33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

DCLP | Toespraak PG Guus Schram bij afscheid Taco Stein

HomeMediaDCLP | Toespraak PG Guus Schram bij afscheid Taco Stein
afscheid-taco-stein
Toespraak PG Guus Schram bij afscheid Taco Stein

Toespraak Procureur-generaal (PG) Guus Schram ter gelegenheid van de afscheid van Advocaat-generaal Taco Stein

Geachte aanwezigen,

Beste Taco,

Het is vandaag een bijzondere dag voor de rechtshandhaving in het Caribisch gebied. Met jouw aanstaande pensioen komt het tijdperk-Stein, of beter gezegd: de tijdperken!-Stein, ten einde. De afgelopen 25 jaar heb je driemaal gedurende langere tijd en in verschillende functies het Openbaar Ministerie van Sint Maarten gediend: eerst als officier van justitie, vervolgens als hoofdofficier, en de afgelopen vier jaar als advocaat-generaal. Die laatste functie vervulde je tussendoor ook in Aruba.

In 1983 begon je je carrière bij het Nederlandse OM in Middelburg. Na zes jaar verkaste je naar je geliefde Rotterdam, waar je onder andere aan fraudezaken hebt gewerkt. Na je eerste uitzending naar Sint Maarten keerde je eerst terug naar het parket Rotterdam, om daarna zes jaar werkzaam te zijn bij het Landelijk Parket. Daar heb je onder andere aan de wieg gestaan van de bestrijding van de cybercriminaliteit en heb je deel uitgemaakt van het team dat in het kader van de opsporing van de zware criminaliteit belast was met intercepties en speciale operaties.

Die eerste uitzending naar Sint Maarten, tussen 1991 en 1996, moet iets bijzonders met je hebben gedaan, want nadien heb je vanaf 2005 onafgebroken in de West gewoond en gewerkt. Het zal zeker niet alleen de spotgoedkope benzine voor je Harley zijn geweest, maar toch zeker ook het relaxte eilandleven, weg uit de kou en de ratrace in Nederland. Velen van de aanwezigen hier zullen dat maar al te goed herkennen.

In al die jaren heb je veel meegemaakt en heb je de eilanden zien veranderen. Jij zat hier al jaren toen in september ’95 orkaan Luis ongenadig huishield, en waar menigeen koos voor evacuatie naar Nederland, bleef jij destijds gewoon hier en heb je daar waar je kon meegeholpen het eiland opnieuw op te bouwen. Jaren later heb je in je functie van hoofdofficier het Sint Maartense parket na roerige tijden er weer bovenop geholpen, waarmee de fundamenten werden gelegd voor de uitbreiding en professionalisering die in de jaren daarna plaatsvond. Als advocaat-generaal tot slot heb je je een ware pionier getoond: eigenhandig heb je in 2012 een bureau AG uit de grond gestampt, en vervulde daarmee een belangrijke wens van Sint Maarten nadat het in 2010 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk was geworden.

Daarmee, Taco, ben jij een echte eilandman geworden. Iemand die onderdeel uitmaakt van de lokale samenleving met een grote sensitiviteit voor wat er in die samenleving speelt. Iemand met een sterke verbondenheid met de mensen en het welzijn van dit eiland. Je wordt door velen gewaardeerd en begroet. Lopend door Frontstreet, rijdend in de auto of op je Harley, wachtend op het vliegveld: jij komt altijd en overal mensen tegen die jou zonder uitzondering uitgebreid en hartelijk begroeten. Vogels van diverse pluimage, uiteenlopend van politici en bewindslieden, zakelijke contacten en vrienden, tot ook ex-delinquenten die je ooit hebt laten opsluiten maar die desondanks geen wrok
koesteren. Zoals jij met een grijns graag mag citeren: “you do the crime, you do the time!”.

Ik heb je leren kennen als een opgewekte en laconieke probleemoplosser, een realist met een scherp oog voor zowel de mogelijkheden als de beperkingen van de relatief kleine OM-organisaties op de eilanden. In de uitoefening van je functies ben je stoïcijns en low-profile, met een groot relativeringsvermogen en gevoel voor humor. In de hechte samenlevingen van de eilanden heb je bovendien altijd bewezen volstrekt autonoom en onafhankelijk te zijn. Daar heb ik groot respect en bewondering voor. Gaandeweg ben jij zo het integere gezicht geworden van het Openbaar Ministerie in Sint Maarten.

Zoals niemand zal zijn ontgaan, is er momenteel veel aandacht voor de ontwikkeling van de rechtshandhaving in Sint Maarten, en kan het land daarbij rekenen op actieve steun en bijstand vanuit, onder andere, Nederland. Dat is zeker niet altijd zo geweest, Taco, daar kun jij als geen ander over meepraten. Zeker in het verleden heeft het Sint Maartense parket vaak moeten roeien met de riemen die het had. Het is een loodzware opdracht geweest om met de uiterst beperkte middelen toch een OM te bouwen dat naar behoren kon functioneren. Dat was soms ronduit een ondankbare taak. Die taak en verantwoordelijkheid heb jij echter altijd met volle inzet en overtuiging op je genomen, en met succes.

Daarmee ben jij de trotse founding father van het OM in Sint Maarten zoals we dat nu kennen en daarmee sta jij ook aan de basis van de vele nieuwe ontwikkelingen die het Parket de laatste periode doormaakt. Mede door jouw ervaringen, jouw kennis, jouw diplomatieke vaardigheden zijn wij als leiding van het OM geïnspireerd om de huidige nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. Je hebt in de laatste periode van je mooie carrière daar misschien wel een grotere bijdrage aan geleverd dan je zelf beseft.

Je gaat nu genieten van een welverdiend pensioen. Ik heb begrepen dat je Sint Maarten niet helemaal zult verlaten, maar kiest voor de variant ‘best of both worlds’. De zomers doorbrengen in Nederland bij je kinderen en kleinkinderen, en de maanden waarin het guurder en grauwer wordt vertrek je naar je geliefde Friendly Island. Ik geef je groot gelijk, en ik ben ervan overtuigd dat Sint Maarten je met open armen blijft ontvangen.

Taco, bij deze spreek ik mijn grote dank en waardering uit voor het vele goede werk dat jij gedurende al die jaren hebt verricht voor het Openbaar Ministerie, zowel in Nederland als in het Caribisch gebied. Met jouw vertrek verliest het OM Sint Maarten zijn zeer gewaardeerde nestor.

Dames en heren, dit alles gezegd hebbende wil ik een toost uitbrengen op Taco Stein, vertrekkend advocaat-generaal en één van de boegbeelden van onze organisatie. Wij wensen hem en zijn vrouw Francien heel veel geluk.

Bron: DutchCaribbeanLegalPortal

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties