30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Bedrijfsleven Curaçao: ‘Nieuwe onderhandelingen met Den Haag nodig’

HomeLandenCuraçaoNTR | Bedrijfsleven Curaçao: ‘Nieuwe onderhandelingen met Den Haag nodig’
Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Gemaakte afspraken met Nederland over financiële steun voor Curaçao moeten opnieuw onderhandeld worden. Dat vindt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). “Geef geen lening, maar met daadwerkelijke hulp”, aldus voorzitter Daniel Hodge.

Geen leningen, maar schenkingen. De VBC stelt voor om politiek Den Haag ervan te overtuigen dat het autonome Curaçao dezelfde financiële hulp zou moeten krijgen als de drie Caribische gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

“We zitten samen in het Koninkrijk der Nederlanden. We zitten nu in de situatie van ongekend hoge prijzen voor ruwe olie sinds 1982. Niemand had dit kunnen voorzien, zelfs Nederland niet”, zegt Hodge.

Crisisteam nodig
De VBC waarschuwt voor inflatieverhoging, bovenop de inflatie die al hoog was als gevolg van de pandemie. Hodge pleit voor de oprichting van een crisisteam. “Curaçao moet zelf ook het hoofd bieden aan de dreiging van ongekende prijsverhogingen en een naderende crisis”, vindt Hodge. “Bovendien zal ons toerisme vanuit Europa ook teruglopen hierdoor.”

‘Geen paniek zaaien’
De minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje (MFK) deelt de bezorgdheid van de VBC niet. “We moeten geen paniek zaaien”, vindt hij. “De uitlatingen van de VBC kunnen Curaçao meer benadelen dan zij beseffen.”

Volgens minister Cijntje, heeft de overheid vergaderd met de VBC en aangekondigd dat ze werken aan een zogeheten Economic Development Board, waar bedrijven ook bij betrokken zijn. “Het doel is om gezamenlijk de economie van Curaçao te ontwikkelen. Als overheid hebben we actie genomen om het investeringsklimaat op Curaçao te verbeteren.”

‘Belasting innen moet veranderen’
VBC-voorzitter Daniel Hodge is bankier, oud-premier en was partijleider van de huidige oppositiepartij PAR. Hodge is bezorgd dat naast de inflatie en prijsverhogingen, het kabinet nu versneld alle openstaande belasting wil gaan innen. Het zou ervoor kunnen zorgen dat de economische groei van Curaçao in 2022 nog verder zal zakken. “Daarom moet het beleid van belasting innen op Curaçao herzien worden.”

Hodge adviseert om mensen in één klap openstaande belastingschulden moeten betalen. “Meer betaalmogelijkheden en kwijtscheldingen”, vindt hij. “Als iemand zich vijf jaar lang volledig aan de betaaltermijnen houdt en als er na vijf jaar nog schulden zijn, moet je een kwijtschelding krijgen van de rest. Wie wel in staat is om te betalen, moeten dit blijven doen.”

Curacao krijgt honderden miljoenen aan leningen

“Den Haag wil dat de eilanden beter tegen een economische crisis kunnen. Een autonoom eiland als Curaçao dat zo afhankelijk blijkt te zijn van Nederland is niet autonoom, vindt oud-staatsecretaris Raymond Knops vorig jaar”, vertelt politiek verslaggever John Samson. “De eilanden kwamen flink in geldnood door de corona-pandemie, want ze hadden amper reserves om de economische klappen op te vangen. Duizenden mensen werden afhankelijk van Nederlandse voedselpakketten.”

“Curaçao krijgt – net als Aruba en Sint-Maarten – honderden miljoenen aan leningen via Den Haag. Het is dan wel renteloos, maar het geld zal wel echt terugbetaald moeten worden. Want tegenover de financiële hulp, staan strenge voorwaarden waar de eilanden zelf akkoord mee zijn gegaan. Het gaat om een lijst aan forse bezuinigingen en hervormingen, zoals bijvoorbeeld de ophoging van de pensioenleeftijd en inkorten op salarissen.”

“In de politiek en op het eiland zelf worden verhitte discussies gevoerd over die voorwaarden. Ook over de macht die Den Haag daardoor zou krijgen over de eilanden. Het is dus nog maar de vraag of alle voorwaarden ook echt uitgevoerd worden en hóe. Ze zijn er op Curaçao binnen de coalitiepartijen er zelf ook niet over uit. Dat zal in het najaar blijken, als de Caribische parlementsleden moeten beslissen over de Coho-wet.”

Nederland leende tot nu toe zo’n 441 miljoen euro (915,5 miljoen Arubaanse florin) uit aan Aruba, naar Curaçao ging 448 miljoen euro (911 miljoen Antilliaanse gulden), en naar Sint-Maarten 141 miljoen euro (292 miljoen Antilliaanse gulden). De aflossing is in maart met 18 maanden verschoven, omdat de eilanden geen geld hebben om terug te kunnen betalen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

11 reacties

  1. Goh is Bas en Youri het stelen ook zat.
    Kooyman boter noem ik het maar.
    Samen met building die kunnen er ook wat van.
    Ja we hebben de zwaarste belasting import druk van de hele regio.
    En een nodeloze kosten factor.
    Bedrijven op Curaçao produceren zelf niks.
    Wat exporteren die.
    Dus ze kosten alleen maar geld en als de economie krimpt dan zien zij de bui al hangen.
    Toerisme en Hotels leveren wel wat op maar de winsten vloeien weer weg. Ze leveren wat op voor de importheffingen.
    Maar de rest van de sector levert niks op.
    De overheid moet eens een keer op cursus om te leren wat een gesloten eiland Economie inhoudt.

  2. ..”Heeft Mr. Hodge ooit wel eens een dag echt gewerkt?’….@Tom

    Meneer Hodge hoort tot de categorie mensen die graag anderen voor zich laat werken. De regering van Curacao, maar ook de (semi)overheid zit er vol mee. Het zou me niet verbazen als Daniel H. in een of andere chique gated community woont , ommuurd met bewaking en hefboom, en zeker niet tussen het gepeupelvolk. Het zijn juist deze mensen die vinden dat een ander voor hun gekluns (PSB) moeten opdraaien, tegen COHO zijn (gevestigde orde) , maar zelf met niets zinvols aan komen zetten (onderbouwd alternatief?).

  3. Tijdens en na de pandemie hebben veel Europese landen en lgo steun gekregen in de vorm van lenningen en schenkingen net als de marshall hulp die bv Ned. Kreeg van Amerika. Trouwens de 911 milj euro is 26 euro per hoofd van de Ned. Bevolking, een paar biertjes of enkele glazen wijn

  4. Sorry hoor, komop zeg we willen zelfstandig zijn, prima maar hou dan ook je eigen broek op. Handje ophouden maar geen tegenprestatie, heeft Mr. Hodge ooit wel eens een dag echt gewerkt?

  5. De bekende kreet sinds jaar en dag , cu Hulanda mester yuda .
    Schaamteloos , zijn ze schaamteloos .
    Pero blo kana hunga grandi .
    Pero ze kunnen hun kont niet eens krabben .
    Niet doen zet ze onder curatele .
    Nos dushi hendenan , nos bon yunan di Kòrsou .

  6. Geen leningen, maar schenkingen.

    Dus we willen Sinterklaas verbieden maar ook dat Nederland Sinterklaas gaat spelen?

  7. Hodge put your money where your mouth is: gaat u zelf ook schenken aan Curacao? Waarom verwacht u van anderen geld te schenken als u dat zelf niet bereid bent te doen?

  8. Laat de Hodge aub pinda’s gaan pellen. Wat een slappe slak is deze roeptoeter.
    Autonomoe willen en hebben, maar niet de verantwoordelijkheid nemen, Nederland MOET het oplosssen. Is dit dezelfde Hodge die ooit Pemier was, en bij PSB de boel heeft gelicht?
    Whatever, het wordt never niets opdit eiland met figuren met het gedachtengoed van deze Hodge, en dat is de hele politiek en regering.

  9. Wat een malloot is deze persoon. Op de BES eilanden is Nederland verantwoordelijk voor het beleid en bestuur en handelt daar ook naar met voor de gemeentes bepaalde vrijheden zoals in Nederland.
    De zg “zelfstandige ” CAS eilanden bepalen zelf het beleid en bestuur. Nu die er een puinhoop van hebben gemaakt moet Nederland dit zeker maar even financieel gaan fixen.
    Den Haag ziet je al aankomen.

  10. “Geef geen lening, maar met daadwerkelijke hulp”,
    Als je niet kan zwemmen spring dan niet in het water.
    Accepteer hulp om zwemmen te leren.
    En ga je hulpgever niet verplichten om jou te helpen als je te, dom, eigenwijs, arrogant of achterlijk bent om te leren zwemmen.
    Vroeg of laat zegt jou hulpgever. Ik heb genoeg geholpen vijf uit het water of leer zwemmen. Als je er dan weer in springt draait hij zich om en loopt weg.

  11. Hodge lult.
    Hij gaat eraan voorbij dat de NL belastingbetaler opdraait voor het wanbeleid op de eilanden!

    Tweede kamer niet doen dus!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties