32 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 15:11

Laatste reacties

- Advertentie -

CuracaoNieuws | Rekenkamer: er is nog geen dak hersteld met wederopbouwgeld uit Nederland

Persbureau Curacao

Een jaar na de orkaan moet er nog veel worden hersteld | Persbureau Curacao

Er is nog geen dak hersteld met het Nederlandse geld voor wederopbouw van Sint Maarten. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in Nederland in een rapport dat vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer.

- Advertentie -

Met de herstelwerkzaamheden aan de elektriciteitsvoorziening en wateropslag schiet het ook niet op. Die werken liggen sinds eind oktober stil.

De zorgvuldigheidseisen van Nederland en de Wereldbank blijken vertragend te werken op de snelheid van wederopbouw.

Het nutsbedrijf van Sint-Maarten mag bijvoorbeeld niet zonder openbare aanbesteding gebruik maken van lokale marktpartijen waar eerder mee is samengewerkt.

Klein deel

Nederland heeft tot nu toe in totaal € 262 miljoen gestort in het trustfonds van de Wereldbank. Hiervan is tot eind november € 109 miljoen toegekend aan verschillende ontvangers, die met deze middelen verschillende projecten uitvoeren.

- Advertisement -

Pas een klein deel van dit bedrag is daadwerkelijk besteed aan deze projecten. Er wordt op het moment voor nog eens € 153,5 miljoen aan projecten voorbereid, maar hierover zijn nog geen bindende afspraken gemaakt met de uitvoerders.

Sint-Maarten werkt nog aan het formuleren van een strategische prioritering om gelden weg te zetten. De Algemene Rekenkamer zegt dat een snelle sturing op wat echt nodig is en als eerste moet worden uitgevoerd daarom niet mogelijk is.

Zorgvuldigheid

Al met al is er sprake van een lastig dilemma, zegt de Rekenkamer: er moet een afweging worden gemaakt tussen het belang van zorgvuldigheid, rechtmatigheid en doelmatigheid aan de ene kant en de benodigde snelheid van de wederopbouw aan de andere kant.

Een consequentie van de nadruk op zorgvuldigheid is dat er op dit moment  vooral geld is besteed aan voorbereidende werkzaamheden en aan financiering en verduurzaming van reeds bestaande plannen.

Daardoor zien de inwoners van Sint-Maarten nu nog weinig zichtbare resultaten van de wederopbouwprojecten uit het trustfonds.

Capaciteit

De wederopbouwbehoeften op Sint-Maarten zijn groot en op het eiland is slechts een beperkte capaciteit beschikbaar om dit te realiseren. De regering van Sint-Maarten is niet gewend om in relatief korte tijd grote bedragen uit te geven.

Het land kampt met een beperkte uitvoercapaciteit, waardoor de overheid van Sint-Maarten alle wederopbouwprojecten niet op de gewenste snelheid kan realiseren.

Bron: CuracaoNieuws

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -