26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

De Pool in Venezuela voor medische behandeling

HomeMediaDe Pool in Venezuela voor medische behandeling

Giovanni-de-Pool-SrWILLEMSTAD — De vader van Miss Curaçao 2013 (Eline de Pool), Giovannie de Pool (56), is in Venezuela voor medische behandeling. Het is nog niet duidelijk hoe lang hij daar moet blijven, maar bij zijn terugkomst zal hij zich bij de autoriteiten moeten melden. De rechter-commissaris (RC) heeft namelijk maandag alsnog een bevel tot bewaring gevorderd tegen de verdachte. Dit betekent dat De Pool acht dagen vast moet zitten in het belang van het grootschalig onderzoek naar drugshandel en verboden vuurwapenbezit genaamd ‘Scorpio’.

Advertentie

Giovannie de Pool werd afgelopen zaterdag opgepakt, nadat de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie zijn woning bij Piscadera binnenviel voor onderzoek.
In de woning zijn drie vuurwapens gevonden en in beslag genomen.
Het is zijn raadsman Orlando ‘Kid’ Martina echter gelukt hem vrijwel direct vrij te krijgen. De autoriteiten hebben namelijk zijn woning zonder toestemming noch een huiszoekingsbevel binnengetreden.
Bovendien blijkt nergens uit het dossier van het OM dat er gronden waren om de woning binnen te treden voor onderzoek.

Na zijn vrijlating diende het OM opnieuw een vordering in voor bevel tot bewaring tegen De Pool, op basis van ‘gecorrigeerde processen-verbaal’, legt Martina uit. Of dit mogelijk is, wordt later door drie rechters van het hof getoetst, nu Martina in beroep zal gaan tegen de beslissing van de RC. Er is hiervoor nog geen datum geprikt.

Het verzoek van het OM om De Pool toch op te pakken in deze zaak werd afgelopen maandag behandeld door de RC.
Volgens OM-woordvoerder Norman Serphos vindt de RC dat er nu wel genoeg gronden zijn om de man in het belang van het onderzoek (voor acht dagen) op te sluiten.
Er is sprake van ernstig vluchtgevaar, aldus de RC. Het is namelijk zo dat de verdachte geen vaste verblijfplaats heeft.
Hij staat niet ingeschreven op Curaçao noch op Aruba, Bonaire, St. Maarten of Saba.
Daarnaast hield de RC rekening met het feit dat er in verband met deze zaak, sprake is van een ernstig geschokte rechtsorde.

Niet gevlucht
Giovannie de Pool was zelf niet aanwezig bij de behandeling van het verzoek afgelopen maandag. Martina legde vanochtend uit dat zijn cliënt al een tijd met gezondheidsproblemen kampt en dat hij in verband hiermee naar het buitenland moest afreizen.

“Mijn cliënt is niet gevlucht. Hij werd op vrije voeten gesteld en is voor medische behandeling naar Venezuela afgereisd. Na die behandeling komt terug naar het eiland.”

De advocaat kon echter niet zeggen wanneer zijn cliënt weer terugkomt.

Het Openbaar Ministerie werd maandag ook op de hoogte gesteld van de persoonlijke situatie van de verdachte en is nu in beraad over de volgende te nemen stappen, zegt woordvoerder Serphos.

Medeverdachten
Tevens vorderde de RC maandag een bevel tot bewaring tegen de andere verdachten, Giovannie ‘Nini’ de Pool van 27 jaar (broer van Eline) en Egon de Pool (59).
Zij blijven acht dagen vast voor nader onderzoek. De detentie van de minderjarige zoon (17) van Egon de Pool werd wel op verzoek van raadsman Martina door de RC geschorst.
De jongeman blijft wel verdachte in deze zaak.
Hij krijgt echter de kans om in afwachting van de behandeling van de zaak onder voorwaarden op vrije voeten te blijven, zodat hij naar school kan.

Deze mannen werden allen net als de twee mannen D.J. de P. (71) en de 23-jarige J.S.I.M. afgelopen zaterdag opgepakt. De laatste twee verdachten zijn intussen na verhoor op vrije voeten gesteld.

Mediastilte
Opmerkelijk is dat er eerder al twee mannen zijn opgepakt in verband met deze zaak. Woordvoerder Serphos kan echter niet in detail treden over deze aanhoudingen.

“Het enige wat het OM kan zeggen, is dat enkele weken terug twee mannen zijn opgepakt.
Die aanhoudingen hebben geleid naar de huiszoekingen en aanhoudingen van afgelopen zaterdag.
In het belang van het onderzoek kan het OM de personalia van deze verdachten nog niet bekendmaken.”

Dit betekent dat er nu in totaal zes verdachten betrokken zijn bij deze zaak.

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties