31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DCLP | OM Curacao alert op stemfraude

HomeMediaDCLP | OM Curacao alert op stemfraude
 OM Curacao alert op stemfraude
OM Curacao alert op stemfraude

WILLEMSTAD – Op 30 september 2016 vinden de verkiezingen plaats voor de nieuwe Staten van Curaçao. De verschillende politieke partijen zullen campagne voeren om zoveel mogelijke stemmen te behalen om op die manier vertegenwoordigd te worden in de Staten.

Vrije, geheime en eerlijke verkiezingen staan aan de basis van de democratische rechtsstaat. Het belang hiervan is in de Staatsregeling en in internationale verdragen vastgelegd. Een kiezer heeft het recht om zonder enige beïnvloeding zijn stem uit te brengen en de inhoud van zijn keuze voor zichzelf te houden. Deelnemen aan de verkiezingen is een belangrijk verworven recht, dat in vele delen van de wereld niet vanzelfsprekend is.

Een voorbeeld dat verkiezingen niet op een eerlijke manier verlopen is het kopen en verkopen van stemmen, het zij met contant geld of door andere gunsten/beloftes. Rond elke verkiezing bereiken het Openbaar Ministerie (OM) in Curaçao weer signalen dat kiezers zich laten omkopen om hun stem op een bepaalde partij of persoon uit te brengen.

Dit beïnvloedt het vrije en eerlijke verloop van de verkiezen en is bovendien strafbaar. Het Openbaar Ministerie wijst er dan ook op het feit dat het verboden is om een kiezer te betalen voor zijn stem. Ook is het verboden om als kiezer betaald te worden voor een stem op een bepaalde partij of persoon. Zowel de omkoper als de omgekochte kiezer kan gestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Het Openbaar Ministerie zal gedurende de periode tot aan de verkiezingen extra oplettend zijn op signalen van omkoping en deze onderzoeken.

Artikel 2:44 Wetboek van Strafrecht Curaçao Lid 1. Hij die bij gelegenheid van een krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing door gift of belofte iemand omkoopt om zijn of eens anders kiesrecht hetzij niet, hetzij op bepaalde wijze uit te oefenen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.

Lid 2. Met ten hoogste dezelfde straf wordt gestraft de kiezer of de gemachtigde van een kiezer die

zich door gift of belofte tot een of ander laat omkopen.

Bron: DutchCaribbeanLegalPortal

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. 0@Antony, fijn dat je je MAVO 3 heb gehaald ondanks dat je Curacaoenaar bent, ik plaats jou bij en naast het soort figuren als de psychopaat en pathologische beroeps leugenaar Gerrit de Raaf & co. Door deze vergelijking kom je dan ook in aanmerking voor de hoogste eretitel op Curcrim de Doctor Honoris Causa- Aegree uitgereikt op/ vanaf de plee titel.

 2. Voor alle duidelijkheid “ik stem niet op MFK” (zo dom ben ik ook weer niet). Mijn punt is dat iedereen de kluit belazerd. ‘Wir haben es nicht gewusst’ gaat hier niet op. Het zou kunnen dat Schotte te ver is gegaan. De één vervolgen en de andere vrolijk zijn gang laten gaan, “is not mine kind of justice”. Ik denk echt niet dat tussen al die corruptie één rand debiel er tussen zit die denk, “ik ga de politiek in, om wat goeds te doen”
  Wat dom betreft, ik ben één van de weinige curaçaoënaars die MAVO 3 gehaald heeft .

 3. trouwens ik wil alleen leden van het stemburo zien in het stemlokaal( natuurlijk ook stemmers) andere tellers gaan maar ergens buiten zitten.

 4. er is niks mee om de nu gekozen leden en Ministers te checken, waar ze mee zijn begonnen ( dus vermogen en bezittingen en waar ze mee stoppen, vermogen , bezittingen,baantjes, baantjes familiieleden en grond) daarmee een lijst maken en die een dag voor de verkiezingen in de krant zetten. Ik denk dan dat je dan de lust om te stemmen vergaat.

 5. @Antony, ik wil je sws niet voor dom uitmaken, maar ik ben wel zeer geïnteresseerd waarom je op de MFK gaat stemmen?

  Wat is de ideologie van Schotte en de MFK? Is Schotte links of rechts? Wat heeft Schotte nou echt voor de arme bevolking gedaan? Wat denkt Schotte of de toekomst binnen het koninkrijk (voor of tegen onafhankelijkheid)?

  In mijn omgeving heb ik geen MFK aanhangers, vandaar mijn vragen aan jou.

  Alvast bedankt voor je antwoorden!

 6. @Antony: “…Voordat ik weer voor dom wordt uitgemaakt…”

  Na het lezen van de rest van je verhaal (volgens mij kan een weldenkend mens dit niet menen), heb ik vastgesteld dat niemand jou meer voor dom hoeft uit te maken.

  Vooral: “ik geloof”. Mijn vader zei altijd: “geloven doe je in de kerk.” Antony, je moet weten en niet geloven dat Rozier en Cleopha 5 ton hebben gekregen, of Wiels 9 ton.

  Als ik schrijf “Antony heeft een buitenechtelijke relatie met het paard van John Wayne”, dan wil dat nog niet waar zijn.

  Lees je eigen stukje maar ens door en voor al deze passage: “…Voordat ik weer voor dom wordt uitgemaakt, ik geloof dat Dean Rozier en Cleopa elk een half miljoen hebben gekregen voor het terugtrekken van hun steun tijdens de regering Schotte en dat Wiels een buitenlandse rekening met 9 ton had. En ga zo maar door…….” en durf mij dan met droge ogen te vertellen dat je niet dom bent!

 7. Het OM op Curacao is alert op alles wat gebeurd, maar bij hun acties is dat niet echt te merken.

  Daarom moet ik helaas concluderen, dat het OM alleen bezig is met veiligheidspsychologie.

 8. ‘t Ja, bewondering voor een crimineel. Hoe kan je zo afzakken! Maar het is inderdaad het domme onopgeleide volkje dat spreekt en dom gehouden wil worden.

 9. De vraag is, wat is omkoping? Kiezers honderd gulden of telefoon kaartjes geven, na de verkiezing je politieke vriendjes in goed betaalde functies benoemen? Vandaar mijn bewondering voor Schotte. Hij gunt zijn kiezers in elk geval wat. De anderen die niks geven is niet uit principe maar gewoon uit krenterigheid. Ze weten dat ze 4 jaar op hun luie reet voor een goed salaris uit hun neus gaan zitten vreten. Toch gunnen ze de gene die hen aan die luxueuze positie geholpen heeft niks. Let’s go for Schotte all the way.

  Voordat ik weer voor dom wordt uitgemaakt, ik geloof dat Dean Rozier en Cleopa elk een half miljoen hebben gekregen voor het terugtrekken van hun steun tijdens de regering Schotte en dat Wiels een buitenlandse rekening met 9 ton had. En ga zo maar door…….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties