DasKapital | LIVE: Trustbaas bij parlementaire commissie belastingontwijking

Eindelijk vuurwerk?!

Sinds afgelopen woensdag probeert de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies onder leiding van Henk Nijboer (PvdA) wat meer zicht te krijgen op Belastingparadijs Nederland. Concreet houdt de commissie zich met twee zaken bezig.

1) Rijke Nederlandse particulieren die hun geld buiten het zicht van de fiscus houden door een deel van hun vermogen in buitenlandse doelvennootschappen te verstoppen. 2)Het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde ondernemingen met niet of nauwelijks reële economische activiteiten. Brievenbussen met kamerplanten dus.

Tot op heden ondervroeg de commissie alleen deskundigen. Medewerkers van de belastingdienst, hoogleraren, toezichthouders en journalisten. Dat levert uiterst interessante visies en kritiek op de DNB op, maar het echte vuurwerk moet om 14:30 uur beginnen.

Trustbaas Gregory Elias (tweede van rechts op foto) is dan de eerste die door de commissie als getuige wordt verhoord. Zijn bedrijf United Trust Curacao verleent vermogensverstoptdiensten trustdiensten aan tal van bedrijven en bekende Nederlanders, waaronder Marcel Boekhoorn en Buck G. van SNS Property Finance.

Alhoewel dat laatste door de ‘koning van Curacao’ wordt ontkend. Sowieso een unicum dat Elias zich anderhalf uur laat interviewen. Want buiten een gezellig praatje met Ivo Niehe over hoe Elias de Rolling Stones naar Cuba kreeg, horen we nooit iets van de beste man. Elias wilde ook niet naar de parlementaire ondervragingscommissie komen. De naar eigen zeggen gerespecteerde meneer had wel iets beters te doen. Afijn, aangezien Nijboer hem anders had laten ophalen door de ‘sterke arm’ komt Elias toch uit eigen beweging. Maar gaat de beste man, die onder ede verhoord wordt, iets onthullends zeggen? Wij gokken van niet, want zo rolt de trustsector.

Update 14:45: CDA’er Chris van Dam begint met vragen over koetjes en kalfjes om Elias op zijn gemak te stellen. We leren van alles over de jeugd van ‘landskind’ Elias en zijn gezonde arbeidsethos. Inhoudelijk worden we geen steek wijzer.

Update 15:10: Van Dam: u heeft gecasht met de verkoop van Intertrust aan Fortis. Waarom bent u in godsnaam een nieuw bedrijf begonnen en niet kokosnootlurkend van het aangename klimaat op Curacao gaan genieten? Antwoord: Zoals gebruikelijk na een verkoop, is mij gevraagd een tijdje te blijven hangen. Na een tijdje vond ik het niet leuk bij Fortis. Daarom heb ik een deel van de portefeuille overgenomen en ben ik een nieuw bedrijf, United Trust, begonnen.

Laatste update 16:45: Na drie kwartier soebatten over het levensverhaal en truststructuren slaat eindelijk vlam in de pan. De commissie vraagt naar de rol van United Trust in de Panama Papers. Volgens journalisten Siem Eikelenboom (FD) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) worden United Trust/Elias 312 keer genoemd in de gelekte documenten. De trustbaas gelooft er niets van dat hij zo vaak in de Panama Papers voorkomt. De journalisten zijn gewoon kletskousen. Uiteindelijk blijkt Elias het niet helemaal te begrijpen. Hij denkt dat de journalisten bedoelen dat United Trust 312 vennootschappen bij Mossack Fonseca had geregistreerd. De journalisten hebben het echter altijd over 312 keer genoemd en niet over 312 vennootschappen gehad. Met ‘genoemd’ kan bijvoorbeeld ook mailverkeer bedoeld worden.

De commissie wil van Elias weten of zijn bedrijf belastingontwijking faciliteert. Elias toont zich handig in het vertragen van de discussie door lang na te denken over zijn antwoorden en definitiespelletjes te spelen. Samenvattend: United Trust helpt niet actief met belastingontwijking. Wij doen nobel werk, houden ons netjes aan de geldende wetten, minstens 80% van de vennootschappen in ons beheer heeft een serieuze substantie, geconstateerde tekortkomingen van toezichthouders hebben we immer snel gerepareerd, belastingontwijking via Curacao is uit de tijd en we controleren netjes de identiteit van onze klanten en de herkomst van hun vermogen.

Mooiste uitspraak van Elias: wij doen niet aan belastingontwijking, maar aan belastingbesparing. En daarmee komen we aan bij de crux van elk belastingontwijkingsdebat. Tegenstanders wijzen op de morele plicht om belasting te betalen in de jurisdictie waar een bedrijf zijn geld verdient. De moraal van belastingadviseurs en trustkantoren reikt echter niet verder dan het wetboek.

Weliswaar vindt filantroop Elias dat een ieder in de samenleving naar vermogen moet bijdragen, maar als iemand zich prettig voelt bij een legale belastingconstructie dan zet United Trust die met liefde op. Kortom, wilt u geen gezeur met de fiscus dan blijft u van harte welkom bij Greg. Schijnt vanaf zo’n €1 miljoen zinnig te zijn.

Bron: DasKapital

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *