28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

DasKapital | Belastingparadijs waait weg. Vrijwel niemand geëvacueerd

BVI belastingboten: laat maar waaien

De Britse Maagdeneilanden is een van de vermaardste belastingparadijzen ter wereld. Op de zonnige eilanden wonen zo’n 30.000 mensen, maar offshore bedrijven aldaar beheren meer dan $1,5 biljoen aan assets die geparkeerd staan in andere staten (vooral Hong Kong en China).

De eilanden schrijven hun populariteit toe aan het rechtssysteem dat gelijkend is aan dat van het Verenigd Koninkrijk. Al kan het zomaar helpen dat bedrijven en rijke particulieren weinig publiekelijk bekend hoeven te maken. Zo is er geen openbaar register van trusts en moeten schoolkinderen opdreunen dat belastingontwijking een fundamenteel burgerrecht is.

Toch zit het op een fiscaal zonnige eilandengroep ook wel eens tegen. Bijvoorbeeld als er een verwoestende orkaan overtrekt. De grote financiële spelers op het eiland wisten hun personeel gelukkig op tijd in veiligheid te brengen. Alhoewel groot. Om mee te spelen in de belastingparadijsbusiness hoef je niet fysiek aanwezig te zijn.

Van FT leren we dat Deloitte het grootste gedeelte van zijn 30 werknemers heeft geëvacueerd. EY (10 man), PwC (3 Excelkloppers) en Grant Thornton (9 medewerkers) hebben eveneens het merendeel van hun personeel van de eilanden gehaald. Een medewerker van Grant Thornton wilde achterblijven op de Britse Maagdeneilanden om bij zijn/haar hond te blijven. Gelukkig schoot collega-belastingparadijs Kaaimaneilanden, dat niet door de orkaan is getroffen, te hulp door onderdak aan te bieden.

Slaapfeest in wijnkelder
The Cayman authorities have been first class and good about relaxing the usual work permit restrictions [and allowing] people to bring undocumented pets into the island‘, aldus een opgeluchte Grant Thornton-meneer. U weet iedereen is gelijk, maar vermogensverstopfaciliteerders zijn iets gelijker.

En dat maakt econoom Mariana Mazzucato (kunt u kennen van dit boek) razend. Zij zag dat hippiemiljardair Richard Branson de orkaan had aangegrepen om een slaapfeestje in de wijnkelder te houden totdat de storm over zijn privé-Maagdeneiland was getrokken. Kunnen arme mensen niet en deze ‘spatial inequality’ is oneerlijk. Daarom vindt Mazzucato dat de belastingontwijkende elite en de Big Four moeten storten in een fonds dat bijdraagt aan de wederopbouw van de eilandengroep (en daarna moet kappen met die geheimzinnigheidsbusiness).

Wat betreft de wederopbouw kan ze rekenen op de steun van Bransons bedrijf Virgin, dat een inzamelactie is gestart en waarbij de flamboyante ondernemer alle overhead voor zijn rekening neemt. Wat betreft het afschaffen van de belastingparadijzerij. Gaat niet gebeuren.

Bron: DasKapital

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...