28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

AntilliaansDagblad | Klimaatverandering treft Bonaire keihard

Een vijfde van het eiland dreigt in zee te verdwijnen Kralendijk/Amsterdam - Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Dit blijkt uit een gisteren...

AntilliaansDagblad | ‘Cft op stoel van Staten’

Oranjestad - De Arubaanse parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) vindt dat het College financieel toezicht (Cft) te veel op de stoel van bestuurders en Statenleden zit en eigen...

AntilliaansDagblad | Fundashon Verriet belandt in de min

Directie: Zorgvuldige aansturing heeft verlies lager gehouden Willemstad - Fundashon Verriet, dochterstichting en onderdeel van De SGR-Groep, heeft het jaar 2021 afgesloten met een exploitatietekort van bijna vier...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme als vak op school

Willemstad - Op Wereldtoerismedag lanceerde de Curaçao Tourist Board (CTB) toerisme als vak voor basisscholen en speciale scholen. De introductie van toerisme als vak op school zal helpen...

AntilliaansDagblad | ‘Afhankelijkheid steeds groter’

Tijdens Ipko: Calamiteiten verstoren de cohesie en samenwerking Willemstad - Na elke calamiteit wordt het afhankelijkheidsvraagstuk binnen het Koninkrijk benadrukt. Dat leidt niet tot meer cohesie en samenwerking. Ipko,,In...

ParadiseFM | Loslippige politieagent en Sbab-medewerker gestraft

Een politieagent en een medewerker van Sbab zijn gestraft voor het doorspelen van informatie. De 43-jarige belastingmedewerker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd...

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

De Correspondent | Met een internationaal team van journalisten legden wij Venezuela’s goudsmokkel bloot

Bram Ebus en Pamela Kalkman

Een mijnwerker in een goudmijn in Las Parcelas, Tumeremo | Foto: Ignacio Marin

Diep in de jungle van Venezuela wordt goud onder erbarmelijke omstandigheden gedolven en het land uit gesmokkeld. Met een internationaal onderzoeksteam brachten wij de smokkel in kaart. Ook Nederland speelde een rol. Vandaag lanceren we ons platform: The Smugglers’ Paradise.

 

Voedsel- en medicijntekorten, hyperinflatie, straffeloosheid, corruptie én een overvloed aan natuurlijke grondstoffen: dit is de perfecte cocktail voor een land om een smokkelaarsparadijs te worden.

Gedurende bijna een jaar heeft ons team van internationale journalisten onderzoek verricht naar de smokkel en handel in conflictgoud uit Venezuela. Vandaag publiceren we de volledige reeks van vijf artikelen over de routes en betrokken partijen op een speciaal platform: The Smugglers’ Paradise.

Als onderdeel van het journalistieke samenwerkingsverband publiceerde De Correspondent over de Nederlandse rol bij deze grootschalige smokkel. Tussen 2014 en eind 2018 werd er meer dan 160.000 kilo goud – marktwaarde: meer dan 6,5 miljard – via Aruba en Curaçao naar internationale markten gekatapulteerd.

Het nationale leger profiteert mee en een deel van de winsten bereikt de hoogste politieke kringen

Dit goud is afkomstig uit okerkleurige gaten in de jungles en savannes in het zuiden van Venezuela. Daar baten Venezolaanse bendes en Colombiaanse guerrillagroepen de mijnen uit, zonder oog voor het milieu of voor de mijnwerkers, vaak getergde en verarmde Venezolanen. Het nationale leger profiteert mee en een deel van de winsten bereikt de hoogste politieke kringen.

Vlak voor publicatie op De Correspondent, op 21 juni 2019, kondigde de regering van Curaçao aan de handel in Venezolaans goud aan banden te leggen. De goudhandel is nauw verweven met ‘praktijken als illegale mijnbouw, kapitaalvlucht, onderdrukking en uitbuiting’, verklaarden de autoriteiten.

De blokkade sluit aan bij de bevindingen van ons onderzoek, maar garandeert niet dat Venezolaans goud niet meer door de eilanden verhandeld zal worden als smokkelwaar, of simpelweg als goud ‘gelegaliseerd’ wordt in een van de andere buurlanden van Venezuela alvorens te arriveren.

In Nederland leidde ons onderzoek tot Kamervragen

Hier lees je wat de drie GroenLinks-Kamerleden willen weten van het kabinet.
van GroenLinks. Na het zomerreces worden de antwoorden verwacht van het kabinet.

Hoe het onderzoek tot stand kwam

Voor dit project voerden we ter plekke onderzoek uit in het mijnbouwgebied in Venezuela, maar ook in Nederland, België, de Colombiaanse grensregio’s, Aruba, Curaçao, en de Verenigde Staten. In totaal werkten er meer dan tien journalisten van verschillende nieuwsorganisaties mee.

We spraken in meer dan tweehonderd interviews met mijnwerkers, bedrijven, regeringsvertegenwoordigers, leger, politie, douaneambtenaren en intelligentiediensten, inheemse gemeenschapsleiders, handelaars en smokkelaars.

Onderzoek in een dictatuur is niet zonder gevaar

Journalistiek bedrijven in Venezuela en onderzoek doen naar goud bleek geen gemakkelijke onderneming te zijn.

Los van de praktische problemen met transport, toegang tot contant geld en stroomuitval in Venezuela, liepen en lopen onze journalisten aanzienlijke risico’s. Een journalist werd tijdens een vorig project kortstondig vastgezet door het leger. Een van onze Venezolaanse fotografen ging in 2018 als mijnwerker terug naar de mijnen die hij kende door zijn journalistieke werk. Zijn normale inkomsten waren niet voldoende om van rond te komen. Zijn familie en collega’s wisten van niets en na maanden vermist te zijn bereikte ons het nieuws dat hij was vermoord door een van de mijnbouwbendes.

Toen een van onze journalisten wilde terugkeren, werd hij aan de grens van zijn eigen land geweigerd door de Venezolaanse autoriteiten

In het begin van 2019, tijdens ons huidige project, moest een van onze Venezolaanse journalisten naar Brazilië vluchten na een uitgevaardigd arrestatiebevel. Onlangs vluchtte een andere journalist uit onze samenwerking naar Colombia wegens bedreigingen van een gewapende groep uit zijn regio. Toen hij wilde terugkeren werd hij aan de grens van zijn eigen land geweigerd door de Venezolaanse autoriteiten. Beide gevallen hebben geen directe relatie met dit onderzoek, maar zijn tekenend voor de onzekere situatie van journalisten in Venezuela.

Is het einde van de ellende in zicht?

Ons onderzoek toont aan dat internationale sancties en voorwaarden omtrent conflictmineralen makkelijk vermeden kunnen worden door het goud de landsgrenzen over te smokkelen en vervolgens toe te voegen aan de goudproductie van een ander land.

Dit gebeurt bijvoorbeeld in Colombia. Waar Venezolaanse vluchtelingen door bendes gerekruteerd worden om het goud over de grens te lopen. Ook wordt goud over de rivieren van het Amazonewoud naar Colombia gebracht.

Het Venezolaanse goud dat Colombia binnenstroomt wordt bijvoorbeeld illegaal geregistreerd als de productie van een Colombiaanse mijnbouwtitel. Als het goud eenmaal is ‘gelegaliseerd’ in Colombia, wordt het via een schema van intermediairs verhandeld voordat het bij grote goudexporteurs terechtkomt die het de internationale markt op brengen.

Begin 2016 was een gram goud nog 35 dollar waard op de internationale markt. Nu, juli 2019, is dit 45 dollar. Met de dag wordt het voor radeloze Venezolanen aantrekkelijker om naar de mijnen te reizen en verdienen de lokale krijgsheren, corrupte regeringsleden en de legertop meer geld. De goudkoorts in Zuid-Venezuela lijkt verre van voorbij.

Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met InfoAmazonia (Brazilië), Miami Herald (Verenigde Staten), Runrunes (Venezuela), Correo del Caroní (Venezuela) en De Correspondent.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de Human Rights Foundation en voor deze publicatie ontvingen we een bijdrage uit de Regeling Onderzoeksjournalistiek van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Lees verder:

Zo werden Curaçao en Aruba doorvoerhaven voor conflictgoud uit Venezuela Goud uit Venezuela kun je zien als ‘conflictgoud’ dat gewapende groepen financiert, ontdekten we in het oerwoud van Venezuela. Toch stroomden duizenden kilo’s van dit goud de markt op via Aruba, Curaçao en Nederland, wat strijdig is met internationale afspraken voor de goudproductie waaraan Nederland zich heeft verbonden.

Ook Curaçao beseft dit: deze vrijdag verbood het de handel in goud uit Venezuela. Lees het stuk hier terug.

Op Curaçao voltrekt zich een humanitair drama (en Nederland verdraait zijn nek bij het wegkijken) Venezolanen die naar Curaçao vluchten, worden vaak direct uitgezet zonder dat zij de kans krijgen asiel aan te vragen. Dit is in strijd met het internationale recht op bescherming, stelde Amnesty maandag in een rapport. Ik reisde eerder af naar Curaçao, sprak daar met vluchtelingen en zocht uit wat de verantwoordelijkheid van Nederland is. Lees het stuk hier terug.

Bron: De Correspondent

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -