29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

CuracaoNieuws | Wanhopige Venezolanen vallen nu vissersschepen op zee aan

HomeMediaCuracaoNieuws | Wanhopige Venezolanen vallen nu vissersschepen op zee aan

Persbureau Curacao

Wanhopige Venezolanen vallen nu vissersschepen op zee aan | Persbureau Curacao

De economische ellende waarin Venezuela verkeert, heeft menig lokaal visser aangezet zich om te scholen tot piraat om aan de werkloosheid te kunnen ontsnappen. Dat zegt Colin Freeman, buitenlands correspondent van de Britse krant The Telegraph.

 

De problemen worden volgens Freeman vooral gevoeld in Trinidad, waar lokale vissers worden beroofd van hun vangsten en boten, worden mishandeld en zelfs ontvoerd.

Maar de Venezolaanse piraten, die gebruik maken van snelle motorboten, vormen volgens Freeman niet alleen een bedreiging voor de visserij in de Caraïben, maar creëren ook nieuwe routes voor de uitvoer van cocaïne en wapens.

Losgelden
“De meeste aanvallen langs kustlijn van Trinidad gebeuren vlak voor zonsondergang, waardoor de piraten onder de dekmantel van de duisternis ongestoord kunnen verdwijnen,” getuigen de slachtoffers. “Niemand twijfelt echter aan hun herkomst.”

“De piraten hebben hun basis in Venezuela, waar het jarenlange economische beleid van president Nicolas Maduro honderden vissers en zelfs leden van de nationale kustwacht werkloos heeft gemaakt en tot piraterij heeft aangezet. Trinidad is het zuidelijkste eiland van het Caraïbisch gebied en ligt slechts tien mijl verwijderd van het Venezolaanse vasteland.”

Verondersteld wordt dat een groot deel van de piraten gewezen werknemers zijn van de Venezolaanse tonijnvloot, die is ingestort door het nationalisatieprogramma van Hugo Chavez, de voorganger van Maduro.

“Soms worden onze mensen gewoon beroofd, maar in andere gevallen worden ze naar Venezuela ontvoerd en wordt een losgeld geëist voor hun vrijheid,” zegt Esook Ali, leider van de lokale visserijvereniging, tegenover The Telegraph.

“In het begin werden bedragen tussen 5.000 dollar en 10.000 dollar gevraagd, maar nu is dat veel hoger, zelfs losgelden van meer dan 30.000 dollar worden genoemd. Dat kan onze gemeenschap onmogelijk betalen. Er is aan de kustwacht om gewapende escortes gevraagd, maar daarop is nog geen reactie gekomen.”

Drugs en wapens
Maar in Trinidad lijdt niet alleen de visserij onder de activiteiten van de Venezolaanse piraten. Er is ook sprake van een smokkel van cocaïne en wapens vanuit Venezuela naar Trinidad. De wapens zouden in veel gevallen afkomstig zijn van de onderbetaalde Venezolaanse veiligheidstroepen, die wanhopig op zoek zijn naar inkomsten om in het levensonderhoud van hun gezinnen te kunnen blijven voorzien.

De smokkelaars keren vervolgens naar Venezuela terug met grote ladingen luiers, frituurolie en rijst, die op het thuisfront langs de officiële markt niet meer verkrijgbaar zijn. Ook de Venezolaanse kustwacht zou zich met piraterij inlaten.

“Vissers uit Trinidad worden er daarbij naar eigen zeggen vals van beschuldigd de Venezolaanse territoriale wateren te hebben betreden,” zegt Colin Freeman. “Er wordt vervolgens een hoge boete geëist, maar wanneer men dat niet kan betalen, worden de vissers gearresteerd en naar een gevangenis in Venezuela gebracht. Ze worden pas weer vrijgelaten wanneer er een losgeld is betaald. De boten blijven in beslag genomen. “

Om problemen zoveel mogelijk te vermijden, gaan veel vissers uit Trinidad sinds enkele tijd alleen nog tijdens de nacht – zonder licht – het water op. Ook kopen ze snellere boten om gemakkelijker te kunnen ontsnappen.

Niet alleen de visserij maakt zich in Trinidad zorgen over de Venezolaanse piraten. Ook de lokale politie vreest dat de toestroom van drugs en wapens de criminaliteit in het land sterk zal doen stijgen.

Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad, telt vele gewelddadige getto’s. Het eiland registreert jaarlijks meer dan vijfhonderd moorden. Aangezien Trinidad slechts 1,3 miljoen mensen telt, ligt het moordpercentage er ongeveer twintig keer hoger dan in bijvoorbeeld Londen.

Trinidad wordt inmiddels als een tussenstation bestempeld op de handelsroutes van de Latijns-Amerika cocaïne-kartels naar Europa en Noord-Amerika. Ook een aantal beambten van de lokale politie zouden op de loonlijst van de kartels staan.

De problemen lijken niet snel opgelost te zullen worden. In Venezuela is een einde van de crisis nog niet in zicht. Vorig jaar hebben de Verenigde Staten nieuwe sancties opgelegd aan de Venezolaanse regering. Daarbij wordt Maduro ervan beticht de verkiezingen vervalst te hebben, zodat hij aan een nieuwe ambtstermijn kan beginnen.

Het land kent een hyperinflatie van meer dan 1 miljoen procent. De Bolivar, de Venezolaanse munt, is waardeloos geworden. In de winkels is geen voedsel meer te vinden, terwijl de ziekenhuizen geen geneesmiddelen meer hebben. De oppositiepartijen zijn verbannen.

Door de problemen hebben al meer dan drie miljoen Venezolanen hun land verlaten. Trinidad zou tot nu toe ongeveer 40.000 Venezolaanse vluchtelingen hebben opgevangen.

Bron: CuracaoNieuws

2 reacties

  1. Dit is niets nieuws onder de zon , deze piraterij speelt al dik 15 jaar en algemeen bekend onder de jachten komende uit het oosten die daarom een hele grote boog naar het noorden maken, want tegen de jola boten met 2 * 250 pk kan geen jacht op.
    Wel goed dat met dit schrijven de ongelovigen hieromtrent wakker gemaakt kunnen worden over de ellende in deze regio waarbij ook Venezolaanse Coast Guard en waterpolitie betrokken zijn, niemand is daar meer te vertrouwen. Honger doet de mens ten nadelen veranderen en de zakkenvullers ach die interesseert het zich niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties