30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 20:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Curacaos’ ‘stuiptrekkingen’

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we M. Sommer aan het woord.

De Bina – het zeidzame minihertje – is een beschermd dier. Net als de parkiet. Beide worden uitgebreid te gelde gemaakt. Een lokale Papiamentstalige krant kopte recent dat het bina-vlees een luxe werd op Bandabou door schaarste, mede door bejaging. Geen woord werd gerept over de speciale status en aantallen, dacht ik.

- Advertentie -

Er zijn naar schatting nog ongeveer 300 bina’s op de hele wereld te ontdekken en dat is slechts hier in het Christoffel Park en te Wechi een kleine subpopulatie (voorzover Anthony Godett de ‘witstaarthonden’ daar zelf nog niet heeft afgeschoten). Er is geen programma van beheer en bescherming voor dit dier. U kunt het kopen van lokalen, die 00k specialisten zijn in het afschieten van geiten (van anderen).

Recent werd ik op een van deze figuren attent gemaakt door een medewerkster van onze praktijk. De parkieten worden aangeboden via de kranten en onder meer via de benzinepompen ofte bestellen bij de lokalen. 00k een beschermde diersoort, die het nu tijdens de droogte, net als de Bina, hard te verduren heeft, onder meer te zien aan hun verenkleed.

Er zitten internationaal beschermde diersoorten bij particulieren achter tralies, zoals apen en papegaaien, bemerk ik bij huisvisites. Welke instanties controleren en sanctioneren?

De sociale werkplaats te Groot Sta. Martha is op sterven na overleden. Dit door wanbeleid van besturen en directies. Er zijn heel veel geestelijk minderbedeelden die daar op een vruchtbare manier gebruik van zouden kunnen maken. Wijlen koningin Juliana zag daar het nut van in en doneerde veel.

- Advertisement -

Diegenen die geen bron van inkomsten meer hebben anders dan het ouderdomspensioen (en dat zijn er veel), krijgen minder (van 900 gulden per maand). De overheid heeft de laatste, pak ‘m beet, vijftig jaar zoveel uit de pot ‘geleend’ zonder terug te storten dat, ware dit wel het geval geweest, er meer dan het dubbele uit kon komen.

Resumerend: dit eiland dat veranderde in een heus land, kan zijn zwakkeren niet beschermen en heeft daarom eigenlijk geen recht meer op voortbestaan en dient als de wiedeweerga onder de vleugels van een sterkere mogendheid te gaan. Net als zustereiland Aruba.

Dit om verdere tekorten, verder afglijden, verharden van de criminaliteit, verslechtering van infrastructuur en kwaliteit van de output van nuts-productiebedrijven te voorkomen en verder afschrikken van zijn enige bron van inkomsten, de toerist…

M. Sommer,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. Inderdaad, dit eiland met deze bewoners kunnen zichzelf niet besturen. Ik was hier nooit eerder en dacht dat het een geweldig mooi eiland was met prachtige bewoners, maar dat valt heel erg tegen. De meeste winkeliers met het personeel zijn onvriendelijk en lui, regels houdt niemand zich aan en de overweldigde hoeveelheid security is natuurlijk te gek voor woorden, want ze zijn nergens voor nodig als de politie en politiek het werk volgens de regels deden en de bewoners leerden zich aan de regels te houden. Jammer dat er zo ontzettend veel vervallen panden zijn en de overheid gewoon de andere kant op kijkt. Ik begrijp heel goed dat mensen die lak aan regels hebben hier graag willen wonen.
  Dit eiland heeft gewoon een goed bestuur met goede bestuurders nodig, dus moeten wij vanuit Nederland de touwtjes weer in handen nemen.
  Is dat zaligmakend voor hier? Nee, maar wel beter dan nu.

 2. @Brian S

  Niet iedereen is hetzelfde. Als dat zo was dan zou de wereld volstrekt onleefbaar zijn. Jij niet, ik niet (gelukkig) en vele anderen met mij niet (gelukkig).

 3. @Brian S: dat weet ik niet. Wat wel een rol speelt (zie ook taxi discussie) is dat er op Curacao veel nepotisme, en clientisme plaatsvindt zodat mensen in functies terecht komen en salarissen verdienen die zij nergens anders ter wereld zouden ontvangen (Tromp bij CBCS, Franklin Sluis bij Post, Reinald Curiel bij ENNIA). Dit wetende is het daarom van belang om een belonings maximim in te voeren en veel sterker toezicht zodat alleen mensen met de juiste kennis en ervaring (en niet zozeer netwerk of familie) toonaangevende functies krijgen.

 4. “Dit eiland kan zijn zwakkere niet beschermen”

  Maar zou dit op zich prima kunnen doen als er niet zoveel hebzuchtige gecorrumpeerde personen ( in a position of power )met een flinke dosis onwil en incompetentie waren.

 5. Marcel, dank voor je article, zeer gewaardeerd! Ik vraag me even af of de Dierenbescherming hiervan op de hoogte is? En behalve het feit dat zij onderbemand zijn waarom dit kan gebeuren.
  Verder is het duidelijk dat er iets moet gebeuren, dat geef je perfect aan. Wellicht kan je je ingezonden artikel ook aanbieden aan het AD hoe meer bereik hoe beter.

  De hoogste tijd voor nieuwe politiek, afrekenen met de oude garde, begraven en zand er overheen, zo gaat het dus niet langer. Willen we althans nog iets positiefs bereiken de komende jaren.

  Vwb de armoede onder de minderbedeelden, die is schrijnend. Mijn vrouw vrijwilligt al een aantal jaren bij de Voedselbank en komt vaak met hele schrijnende verhalen thuis. Ik heb dan ook al meerdere malen aangegeven dat de 33% van de bevolking echt in de problemen zit. Wel wil ik even opmerken dat er een flink aantal politiemensen zijn die wekelijks geheel belangeloos op BB bij de uitgiftes meehelpen. Maar dat zal jou wel bekend zijn.

  Gedragsproblemen, opvoedingsproblemen, jeugdcriminaliteit. Bureaucratie van de overheid, leerkrachten en directies die moeilijk kunnen erkennen dat ze al die jaren overbodig administratief werk hebben verricht. Pas als ze met pensioen zijn en ze enige afstand kunnen nemen van waar ze al die jaren mee bezig zijn geweest, breekt het inzicht door.
  De school heeft als taak kinderen te begeleiden, als het thuis misgaat dan zou de school voldoende ervaringsdeskundigen moeten hebben om kinderen met gedragsproblemen te begeleiden maar jarenlang is onderwijs een ondergeschoven kindje met alle slechte gevolgen van de huidige situatie van dien. De statistics hebben uitgewezen dat 5% van kinderen met een moeilijk temperament worden geboren. Tel uit je winst.
  In de US is uitgebreid jarenlang onderzoek gedaan naar de ‘mentale gesteldheid’ van US persons. En blijkt dat 1 op de 10, 42,5 miljoen mensen wel een zware mental breakdown heeft gehad.
  We zitten hier op een eiland met pak hem beet 150.00 mensen, de grootte van bijna Nijmegen.
  Interessant zou zijn als er statistics voor handen zouden zijn zodat een goede match is te krijgen met hier.

  Al met al laat ik me niet ontmoedigen door de criminaliteit, overal heb je wat en laat je wat. Ik ken teveel goede welwillende mensen die iets willen doen. Ik denk dan ook dat de komende verkiezingen als een bliksem zal gaan inslaan.
  Het wordt vervolgd.

 6. “Resumerend: dit eiland dat veranderde in een heus land, kan zijn zwakkeren niet beschermen en heeft daarom eigenlijk geen recht meer op voortbestaan en dient als de wiedeweerga onder de vleugels van een sterkere mogendheid te gaan. Net als zustereiland Aruba.”
  Eens: gewoon weer onderdeel van Nederland. Lokale politici ontslaan en alle essentiele functies zoals belastingdienst, centrale bank door Nederland laten regelen.

 7. @Sommer, dank hiervoor. Ook de comments bij het bericht van weer kraak bij VdTweel deel ik. Korsou heb Ik de rug toegekeerd. Een regelrecht moordeiland is het met corrupte, crimineel eigengrijde graaiers in de volksvertegenwoordiging, een politieke baantjescarousel dat kapitalen vergt en het land ruineert, Ik kan wel doorgaan met die rant, but what’s the use.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -