23 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

PBC | ‘Balkenende norm’ op Curaçao is 263.000 gulden

Persbureau Curacao

Extra

Topfunctionarissen van instellingen die een band hebben met de Curaçaose overheid, de zogenaamde overheidsgelieerde entiteiten, mogen op jaarbasis maximaal 263.000 gulden verdienen.

Dat staat in de nieuwe Landsverordening eerste tranche optimalisering overheid gelieerde entiteiten. Vandaag is die wet door de Curaçaose ministerraad geaccordeerd. De Staten moeten zich er nog over buigen.

Het maximum geldt voor een voltijdse betrekking, werkt iemand minder uren, dan wordt dat naar ratio verdisconteerd.

Na de beëindiging van een dienstbetrekking kan bovendien een bedrag van maximaal 88.000 gulden worden toegekend als ‘gouden handdruk’. De grens van 263 duizend gulden is absoluut, ongeacht de hoeveelheid functies die een betrokken topfunctionaris vervuld.

Met deze nieuwe norm wordt concreet een plafond gesteld aan het inkomen van een topfunctionaris door middel van een maximumsalaris van 130
procent van de aangepaste totale bezoldiging van de minister-president, dus inclusief een inkorting van 25 procent, zoals door Nederland is geëist in ruil voor liquiditeitssteun.

Bovengenoemde bedragen zijn gekoppeld aan de salarissen van ministers. Veranderen die, dan worden de maximum salarissen aangepast.

Mocht een topfunctionaris nu al meer verdienen dan het maximum, dan wordt de inkorting toegepast binnen een periode van twee jaar in drie gelijke delen.

12,5 procent

Als de wet wordt aangenomen, wordt ook het inkomen van het personeel van overheidsgelieerde entiteiten tijdelijk ingekort met 12,5 procent per jaar. Deze inkorting geldt niet voor werknemers die minder verdienen dan 125 procent van het minimumloon of indien de inkorting zou leiden tot een salaris van minder dan 125% van het in dat jaar geldende minimumloon.

Dat betekent dat voor dit jaar de inkorting niet kan leiden tot een salaris dat lager is dan 2.082,73 gulden per maand bij werknemers ouder dan 21 jaar met een voltijdsdienstbetrekking van 40 uur per week.

Salarisverhoging

Een salarisverhoging zonder dat er sprake is van een functiewijziging blijft op basis van deze landsverordening vanaf het jaar 2022 achterwege.

Conform de wet zal de inkorting van 12,5 procent en ook de verhogingsstop uiterlijk op 30 juni 2023 komen te vervallen.

Binnen twee jaar na inwerkingtreding van deze wet dienen de ministers een verslag uit te brengen aan de Staten over de doeltreffendheid en de effecten van deze landsverordening in de praktijk.

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Dit zijn de vier best betaalde directeuren van publiekrechtelijke organen, waarvan hun salariëring ooit door een minister is bepaald. Het gaat onder anderen om salarissen van SVB directeur Philip Martis, Franklin Sluis (BTP), Yamil Lasten (Curoil), en Paul de Geus (UTS). Die hebben (hadden) de volgende overheidsdirecteurs salarissen:

  • Paul de Geus (UTS en CTEX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
  • Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
  • Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)
  • Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes
salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -