27 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Curoil moet lenen

Om schuld aan PdVSA en belasting te kunnen betalen

Willemstad – Curoil is in onderhandeling met een bank voor een lening van 60 miljoen gulden om de schuld aan PdVSA te (her)financieren.

Overigens is de schuld van eerder de rijkste overheids- nv aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA veel groter.
Dat blijkt uit een rapport van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), dat in het bezit is van het Antilliaans Dagblad, over de financiële situatie van Curoil.
Per eind september bedroeg de schuld aan PdVSA 179 miljoen, waarvan 117 miljoen ouder is dan 30 dagen.
De tussen Curoil en PdVSA overeengekomen betalingstermijn is 30 dagen.
Sinds juli 2011 brengt PdVSA 1,5 procent rente per maand in rekening over het openstaande saldo van meer dan 30 dagen.
De gemiddelde aankoop van Curoil bij PdVSA bedraagt per maand 82 miljoen.
Curoil heeft ook een schuld van minimaal 22,4 miljoen maar mogelijk 26,7 miljoen aan nog af te dragen omzetbelasting (ob) en accijnzen.

Het overheidsbedrijf heeft aangegeven dat ‘door een gebrek aan cash’ niet aan deze grote belastingschuld is voldaan.
De redenen voor de schulden zijn deels de sterk oplopende betalingsachterstand van grootafnemer Aqualectra.
Maar ook de verliezen van Curoil zelf in zowel 2010 (bijna 13 miljoen) en vooral 2011 (zo’n 42,6 miljoen).
Zowel de verliezen als het slechte betalingsgedrag van Aqualectra (per eind september was de vordering van Curoil op Aqualectra 95,4 miljoen, terwijl de oudste niet betaalde factuur dateert van mei) werden veroorzaakt doordat eerst beide overheids- nv’s en later Aqualectra door de regering Schotte (MFK/PS/MAN) niet werden toegestaan de tarieven/prijzen aan te passen, terwijl de internationale olieprijzen wel bleven stijgen.

Curoil en ook Aqualectra moesten de tariefsverhogingen zelf absorberen, waardoor allebei in een verliessituatie kwamen te verkeren.
Pas medio 2011 werd door de regering Schotte weer begonnen met berekening van de marktprijzen die Curoil mag hanteren (maar dat bleef echter lange tijd niet gelden voor Aqualectra).

Vanaf dat moment is Bureau Telecom, Post en Utiliteiten (BTPU) belast met de berekening van de reële marktprijzen, op basis van inkoopfacturen van Curoil die bij PdVSA afneemt.

Maar ondanks dat Curoil tot en met juli 2012 een positief resultaat vertoonde, meldt Soab op basis van informatie verkregen van Curoil dat de overheids- nv – die tot en met eind september onder de directe politieke verantwoordelijkheid van ex-premier Gerrit Schotte (MFK) viel – over de maanden augustus en september een verlies van in totaal 4,7 miljoen heeft geboekt.
Uit de cijfers blijkt volgens de overheidsaccountants dat er sprake is van afnemende ratio’s voor zowel liquiditeit als solvabiliteit.

,,Dit impliceert dat de kans toeneemt dat Curoil zowel op korte als op de lange termijn niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -