn bezoek. Middelen van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, onder operationele aansturing van de kustwacht, werden ingezet om een verdacht vaartuig te onderscheppen. Dit leidde tot de succesvolle aanhouding van drie verdachten en de vangst van ruim 1450 kilo drugs”

, schrijft ze. Ook in de gesprekken die de minister had met de gouverneurs van Curaçao en Aruba werd benadrukt hoe belangrijk de aanwezigheid van de krijgsmacht wordt gevonden.

Hennis-Plasschaert noemt verder de hulp van de marine voor Saba, dat in maart met een tekort aan water kampte en de bijdrage van Defensie aan de opleiding van jongeren.
Zowel premier Daniel Hodge van Curaçao als premier Mike Eman van Aruba noemde de sociale vormingstrajecten belangrijk voor de aanpak van de jeugdproblematiek.

“Ik heb in de daaropvolgende dagen bij de betrokken jongeren ook zelf het enthousiasme kunnen constateren voor de kans die hen op deze wijze geboden wordt om hun eigen toekomst te verbeteren”

- Advertentie -

, aldus de minister.

Ook over de kustwacht is de minister tevreden, schrijft ze.

“Zowel tijdens het vaarprogramma als bij rondleidingen over de steunpunten ben ik onder de indruk geraakt van het enthousiasme en de deskundigheid waarmee het (veelal) lokale personeel uitvoering geeft aan zijn taken.
Zij leveren daarmee een belangrijk aandeel in het succes van de kustwacht en geven zichtbaar invulling aan het motto van de kustwacht: samen sterk

, schrijft ze.
Hennis-Plasschaert gaat verder niet in op de staking van kustwachtpersoneel in maart.
Mogelijk komt dat onderwerp wel ter sprake tijdens het debat over de kustwacht, dat voor 16 mei gepland staat.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, June 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Staatssecretaris Blokhuis pleit voor meer preventie in gezondheidszorg Curaçao

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) pleit voor meer preventie in de Curaçaose gezondheidszorg. Dat zegt Blokhuis tegen NU.cw. De staatssecretaris kwam 12...

ParadiseFM | Onduidelijkheid over vrij reizen in EU voor Curacaoenaars

Het is nog niet duidelijk of Curacaoenaars per 1 juli vrij door Europa kunnen reizen. Dat blijkt uit het antwoord van de Nederlandse minister Hugo de Jonge...

PBC | Ruzie over mislukte fusie Corendon en Sunweb krijgt

Persbureau Curacao Corendon en Sunweb staan vandaag opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal vanwege de afgeketste fusie van de twee reisorganisaties. Corendon wil alsnog afdwingen dat de verkoop...

PBC | ‘Kinderen in Caribisch Nederland zijn gelukkig, ondanks armoede’

Persbureau Curacao Kinderen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn tevreden over hun leven en hebben relatief weinig negatieve ervaringen gehad tijdens de coronamaatregelen. Dat concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Uit...
- Advertentie -