DCLP | 8 jaar cel voor politieagent X. de W.

Met vonnis

8 jaar cel voor politieagent Xavier de Windt

8 jaar cel voor politieagent Xavier de Windt

WILLEMSTAD – Het Gerecht heeft vrijdag uitspraak gedaan in de zaak tegen politieagent X. J. de W. (Curaçao, 20 juli 1986). Het vonnis luidde 8 jaar gevangenisstraf. Dat is 2 jaar hoger dan de eis van het OM.

De agent werd door het Openbaar Ministerie OM) medeplichtigheid aan de dubbele moord op de luchthaven Hato op 15 juli 2014, het schenden van zijn ambtsgeheim én het verduisteren van twee politieportofoons ten laste gelegd.

Ter rechtszitting is komen vast te staan X.J. de W. vertrouwelijke politie informatie heef ingewonnen en doorgespeeld heeft aan NLS (gang No Limit Soldiers) waardoor leden van de NLS wisten dat BVC (gang Buena Vista City)-lid “Djais” Juliana aan boord van een vliegtuig op Hato zou arriveren. Hierdoor kon Juliana en de man Shurendly Arnhem door NLS-leden op Hato worden doorgeschoten. De verdachte verklaarde ter rechtszitting dat hij met een deel van het ontvangen geld, 35.000 gulden, onder anderen een auto Scion te hebben gekocht. Hij had ook een tweede auto Nissan afbetaald met het geld.

De Officier van Justitie van het OM rekent het verdachte zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie en het in hem gestelde vertrouwen heeft geschonden. “Een politieambtenaar neemt, gelet op zijn taak en functie, een bijzondere plaats in de samenleving in. Om die reden wordt van hem volledige integriteit en onkreukbaarheid verwacht. Alleen al verdenking van een misdrijf, gepleegd door een politieagent, levert een ernstige inbreuk op de rechtsorde op. Verdachte heeft daarnaast door het verduisteren van twee politieportofoons en het doorspelen van gevoelige informatie ernstige schade toegebracht aan het imago van het Korps Politie Curaçao in het algemeen en zijn directe collega’s in het bijzonder”, zo verklaarde de OvJ in haar eis.

Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak een gevangenis geëist van 6 jaar, met als bijkomende straf dat de verdachte dient te worden ontzet van het recht om het ambt van politieambtenaar te bekleden voor de duur van 10 jaar.

Het Gerecht veroordeelde de agent tot 8 jaar cel en 10 jaar dat hij de ambt van agent niet kan bekleden. De in beslag genomen auto is ter beschikking van het OM. Hij heeft hiervan afstand gedaan.

Verdachte X.J. de W. werd in deze zaak bijgestaan door Salina Helder van Inderson Advocaten.

Bron: DutchCaribbeanLegalPortal
2015 06 26 – vonnis politieagent Xavier J de Windt-Hato shootings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *