27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Curaçaose stemmer gaat opnieuw voor coalitie Schotte

Door  Redactie Aworaki
(foto: RNW)

De Curaçaose kiezer zal opnieuw de voorkeur geven aan de bestaande coalitie van MFK, PS en MAN als er nu verkiezingen gehouden worden. De helft weet nog niet op welke partij ze op 19 oktober gaat stemmen.

MFK en PAR blijven de grootste partijen, gevolgd door PS en MAN. FOL en PNP zouden niet terugkeren in de Staten. Dat blijkt uit een opiniepeiling die de afgelopen dagen is verricht door het bureau Curconsult in opdracht van de Wereldomroep onder 408 stemgerechtigde Curaçaoënaars.

In deze peiling krijgt de vorige week afgetreden regering van Schotte een 5,3 als rapportcijfer. Uit de resultaten blijkt verder dat de helft van de kiezers niet tevreden is over dit kabinet.

Het minst tevreden zijn de vrouwen. Kiezers van zestig jaar of ouder verlangen terug naar een regering van PAR en PNP. Vooral middel- en hooggeschoolde kiezers zijn ontevreden over het vertrekkende kabinet.

In de peiling krijgen de partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de Staten de onderstaande percentages van de stemmen. Het gaat hier om percentages van de ondervraagden die een partijvoorkeur hebben uitgesproken. De helft van de respondenten heeft dat  nog niet gedaan: dat zijn de zogenaamde ‘zwevende kiezers’. Tussen haakjes staan de percentages die de partijen haalden bij de verkiezingen in 2010.

MFK:   31    (21)
PAR:    28,5 (30)
PS:       19      (19)
MAN:    6      (  9)
FOL:         3,5 (  7)
PNP:             3,5 (  6)

PAIS, niet vertegenwoordigd in de Staten, krijgt 4 procent van de kiezers achter zich in deze peiling, overige partijen die niet in de huidige Staten zetelen zijn samen goed voor 4,5 procent.

Driekwart van de kiezers op Curaçao wil dat er verkiezingen worden gehouden.

Conclusie
De kiezer is ontevreden over de prestaties van de huidige regering, maar wil de oppositie van PAR en PNP niet opnieuw in het zadel helpen. Het percentage MFK-kiezers stijgt in vergelijking met de verkiezingsuitslag van 2010.

Meer dan de helft van de ondervraagden kijkt de kat uit de boom en weet nog niet op welke partij ze gaat stemmen. Uit de enquête blijkt verder dat vooral jonge, gemiddeld opgeleide mannen kiezen voor de partijen die de afgelopen periode in de coalitie zaten.

_____________________________

Lees de resultaten van de enquête.

[polldaddy poll=6440583] Poll by Knipselkrant Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -