29 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Land break-even in januari

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Land break-even in januari
Silvania heeft overheidsaccountant SOAB opdracht gegeven om onderzoek te doen.

Willemstad – Het Land Curaçao heeft in de maand januari 2022 nagenoeg break-even gedraaid. Dat wil zeggen: de overheidsuitgaven worden nagenoeg gedekt door de (gerealiseerde) inkomsten.

 

Dat blijkt uit de Liquiditeitsprognose 2022 (Direct Method Cashflow), die het Antilliaans Dagblad na verzoeken daartoe ontving van het Kabinet van de minister van Financiën.

Door het vrijwel quitte draaien van de overheid neemt de liquiditeitspositie van het Land ook nauwelijks af, waardoor per eind januari afgerond 252 miljoen gulden in kas zat (rekening houdend met in totaal 911 miljoen aan liquiditeitssteun in de vorm van renteloze leningen ontvangen van Nederland). Dat neemt naar verwachting de komende maanden wel gestaag af; conform de jongste projectie tot circa 75 miljoen eind dit jaar.

Alles is echter afhankelijk van de realisatie, want in werkelijkheid viel januari gunstiger uit dan waar vooraf rekening mee was gehouden; in plaats van bijna 6,5 miljoen meer aan cashuitgaven dan ontvangsten (‘forecast’), bedroeg het uiteindelijke tekort 1,2 miljoen (‘actual’).

Overigens worden de liquiditeiten op de rekening van het Criminaliteitsfonds niet meegeteld in de cashpositie van het Land; het betreft 20,8 miljoen per eind januari 2022.

De totale gerealiseerde uitgaven in de eerste maand van het jaar kwamen uit op 197,7 miljoen (gerekend was op 210,3 miljoen aan uitgaven). Daartegenover staat 196,5 miljoen aan totale ontvangsten (de prognose ging uit van 203,9 miljoen).

Er werd dubbel zoveel besteed aan (reguliere) crediteuren, namelijk 26,9 miljoen (actual) tegen 12,6 miljoen (forecast). Maar aan subsidies & overdrachten (24,7 miljoen) en aan SOAW-onderstandstrekkers (2,8 miljoen) werd juist fors minder uitgegeven.

De SVB-Landsbijdrage was met 23,4 miljoen lager dan vooraf ingeschat en ook aan ambtelijke personeelskosten (44,3 miljoen) werd in januari iets minder uitbetaald. Aan het Noodfonds Covid-19 heeft de zittende regering-Pisas geen kosten meer. Wel werd 8,2 miljoen afgelost aan leningen, een bedrag van 1,2 miljoen aan inhaalaflossing pensioenfonds APC en 1,9 miljoen aan aflossingsinterest obligatieleningen. Er werd in januari nauwelijks tot niets geïnvesteerd.

Aan de inkomstenkant van januari 2022 is te zien dat de omzetbelasting nu de grootste opbrengstenpost is met 49 miljoen gerealiseerd (tegenover 45 miljoen prognose). De loonbelasting scoort met 39 miljoen wel lager (42,3 miljoen prognose).

Winstbelasting realiseert 5 miljoen, nagenoeg conform inschatting. De onroerendezaakbelasting (ozb) levert met 5,6 miljoen ruim het dubbele op van de projectie. De douane brengt 15,6 miljoen in het overheidslaadje (17,4 miljoen bedroeg de prognose).

En aan sociale premies werd 64,3 miljoen ontvangen en direct doorgesluisd; een stuk minder dan de 76,1 miljoen die vooraf was gecalculeerd. De ‘overige ontvangsten’ (4,3 miljoen) en ook aan ‘license fee’ van de Centrale Bank CBCS (5,1 miljoen) werd fors meer binnengehaald dan geprojecteerd.

Al met al levert dat over de maand januari een gunstig beeld op voor de overheidsfinanciën die nagenoeg in evenwicht zijn. Natuurlijk volgen nog elf maanden voor het hele jaar 2022. En zoals de forecast nu is, zullen er zeker maanden zijn met aanzienlijke tekorten, die van invloed zijn op de cashflow ofwel liquiditeitspositie van het Land. Tot en met september 2022 zit er volgens deze projectie ruim 100 miljoen in kas, vanaf oktober wordt dat 87 miljoen en 75 miljoen met de jaarwisseling.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Break even! Tjonge! Dus het ontvangen belastinggeld was genoeg om de zakken van Gobièrnu & Sons te vullen, zonder belastingverhogingen door te moeten voeren!. Een vooruitgang, Toch knap!

  2. Dit zegt natuurlijk helemaal niks en is nep goed nieuws, immers het is incidenteel, geen rekening gehouden met terugbetalen van (renteloze) leningen en geen enkel zicht op de echte inkomsten en vooral ook uitgaven kant. Zeker niet van een structureel karakter. Zijn de noodzakelijke bezuinigingen gerealiseerd en waar wordt het geld nou precies aan uitgegeven. Het lijkt er in ieder geval niet op aan de hoogst noodzakelijke dingen zoals, onderwijs, armoe, infrastructuur etc.

    In elk bedrijf zal een directie met een dergelijk overzicht geen genoegen nemen. Maar gefeliciteerd hoor met deze creatieve opsomming.

  3. De belasting inkomsten zijn grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit ob en import het zijn zijn juist die belastingen die zorgen dat de producten duurder worden. Hoe duurder het product hoe meer belasting er op betaald wordt.
    Juist nu met stijgende brandstof en grondstoffen prijzen betekent dat eigenlijk nagenoeg alles duurder gaat worden dan komt er wel meer belasting binnen maar de betaalbaarheid, voor het grootste deel van de bevolking neemt af.
    En dan jezelf op de borst kloppen dat uitgaven en inkomsten in balans zijn is zo fout.
    Al was het alleen maar omdat zelfs met de extra inkomsten, voor de “balans” een substantieel deel bestaat uit rente vrije leningen uit Nederland.
    En de inkomsten komen uit prijsstijging welke, op termijn, niet opgebracht kunnen worden door de bevolking.
    Er is maar een oplossing;
    Het verlagen van de uitgaven.
    Pas dan kan er een gezonde balans komen.
    Pas dan kan er op de borst geklopt worden.
    Pas dan is er een kans op een gezonde toekomst.

  4. Blijft nog altijd een tekort.
    Dankzij de liquiditeitssteun van 911 miljoen is er nog geld in kas.
    Curaçao wil autonoom zijn.
    Is er initiatief herkenbaar?

  5. Als ik de derde alinea juist begrijp, dan zou er zonder de Nederlandse steun een negatieve liquiditeit zijn van meer dan 700 miljoen gulden Failliet land? Failed country?

  6. Break even zal vlug stoppen, er liggen nogal wat reisjes in ‘t verschiet voor heel veel mensen. Is daar eigenlijk wel budget voor, of moeten er niet wat lekkende en bijna onbewoonbare huisjes opgeknapt worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties