27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Davelaar (PNP) keurt rol Nederland in crisis Aruba af

HomeMediaDavelaar (PNP) keurt rol Nederland in crisis Aruba af
Humprey Davelaar
Humprey Davelaar (PNP) keurt rol Nederland in crisis Aruba af

WILLEMSTAD — PNP-leider Humphrey Davelaar is niet te spreken over de rol van Nederland in de crisis tussen de Arubaanse en de Nederlandse regering van de afgelopen week. Gouverneur Fredis Refunjol weigert de Arubaanse begroting te ondertekenen. Volgens Davelaar komt dit neer op Nederlandse inmenging in interne aangelegenheden.

“Wij moeten onze eigen zaken regelen, daar heeft Nederland niets mee te maken.”

In een reactie stelt Davelaar dat de opstelling van Nederland in dit conflict staatsrechtelijk gezien ongepast is.

“Dit klopt niet en dat weet Nederland ook. Nederland heeft in het kader van het Statuut een waarborgfunctie, maar daar wordt nu in dit geval geen gebruik van gemaakt. Een wet die door het Arubaanse parlement – het hoogste democratische orgaan op het eiland – is aangenomen, wordt niet ondertekend, omdat Nederland het er niet mee eens is. Dit kan en mag niet gebeuren”,

benadrukt Davelaar. Hij wijst erop dat er binnen het Koninkrijk procedures zijn afgesproken, maar dat Nederland er nu bewust voor kiest om daarvan af te wijken. “Dit is onacceptabel en wij keuren het dan ook totaal af.”

Het PNP-Statenlid wijst erop dat het incident op Aruba het zoveelste in een serie is.

“Eerst was St. Maarten aan de beurt. Nu is het de beurt van Aruba. Wij moeten ervoor waken dat wij niet de volgende zijn. Wat nu speelt is dat een wet, die door de gouverneur moet worden ondertekend, niet wordt ondertekend. Ik kan me niet voorstellen dat de gouverneur in deze zaak zonder ruggespraak met Den Haag heeft gehandeld. Het is ongehoord wat er op Aruba is gebeurd.”

Davelaar, politiek leider van coalitiepartij PNP, spreekt zijn steun uit voor het zustereiland, maar stelt dat Curaçao gewaarschuwd moet zijn.

“Wij moeten de ontwikkelingen op Aruba goed in de gaten houden en zorgen dat wij onze zaken goed op orde hebben.”

Het was de bedoeling dat de PNP-leider deze week naar Aruba zou vliegen om met de Arubaanse premier Mike Eman (AVP) te overleggen. Maar Davelaar koos ervoor om op Curaçao te blijven na het dodelijke schietincident van afgelopen dinsdag op luchthaven Hato.

Hij stelt uit te kijken naar een spoedige oplossing voor de problemen op het zustereiland.

“Maar ik hoop dat Nederland nu begrijpt dat het zich niet met onze interne aangelegenheden moet bemoeien.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. mee eens…..
  Davelaar had mijn stem, maar hij is volgens mij ook zo iemand, die denkt: als ik niets doe kan ik ook geen fouten maken!!
  laat hem eens vertellen wat hij allemaal voor nuttige dingen gedaan heeft het afgelopen jaar…

 2. Davelaar: zit die in de Staten? Ik hoor hem nooit over Curacaose knelpunten! Niet over de maffia binnen en buiten het politieke bestel, niet over de armoede op het eiland, de overige criminaliteit, de Isla etc etc. Hij denkt: als ik me niet al te zeer verroer dan blijf ik mijn maandelijkse centen wel opstrijken en strijk ik niemand tegen de haren in. Nu kon hij eindelijk zijn bestaan eens laten merken door zich te uiten over een niet al te gevoelig onderwerp:Aruba! Davelaar: slaap rustig verder, je stoort zo niemand (maar menigeen stoort zich wel aan jouw gedrag).

 3. Humphrey Davelaar is zo gek nog niet.

  De PNP-leider Humphrey Davelaar is niet te spreken over de rol van Nederland in de crisis tussen de Arubaanse en de Nederlandse regering van de afgelopen week.

  Hij stelt een aantal conclusies vast:

  1- dat Curaçao gewaarschuwd moet zijn;
  2- Eerst was St. Maarten aan de beurt;
  3- Nu is het de beurt van Aruba;
  4- Wij moeten ervoor waken dat wij niet de volgende zijn;

  Zijn eindconclusie is: “Wij moeten de ontwikkelingen op Aruba goed in de gaten houden en zorgen dat wij onze zaken goed op orde hebben.”

  Mijn conclusie is dat de hele affaire Eman/Plasterk/Rutte een behoorlijke bijvangst geoogst heeft. Niet alleen Aruba is in het gelid gezet, de overige eilanden ook. Die Humphrey Davelaar is zo gek nog niet. Hij begrijpt de “schoten voor de boeg”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties