31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DCLP | Erfgenamen Perry in conflict met trustkantoor om honderden miljoenen

HomeMediaDCLP | Erfgenamen Perry in conflict met trustkantoor om honderden miljoenen
Een Israëliër dacht slim te zijn door zijn aandelen in het Nederlandse bedrijf Mobileye op Curaçao te stallen. Na zijn dood dreigt de advocaat van het trustkantoor ermee aan de haal te gaan. | Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1240919/familie-vecht-met-trustkantoor-om-erfenis-van-honderden-miljoenen

Erfgenamen van een Israëlische zakenman liggen in de clinch met een trustkantoor over bezittingen die zijn ondergebracht in belastingparadijzen, waaronder Curaçao.

De honderden miljoenen euro’s, van onder meer aandelen in het Nederlandse bedrijf Mobileye, dreigen in handen te komen van de advocaat van dit trustkantoor. De familie probeert dit via rechtszaken te voorkomen.

Het conflict is het gevolg van een manoeuvre van zakenman Israel Perry. De Israëliër dacht zijn vijanden en schuldeisers te slim af te zijn door zijn bezit onder te brengen in Curaçao, Panama en de Kaaimaneilanden. Trustmaatschappij Lopag uit Liechtenstein kreeg via de Zwitserse jurist Dieter Neupert, Perry’s belangrijkste adviseur, het beheer.

Boef
‘Neupert was de vertrouwensman van de familie,’ vertelt de 51-jarige erfgename Tamar Perry aan Het Financieele Dagblad. ‘Een hele aardige man, dacht ik.’ Daar denkt ze nu wel anders over: ‘Neupert is de grootste boef die ik ken.’

Na het overlijden van Perry op 18 maart 2015 ontdekten zijn erfgenamen dat Neupert de erfenis van naar schatting €800 mln naar zich toe had getrokken. Conform de wens van vader Perry, beweert Neupert. Maar Tamar en haar familie beschikken over een testament waarin de erflater zijn familie begunstigt en niet zijn advocaat.

‘Je wordt ‘s ochtends wakker en al je bezittingen, bankrekeningen, het huis waarin je woont en het huis van je moeder zijn opeens van iemand anders. Een nachtmerrie,’ zegt Tamar Perry. Bijgestaan door de Nederlandse advocaat Marc van Campen procederen zij en haar familie in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Kaaimaneilanden, Zwitserland en Liechtenstein tegen Neupert en Lopag.

Ook Curaçao is het strijdtoneel. ‘Als de rechtszaken in Curaçao een hoger beroep krijgen, voert die strijd ons naar Den Haag,’ zegt advocaat Van Campen. Ongeveer de helft van de bevochten nalatenschap van Israel Perry bestond uit 4,3 miljoen aandelen in de Nederlandse vennootschap Mobileye. Die waren geparkeerd bij het bedrijf Solid Holding in Curaçao.

Mobileye is een Israëlische fabrikant van sensoren voor zelfrijdende auto’s met het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Perry’s pakket aandelen in dit bedrijf werd goud waard toen chipgigant Intel vorig jaar Mobileye voor $15,3 mrd overnam. Neupert probeerde via de benoeming van stromannen het bestuur van de schatrijke houdstermaatschappij op Curaçao over te nemen. ‘Dat hebben we op het nippertje verhinderd’, zegt de advocaat van Tamar Perry.

Kunstverzameling
Er staat nog veel meer op het spel dan de Mobileye-opbrengsten. De erfenis van Israel Perry bestaat ook uit villa’s aan de Franse Côte d’Azur en in de chique Londense wijk Mayfair, een appartement in New York, onroerend goed in Israël en een imposante kunstverzameling. Plus bank- en effectenrekeningen in Panama, het eiland Man, de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden.

Boven de kerstboom aan offshore-entiteiten die Israel Perry had laten optuigen, staan trusts in Liechtenstein, waaronder Lake Cauma Trust. Die wordt bestuurd door het Liechtensteinse Lopag Trust. De familie Perry dacht altijd dat de Zwitser Dieter Neupert onafhankelijk van Lopag was, ‘maar in de rechtszaken sinds de dood van mijn vader heeft Neupert erkend dat hij ook partner en mede-eigenaar van Lopag Trust was tot in 2016’, vertelt Tamar Perry.

Niet de vertrouwenspersoon
Bij de verkoop van Israëlisch vastgoed kwam de familie Perry voor het eerst in conflict met Neupert. Die meldde een opbrengst van $20 mln. ‘Ik moest hemel en aarde bewegen om erachter te komen hoeveel het pand had opgebracht’, zegt Perry. ‘Dat bleek ruim $30 mln te zijn. Een derde had Neupert stiekem voor zichzelf gehouden.’

Toen de familie hem hiermee confronteerde, kwam er volgens Perry een dreigement. De familie zou geen cent meer zien van de erfenis, tenzij Neupert de Mobileye-aandelen zou krijgen. Neupert draaide vervolgens de geldkranen van de familie dicht en benoemde zijn zoon en een kantoorgenoot tot ‘protectors’ van de Liechtensteinse trust.

Ontruimen
De Franse villa van $35 mln waarin de weduwe van Israel Perry, Lilly Perry, woont werd ook onderdeel van het conflict. Volgens de familie benoemde Neupert zich met valse documenten tot directeur van de vennootschap in Delaware die deze villa bezit. Neupert wil de weduwe het huis uitzetten, maar de rechter in Delaware stak daar een stokje voor en noemt het ‘fraude’. De Zwitser probeerde ook het kostbare woonhuis in Londen van Tamar Perry te ontruimen. ‘Die acties tegen ons financiert hij met ons geld,’ zegt Perry.

Haar advocaat Van Campen richt zijn pijlen ook op de rechters in Liechtenstein. ‘Die keurden de acties van Neupert en Lopag goed zonder de familie Perry of de laatste wil van Israel Perry te raadplegen.’ Hij hekelt de betrokken trustmaatschappijen. ‘Pas op met het toevertrouwen van je geld aan een trustee. Dit geval toont de risico’s van het onderbrengen van je vermogen bij een offshore-individu.’

Perry zegt sinds 2016 alleen nog maar bezig te zijn met het conflict met Neupert. ‘Ik rust niet voor hij achter de tralies zit.’ Ze is ook boos op de autoriteiten van Liechtenstein. ‘Die beschermen stelende trustmedewerkers. Mijn boodschap aan iedereen met geld in Liechtenstein: pak je geld en vlucht.’

‘Lastercampagne’
Neupert geeft geen commentaar. Trustmaatschappij Lopag schrijft in een reactie dat zij vanwege de regels in Liechtenstein voor trusts ‘op dit moment beperkt is in haar mogelijkheden om vragen te beantwoorden’. Lopag wijst er wel op dat naar haar oordeel Tamar Perry met ‘een wereldwijde lastercampagne tegen Lopag bezig is’. Lopag stelt de wil van Israel Perry uit te voeren.

Besmette blazoenen
Zowel Dieter Neupert, Lopag Trust als Israel Perry hebben een besmet blazoen. Perry dankte zijn welstand aan het opzetten van een financiering waarmee Israëlische burgers achterstallige pensioenpremies aan Duitsland konden betalen, om recht te krijgen op Duitse pensioenuitkeringen.

In 2008 werd Perry in Israël tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens fraude met dit door hem opgezette leenstelsel van de Organization for the Implementation of the Social Security Treaty Israël – West Germany. Wegens ziekte werd hij na drie jaar cel vervroegd vrijgelaten.

Volgens advocaat Van Campen speculeert Neupert er op dat de omstreden herkomst van het kapitaal van Perry het moeilijker maakt voor de familie hun geld op te eisen. Dit valt niet te verifiëren omdat Neupert niet reageert op vragen van het FD.

Neupert en Lopag komen voor in de Panama en Paradise Papers als facilitators van vermoede witwaspraktijken door omstreden Russische en Egyptische politici en zakenlieden. Verschillende media melden dat Interpol Neupert zoekt op verdenking van witwassen voor een oud-premier van Pakistan.

Bron: Fd

Bron: DutchCraibbeanLegalPortal

1 reactie

  1. “Zowel Dieter Neupert, Lopag Trust als Israel Perry hebben een besmet blazoen. Perry dankte zijn welstand aan het opzetten van een financiering waarmee Israëlische burgers achterstallige pensioenpremies aan Duitsland konden betalen, om recht te krijgen op Duitse pensioenuitkeringen.”
    Betrokkenen zijn waarschijnlijk vergeten dat er geen eergevoel onder dieven is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties