29 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

CuracaoNieuws | Walroud: Bezoek aan Intertraffic zeer nuttig

Door Persbureau Curacao

Commissievoorzitter Stephen Walroud: Veel opgestoken op Intertraffic |
Foto©ABC Online Media

Amsterdam – De Statenleden die deel uitmaken van de Commissie Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke ordening hebben het officiële deel van hun werkbezoek aan Nederland afgesloten.

,,Wij hadden maar één doel en dat was de vakbeurs Intertraffic over verkeersveiligheid. Wij hebben er drie lange dagen doorgebracht en heel veel opgestoken. We hebben informatie verzameld die we terug op Curaçao kunnen analyseren. Ook hebben we met experts gesproken over de problemen die wij op Curaçao hebben. Als we dat nuttig vinden kunnen we die in de toekomst uitnodigen naar Curaçao te komen. We hebben nu in elk geval de juiste contacten”, vat commissievoorzitter Stephen Walroud de ervaringen van de week samen.

DWINGEN

,,De inzet is het verkeer veiliger te maken. Veel aandacht is er altijd voor het gedrag van weggebruikers. Maar de deskundigen zijn er inmiddels achter dat het beïnvloeden van het gedrag niet volstaat. Bewust of onbewust zullen er altijd mensen zijn die onvoorzichtig doen. Er wordt daarom door wetenschappers veel meer nagedacht hoe je met aanpassingen in de infrastructuur verkeersdeelnemers ongemerkt kunt dwingen voorzichtiger te zijn. En als het dan toch fout gaat kun je er voor zorgen dat de persoonlijke en materiële schade beperkt blijft. Er zijn bijvoorbeeld vangrails die als het ware meerollen als je er op botst zodat je niet in één tot stilstand komt.”

SMART

Veel aandacht heeft de commissie besteed aan aanbieders van smart toepassingen. Tussen overbelasting van het wegennet en de verkeersveiligheid zit – afgezien van fileleed – een directe relatie. Een intensiever gebruik van het openbaar vervoer kan de verkeersdruk verlichten en daarmee ook de noodzaak om forse investeringen in de infrastructuur te doen wegnemen. ,,Maar dan moet het openbaar vervoer wel een betrouwbaar alternatief zijn voor de auto. Op Curaçao hebben we geen echt inzicht in de reispatronen. We weten van horen zeggen dat er bijvoorbeeld veel werknemers vanuit de stad naar de hotels bij Jan Thiel gaan. Maar we hebben geen idee om hoeveel mensen het gaat en op welk tijdstip die van huis gaan of terugkeren. We hebben op de beurs gesproken met een bedrijf dat op een eiland iets kleiner dan Curaçao onderzoek heeft gedaan naar de bewegingspatronen. Ze hebben daarvoor een app ontwikkeld zodat mensen via hun telefoon konden melden op welke moment ze van waar naar waar reisden. Na een half jaar zijn alle gegevens verwerkt en kon het aanbod van het openbaar vervoer op de behoefte worden afgestemd. Ook de pieken konden in kaart worden gebracht. Met zo’n systeem kunnen we ook op Curaçao ons voordeel mee doen.”

AAN DE SLAG

Het is een van meerdere voorbeelden waardoor Walroud het bezoek aan Intertraffic als nuttig heeft ervaren. ,,De kennis die we hebben opgedaan kan er zeker aan bijdragen dat ons verkeer veiliger wordt gemaakt. Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar het denken over voor Curaçao geschikte mobiliteitsconcepten is begonnen. We kunnen er mee aan de slag.” Met zovelen op reis is echt niet nodig

Over de reis van de commissie is veel gedoe geweest. Vooral op sociale media kreeg de politiek er van langs dat de reis geldverspilling is. ,,De commotie was groot. Het ging er heftig aan toe. Ik begrijp de emoties. De vraag of we met zovelen moesten gaan heb ik als voorzitter ook in de commissie aan de orde gesteld. Ik heb geprobeerd het aantal deelnemers te beperken en de reis zo sober mogelijk uit te voeren. Maar de meerderheid heeft anders beslist.”

Ook al was het bezoek aan de beurs waardevol, Walroud gaat zich er hard voor maken om het in de toekomst anders te doen. ,,Wij hoeven er echt niet allemaal te zijn. Het gaat om het vergaren van objectieve en feitelijke informatie. Dat gaat ook goed als je een of twee mensen laat gaan. Die komen terug, geven in de commissie een presentatie van de kennis die zij hebben opgestoken. Daarna kan iedereen namens zijn partij een politiek standpunt innemen over wat er met die kennis moet gebeuren en dan debatteren we er over.”

SPIEGEL

Walroud wil de criticasters echter ook een spiegel voorhouden. ,,De kiezers hebben er voor gekozen dat we met zeven partijen in de Staten zitten. Dat betekent bij reizen zeven tickets, zeven hotelkamers en zeven daggeldvergoedingen. Dat is het prijskaartje van de politieke versnippering. Naar mate je meer partijen hebt wordt de democratie duurder. Dat geldt niet alleen voor reizen. Je hebt ook meer fractiemedewerkers, meer adviseurs etc. etc. nodig. Kiezers zouden zich best mogen afvragen hoeveel zin het heeft uit sympathie te stemmen op een politicus die uit een grote partij stapt om zijn eigen toko te beginnen en die qua ideologie nauwelijks anders is. Zo’n afsplitsing haalt dan met de hakken over de kiesdeler een zetel, maar wat is de invloed?”

Walroud accepteert de versnippering als een gegeven van de tijd. ,,Je ziet het ook in Nederland. En Aruba waar het heel lang tussen de AVP en de MEP ging, is nu ook een kentering. Het is het gevolg van het opkomend populisme en dat laat zich niet tegenhouden.” Nog even over de beurs Intertraffic: ,,Het was heel nuttig, maar we hoeven er niet elke twee jaar heen.”

Bron: CuracaoNieuws

Artikel delen

11 reacties

 1. Dit artikel over het “nut” van de verkeersbeurs en de argumenten van deze parlementarier verklaren waarom het op Curaçao gaat zo als het gaat met het besturen van dit land.

 2. Walroud wil de criticasters echter ook een spiegel voorhouden. ,,De kiezers hebben er voor gekozen dat we met zeven partijen in de Staten zitten. Dat betekent bij reizen zeven tickets, zeven hotelkamers en zeven daggeldvergoedingen.

  Volgens mij heeft niemand daarvoor gekozen! Je kan ook kiezen om niet te gaan!

 3. Hahaha.
  Walroud heeft de HEAO afgerond.
  Of hij een goede politici is of niet laat ik in het midden.
  En liever iemand met een beetje scholing in de staten dan doña nadie als Constantia of don nadies als Cijntje en Schotte.

  Wel vind ik jammer dat Walroud nu weinig met salsa doet.
  Hij bracht leven in het brouwerij in de jaren 90.

  Dushi tempo.

 4. Joep Meloen heeft volkomen gelijk.

  Zelfs iemand met de intelligentie van een MFK of KdnT statenlid weet dat de meest elementaire zaken fout gaan in ons verkeer.

  En toch gaan 7 statenleden op peperdure snoepreis om wat sophisticated op verkeersgebied te leren.

  Walroud: Bezoek aan Intertraffic zeer nuttig? Ja, voor zijn bankrekening.

  Ga toch dansen, mafkees.

 5. Dus men heeft veel opgestoken ???

  Oftewel, men kon zelf niet bedenken dat het verkeer veiliger moet ?
  Men kon ook niet bedenken dat onze infrastructuur niet geschikt is voor 80,000 auto’s ?
  Maar laten we wel wezen, een land waar de rij-examens in het geheel niets voorstellen, waar het theorie examen zelfs is gebaseerd op een wet welke al bijna 20 jaar geleden is vervangen, waar totaal geen enkele handhaving bestaat op het gebied van verkeersregels, gebruik van telefoon achter het stuur, door het rood rijden, geen helm dragen, stuur aan de verkeerde kant van de auto, de technische keuring een lachertje is, vele jokers vrolijk gaan staan te feveren of wheelies maken op de openbare weg en ga zo maar door, zo’n land heeft niets te zoeken op zo’n beurs.
  Al dit geld, en dan praat ik al snel over een kleine 70,000 NAF had beter besteed kunnen en moeten worden.

  Destijds zei de PAR dat ze het allemaal anders zouden gaan doen. Toen had ik al mijn twijfels en ik heb gewoon voor de volle 100 % gelijk gekregen.
  De zogenaamde politici zijn stuk voor stuk bezig met het dienen van het eigen belang.

 6. Wat een onzin kraamt Walroud uit!

  Omdat er zoveel politieke partijen zijn moet er van iedere partij iemand mee op elke dienstreis?

  Hou toch je mond, Bralroud!

  Fred heeft 100% gelijk: het is te idioot voor woorden om terzake ondeskundigen, waaronder een dansleraar!, naar deze voor Curacao zinloze conferentie te sturen.

  Jarenlang zijn we daar al geweest, de corrupte Charles Cooper iedere keer voorop, maar we hebben er nog nooit iets van gemerkt in ons verkeer.

 7. Het was verstandiger geweest om deskundige ambtenaren op de gebieden Openbare Werken, wegenbouw, wegtransport en stedelijke planning naar deze vakbeurs te zenden in plaats van niet-deskundige politici.

 8. ‘Ik heb geprobeerd het aantal deelnemers te beperken en de reis zo sober mogelijk uit te voeren’

  Was dan zelf thuisgebleven of had zelf voor economy class gekozen, idioot!

 9. We kunnen niet eens onze stoplichten werkend houden (gisteren stonden ze op de hele Schottegatweg weer op zwart!) en sturen dan een mislukte dansleraar die nog geen verkeerslicht van een lantaarnpaal kan onderscheiden op peperdure snoepreis naar een verkeersbeurs waar alleen miljoenenprojecten verkocht worden die onbetaalbaar zijn voor onze bananenrepubliek.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -