27 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 02:37

Laatste reacties

- Advertentie -

CuracaoNieuws | Sint-Eustatius gaat volgende jaar weer naar de stembus

Persbureau Curacao

Statia Sint Eustatius curatele verkiezingen Raymond Knops | Persbureau Curacao

Sint-Eustatius kiest op 21 oktober 2020 weer een eilandsraad. Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

- Advertentie -

Een terugkeer naar volledige democratie is nog niet aan de orde. De bewindsman heeft een vier-fasen plan opgesteld, waarbij stap voor stap de Statianen weer eigen bestuur krijgen.

Nederland greep in februari 2018 in op het eiland, nadat een commissie van wijzen had geconcludeerd dat er sprake was van wetteloosheid, financieel wanbeheer, het negeren van ander wettelijk gezag, discriminatie, intimidatie en het nastreven van persoonlijke macht door de politieke groep van Clyde van Putten.

De commissie constateerde dat het bestuur van Sint Eustatius zich had afgewend van de bestaande rechts- en staatsorde en niet meer bereid was de eigenmachtig toegeëigende autonomie weer los te laten.

Vier fases

Volgens Knops is er na de Nederlandse ingreep veel werk verzet en zijn de vraagstukken helder in beeld gebracht. Ook is duidelijk welke verbeteringen nodig zijn. Maar een besluit tot volledig herstel van de democratie en de daarbij behorende reguliere bestuurlijke verhoudingen is volgens de bewindsman nog niet verantwoord.

Het vier-fasenplan beoogd de uiteindelijke bestuurlijke normalisering van het eiland. De eerste fase is het houden van verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad. In deze fase is er nog geen bestuurscollege en geen gezaghebber. Regeringscommissaris Mike Franco blijft de taken van deze organen uitoefenen, evenals de overige niet aan de eilandsraad toegekende bevoegdheden.

In de tweede fase krijgt de eilandsraad weer de bevoegdheid om gedeputeerden te benoemen en te ontslaan. Besluitvorming op financieel terrein en de ambtelijke organisatie blijft bij de regeringscommissaris. Er wordt ook in deze fase geen gezaghebber benoemd.

In de derde fase krijgt de eilandsraad en het bestuurscollege het budgetrecht en andere wettelijke bevoegdheden en de verantwoordelijkheid voor de ambtelijke organisatie. Er wordt een gezaghebber benoemd die al zijn taken en bevoegdheden zal uitoefenen. De regeringscommissaris blijft nog enige tijd aan als toezichthouder.

Met de vierde fase wordt de bestuurlijke ingreep van Knops beëindigd en wordt de regeringscommissaris uit zijn functie ontheven.

Bron: CuracaoNieuws

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -