CuracaoNieuws | Nederland waarschuwt Curaçao en Aruba voor buitenlandse inmenging

De waarschuwing aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten voor buitenlandse inmenging is te lezen in de vandaag gepubliceerde Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie

Den Haag – De regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten moeten alert zijn op heimelijke inmenging door buitenlandse investeerders die via overnames van bedrijven politieke invloed op de eilanden willen krijgen.

Die opmerkelijke waarschuwing staat te lezen in de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie die koninkrijksminister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Daarin staat onder meer de volgende passage: ,,Ongewenste inmenging in en ongewenste overnames van vitale processen zoals telecom, energie en havens door buitenlandse investeerders kunnen de nationale veiligheid en openbare orde schaden. Dit gebeurt als zij de continuïteit van vitale processen bedreigen, leiden tot strategische afhankelijkheid of de integriteit van (geheime) informatie aantasten.”

Het onderscheid tussen economie en politiek is de afgelopen jaren vervaagd, aldus het rapport. ,,Economische instrumenten worden vaker ingezet voor politieke beïnvloeding. Deze inzet betreft nadrukkelijk ook de vitale onderdelen van de Caribische gebiedsdelen omdat zij vanwege hun geringe omvang relatief kwetsbaar zijn voor regionale instabiliteit, ongewenste buitenlandse overnames en handelsverstoringen.”

Bekend is dat vooral partijen uit China hun oog hebben laten vallen op het Caribisch gebied. Zo ligt de inmiddels afgeketste deal met GZE voor het overnemen van de Isla nog vers in het geheugen. Op Sint Maarten meldde zich een Chinese groep die eveneens mega-investeringen in het vooruitzicht stelde, maar dat was voor orkaan Irma.

Bron: CuracaoNieuws

3 Reacties op “CuracaoNieuws | Nederland waarschuwt Curaçao en Aruba voor buitenlandse inmenging

  1. Correctie: Er was WEL heimelijke inmenging. Door allerlei belangen middels de MDPT (Van Eps, Wiels, Liberia-Peters, echtgenoot van Zitaenz.). Nog steeds heimelijk daar iedereen zwijgplicht is opgelegd en er geen aangifte wordt gedaan.

  2. Er was niets heimelijks aan de investering door GZE in de raffinaderij en/of gas-terminal. Echter werd ook de nek omgedraaid.

  3. In de tussentijd gaf Gerrit het hele veiligheidsbestand cadeau aan geïnteresseerden. Handig als je weet wat je moet omzeilen en wie er `te koop` is en hoe je hem/haar kan chanteren. Nou is dat kopen hier niet zo moeilijk. We kopen zelfs onze eigen mensen die een slordige 20 miljoen te verteren krijgen om daarna op hun beurt weer gekocht te worden door investeerders die hun agenda boven aan de lijst willen zien. Eiland in de uitverkoop, en dat is makkelijk, aangezien het aanbod van buiten af er altijd beter uitziet dan dat we zelf doen en kunnen. Waar we hier al ik weet niet hoe lang bij en mee stilstaan en onderling over ruziën daar heeft men graag een passende oplossing voor te bieden. Zoeken we echt `dat soort` investeerders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *