32 C
Willemstad
• donderdag 30 mei 2024

Extra | Journaal 28 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 27, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

De politieke islam is een psychische aandoening

HomeMediaDe politieke islam is een psychische aandoening

Opinie door Afshin Ellian (Elsevier)

Volgens minister Plasterk zijn er honderdveertig Nederlanders naar de jihad gereisd | Foto |  ANP
Volgens minister Plasterk zijn er honderdveertig Nederlanders naar de jihad gereisd | Foto | ANP

Jihadisten die hun familie meenemen naar IS-gebied, zijn dubbel misdadig. Ze steunen een afschuwelijke organisatie en brengen hun eigen kinderen in levensgevaar. De Nederlandse overheid moet keihard optreden.

De cijfers over Nederlandse jihadreizigers zijn naar boven bijgesteld. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zijn er al honderdveertig Nederlanders op jihad gegaan, waarvan er dertig zijn teruggekeerd en vijftien Allah inmiddels hebben ontmoet.

Verschillende zeer goed ingevoerde journalisten twijfelen eraan of de Nederlandse overheid alles weet. Wie schoolgaande kinderen heeft, valt eerder op als hij met zijn gezin naar het kalifaat emigreert. Waarom zouden we ze tegenhouden, vragen velen zich af.

Moordlustige types

De Nederlandse overheid mag niet welbewust (dus opzettelijk) de andere kant opkijken als Nederlandse jihadisten naar IS-gebied gaan. De overheid heeft minstens in twee opzichten internationale verplichtingen. Dat geldt overigens ook voor andere landen.

Lees ook:

Jermaine W. werd al in 2005 opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep. Sindsdien wordt hij in de gaten gehouden.

In de eerste plaats gaat het om vriendschappelijke banden met de Iraakse regering en de regering van Koerdistan, een autonoom gebied binnen Irak. Het zou vreemd zijn wanneer Nederland welbewust moordlustige types naar een bevriende staat laat reizen.

Dat geldt niet voor de Syrische hoofdstad Damascus – het regime van Bashar al-Assad wordt niet beschouwd als een bevriende staat.

Oorlogsmisdaden

Er is een andere, wellicht zwaardere verplichting voor de Nederlandse overheid. De IS, voorheen ISIS, pleegt oorlogsmisdaden in Syrië, Irak en de Koerdische gebieden.

Het gaat om een indrukwekkende lijst misdrijven: executies van krijgsgevangenen, executies van onschuldige burgers, slavernij (vooral handel in vrouwen), marteling van gevangenen en burgers uit de bezette gebieden, systematische verkrachtingen, en genocide.

En er zijn misdrijven als afgedwongen bekeringen, terrorisme in en buiten het Midden-Oosten, zoals de standrechtelijke executie van Joden in Brussel. Ik zal me beperken tot de oorlogsmisdrijven.

Behulpzaam

Wanneer de Nederlandse staat welbewust zijn jihadistische burgers niet belemmert als die zich willen aansluiten bij IS, is Nederland beleidsmatig behulpzaam bij het voorzien van nieuwe strijders voor een organisatie die het plegen van oorlogsmisdaden tot oogmerk heeft. En dat is niet toegestaan.

Wanneer ondanks de inspanningen van de Nederlandse overheid de Nederlandse jihadisten zich weten aan te sluiten bij IS, treft de Nederlandse overheid geen blaam. Om deze redenen proberen de Europese landen de Syriëgangers te belemmeren om zich bij de terreurorganisatie te kunnen aansluiten.

Schok

In de politieke en morele realiteit is de schok niet erg groot als een paar Nederlandse jihadisten vrijwillig Nederland verlaten. Evenmin is betreurenswaardig als Nederlandse jihadisten in hun geliefde jihad om het leven komen.

Maar het is betreurenswaardig en zorgwekkend wanneer Nederlandse kinderen worden meegenomen naar dat verschrikkelijke oorlogsgebied.

In het afgelopen weekend werd bekend dat twee families met kinderen zijn vertrokken om zich aan te sluiten bij IS. Jermaine W. is 27 jaar oud en heeft kinderen van 6, 4 en 2 jaar oud. Ik heb hun foto’s op sociale media gezien. Het zijn prachtige kinderen.

Utopie

Tegelijkertijd vertrok een andere familie met kinderen uit de omgeving van Utrecht. Dat de volwassen jihadisten besluiten om in een oorlogsgebied te gaan wonen, is al een veiligheidsprobleem. Maar als ze ook nog hun kinderen meenemen, wordt het ook een humanitair probleem.

De Nederlandse jihadisten zijn revolutionairen die een verschrikkelijke utopie nastreven. Het is dubbel misdadig wat ze aan het doen zijn: steun geven aan oorlogsmisdadigers en opzettelijk onschuldige kinderen in levensgevaar brengen.

Kalief van de duisternis

Verwerpelijke figuren zijn het, in alle opzichten. Ze zijn vergeten dat ze verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun kinderen. Het zal niet lang duren voordat de strijd tegen IS op hevige wijze gaat worden gevoerd.

Zodra de bevrijding van Mosul en gebieden in Syrië begint, zullen duizenden burgers om het leven komen. Maar dat interesseert de kalief van de duisternis niet. Hij riep alle moslims op om naar de gebieden van Islamitische Staat te verhuizen.

Daaraan geven de Nederlandse jihadisten gehoor. De politieke islam is een psychische aandoening geworden.

Beschaafde naties

Toch moet op internationaal niveau worden ingezet op een humanitaire corridor voor kinderen die niet thuishoren in de oorlogsgebieden. Beschaafde naties mogen onder geen beding waarden en beginselen ontkennen waarop deze beschavingen zijn gegrondvest.

De Nederlandse overheid moet via de rechter en de kinderbescherming – in afwezigheid van deze ouders – de Syriëgangers hun ouderlijk gezag afnemen.

Compassie

Daarna kan Nederland aan de Iraakse, Koerdische en Syrische regering vragen om indien mogelijk, deze kinderen terug te brengen naar Nederland. Als er 1 procent kans bestaat om op enige manier de kinderen terug te brengen, moet de Nederlandse overheid die kans niet laten liggen.

Hardheid tegen de vijand moet gepaard gaan met humaniteit en compassie voor onschuldige burgers en slachtoffers.

De kinderrechters in Nederland moeten het belang van kinderen laten prevaleren boven de jihadistische gevoelens van hun ouders.

Afshin EllianBron: Elsevier
door Afshin Ellian 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties