26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 06:20

AntilliaansDagblad | Brandstofvoorziening Bonaire niet in gevaar geweest

Kralendijk - Na een fout bij het lossen van brandstof op 13 april heeft Curoil naar eigen zeggen adequaat gereageerd om de brandstofvoorziening voor Bonaire te garanderen. Om...

AntilliaansDagblad | Statenvragen over Port City Aruba

Oranjestad - Onafhankelijk Statenlid Daphne Lejuez, inmiddels toegetreden tot de nieuwe politieke partij Accion 21, vindt dat het project Port City niet mag worden behandeld door de...

AntilliaansDagblad | ‘Paardenraceplan herevalueren’

Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft vraagtekens bij de cijfers van financiële inkomsten en spin-off die het paardenrenplan Hipódromo Almirante Brion voor ogen heeft. De conclusie is...

AntilliaansDagblad | Vertraagde publicatie jaarrekening CBCS

Willemstad - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de jaarrekening 2019 - vijftien maanden na einde boekjaar - gepubliceerd. De accountantsverklaring dateert van 28...

AntilliaansDagblad | Defensie vaccineert in de Cariben

Willemstad - Sinds de opening van de vaccinatiestraat op de marinebasis Parera was de tussenstand op vrijdag 16 april: 5.854 prikken. Dat is inclusief het eigen personeel...

PBC | Eén patiënt overlijdt in het CMC, testratio naar vijf procent

Persbureau Curacao Vandaag is er één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De teller staat nu op 90. Er liggen 106 patiënten in het ziekenhuis van...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCuracaoNieuws | SEHOS schort meeste tariefsverhogingen voorlopig op

CuracaoNieuws | SEHOS schort meeste tariefsverhogingen voorlopig op

Persbureau Curacao

Het grootste verschil – 84% – zit in de te lage verpleegtarieven.

Het SEHOS is wel degelijk bevoegd om haar eigen tarieven vast te stellen. Dat schrijft de Raad van Bestuur aan de zorgverzekeraars. Maar het ziekenhuis zal de meeste tariefaanpassingen pas doorvoeren als ook de minister van Economische Zaken akkoord geeft.

Vorige week ontstond ophef over de nieuwe tarieven van het Sint Elisabeth Hospitaal die per 1 april gelden voor particulier verzekerde patiënten, waaronder ook toeristen en onverzekerden vallen. Die gaan in sommige gevallen bijna 85 procent omhoog.

Bevoegdheid

Eerder zij minister van Volksgezondheid, Suzy Römer dat huisartsen en specialisten hun tarieven zelf mogen aanpassen, maar ziekenhuizen niet. Maar bij brief en ministeriële beschikking van 18 mei 2016 heeft de minister van Economische Zaken aangegeven geen prijs regulerende maatregelen toe te passen in de gezondheidszorg. Dat standpunt heeft hij in 2018 herhaald.

Sehos zegt zich daardoor gesterkt te voelen om de particuliere tarieven zodanig aan te passen dat deze niet langer onder de kostprijs zijn.

Negentig procent van de patiëntenpopulatie van Sehos is verzekerd via de BVZ en daarvoor krijgt het ziekenhuis een budgetvergoeding van de SVB. De nieuwe tarieven gelden voor de overige tien procent die als particulier staat geregistreerd.

Onderbouwing

Het ziekenhuis heeft het bedrijf Performation HOTflo opdracht gegeven om de kostprijzen voor alle producten en verrichtingen op basis van de werkelijke cijfers over het jaar 2016 te berekenen. Daarin werd duidelijk dat er op bepaalde verrichtingen in ruime mate kostendekkend waren, terwijl andere tarieven ernstig tekortschoten ten opzichte van de werkelijke kosten.

Het grootste verschil – 84% – zit in de te lage verpleegtarieven. Ook de tarieven voor de afdeling Electro Neuro Fysiologie (24%), Spoedeisende hulp (1%), Radiotherapie (7%), Anaesthesie (32%), Pre Operatieve Screening (134%), bevallingen (121%) en de Specialistentarieven (45%) moeten omhoog.

De tarieven voor de Funktieafdeling kunnen met 30 procent omlaag. ook Logopedie (-31%), Fysiotherapie (-18%), Hartcatherisatie (-13%, Haemodialyse (-19%) Hyperbare afdeling (-52%), Laboratorium (-14%), Radiologie (-19%) en de Operatiekamer (-4%) moeten omlaag.

Met de nieuwe tariefaanpassingen wil het Sehos de prijzen in lijn brengen met de werkelijke kosten van de te leveren zorg met een marge van vijf procent.

Opschorten

Om de zorgverzekeraars tegemoet te komen zal Sehos de verhoging voor verpleeg- en neventarieven opschorten totdat de minister van Economische Zaken uitsluitsel geeft of de eerdere ministeriële beschikking overeind blijft.

Dart geld nadrukkelijk niet voor het honorarium van de specialisten, zegt het Sehos. De Regeling Tarieven Huisartsen en Medisch Specialisten Curaçao van 1986 is in 2015 bij Landsbesluit ingetrokken.

Bron: CuracaoNieuws

1 reactie

  1. ‘Maar het ziekenhuis zal de meeste tariefaanpassingen pas doorvoeren als ook de minister van Economische Zaken akkoord geeft.’

    Als die minister Neysa Isenia wordt kan het Sehos alvast naar de makelaar voor een bungalow voor haar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties