29 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Opinie | De redding van InselAir en de goedgelovigheid

HomeMediaOpinie | De redding van InselAir en de goedgelovigheid

Door Harald Linkels

InselAir heeft welgeteld 1 operationeel vliegtuig: een Fokker50  | : Harald Linkels

De regering van Curaçao en met name Minister Steven Martina lijken opgelucht adem te halen na de selectie van LaserOne als de ‘strategische partner’ die InselAir uit het slop moet halen. Skeptische geluiden over de tot op heden geheel onbekende groep uit Miami, werden door Martina weggewuifd met de verzekering dat de groep toch echt een ‘due diligence’ proces had doorstaan, waarbij onder andere gekeken werd hoe het bedrijf eigenlijk aan haar kapitaal was gekomen. Het zou gaan om een solide groep.

Toch wekt de keuze voor LaserOne verwondering bij hen die enigzins ingevoerd zijn in de wereld van de luchtvaart en lijkt zij, bij nadere analyse, ook aanleiding tot de nodige bezorgdheid. Hoe meer bekend wordt over LaserOne en haar plannen voor ‘het terugbrengen van Insel tot de voormalige glorie’, hoe minder reden er lijkt voor optimisme.

De keuze voor een strategische partner in de luchtvaartwereld wordt vooral ingegeven door de voordelen die een dergelijke partner voor een luchtvaartmaatschappij met zich mee kan brengen. Zo kan gedacht worden aan toegang tot het netwerk van de strategische partner, diens materieel, of inkoopvoordelen door gezamenlijk op te trekken bij de aankoop van bijvoorbeeld vlieguigen of de inkoop van brandstof. Door schaalvoordeel kunnen daarmee besparingen worden bereikt. Een andere reden voor het aangaan van een strategische partnership is bijvoorbeeld toetreding tot een loyaliteitsprogramma van de beoogde partner.

Zo ging het voor onze begrippen zeer grote Avianca recent nog een strategisch partnership aan met de Amerikaanse gigant United Airlines. Avianca verwacht daar schaalvoordelen van, een aanvulling op haar eigen routenetewerk in Latijns Amerika en bovendien werken de twee luchtvaartmaatschappij al samen in het Star Alliance netwerk.

Op de vraag op hoeveel van de bovengenoemde criteria LaserOne scoort, is het verontrustende antwoord: Nul.

LaserOne komt niet verder dan het feit dat het bedrijf over geld beschikt wat zij in InselAir zou willen investeren en wat voormalige ervaring bij een van de directieleden bij de inmiddels ter ziele gegane Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Aeropostal.

Maar de plannen van LaserOne, als het gaat om het verstrekken van kapitaal, overtuigen ook niet. Daar waar eerst een bedrag van 20 miljoen dollar werd genoemd als investering door LaserOne, blijkt het nu te gaan om 20 miljoen gulden, of bijna de helft van dat bedrag. Dit terwijl de totale schuldenlast van InselAir, naar verluidt, zo’n 200 miljoen dollar bedraagt. De 20 miljoen gulden die LaserOne in InselAir zou willen steken, is amper 5% van de totale schuldpositie van InselAir. Daar komt bij dat, zoals de vertegenwoordigers van LaserOne eerder deze week in de lokale media lieten weten, dat het bedrag van 20 miljoen dollar in de loop van 5 jaar in Insel zal worden geinvesteerd. De feitelijke versterking van het kapitaal van de in surceance van betaling verkerende luchtvaartmaatschappij wordt per saldo, over een periode van 5 jaar, met niet meer dan 1,4% per jaar versterkt.

Nog zorgelijker is naar zich laat aanzien, dat het eigenlijk helemaal niet gaat om (nieuw) kapitaal dat ten goede komt het terugdringen van de schuldenlast of de crediteuren: met het nieuwe kapitaal zullen ook nieuwe uitgaven worden gedaan. Zo denkt LaserOne met het door haar beschikbare geld maar liefst 2 Bombardier Q400 vliegtuigen (2e-hands te koop vanaf een slordige 18 miljoen dollar per stuk), naast 2 oudere-generatie Boeing 737 die ook ieder ettelijke miljoenen kosten.

Realistisch? Nee, in het geheel niet.

Het enige dat de regering koopt met de ‘strategische’ partner -die in feite pas 3 maanden officieel bestaat- is tijd en uitstel van executie. Indien de bewindvoerder van InselAir aan het eind van de maand augustus geen ‘goed nieuws’ kan melden bestaat namelijk de kans dat de maatschappij, door het Gerecht jammerlijk failliet wordt verklaard.

Nu bestaat de kans dat InselAir, dankzij LaserOne nog wat maanden voort kan hobbelen, voordat het geld alsnog op is en de maatschappij ook haar laatste nog operationele vliegtuig niet langer in de lucht kan houden.

Klinkt dit alles negatief en weinig optimistisch? Ja. Maar dat maakt het niet minder waar. De wens lijkt in deze de vader van de gedachte, als het gaat over de overleving van de lokale carrier. ‘Desperate times call for desperate measures’, luidt een Engels gezegde. De keuze voor het weinig overtuigende LaserOne geeft precies aan hoe wanhopig de tijden zijn.

Bron: CuracaoNieuws

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. De voorzitter van de vertegenwoordigende vakbond heeft “verzocht: “BAHA FOR DI LOMBA DI INSEL AIR”!

  Knap van hem dat hij zich weerhield om te smeken die dooie mus aan de beademing te helpen.

 2. Interessant stuk. Heb je zelf ook contact gehad met die LaserOne groep of is het gebaseerd op goedgelovigheid van wat eerder in de pers is verschenen met een nieuw sausje eroverheen?

 3. Waarom zou een maatschappij met Insel Air in zee gaan?

  Zwaar negatief eigen vermogen (ja, zelfs bij accountant U Vraagt Ik Schrijf Anthony Cijntje).

  Honderden miljoenen schuld.

  Oude roestbakken van vliegtuigen.

  Waardeloze directeuren Heerenveen en Lippinkhof.

  Commissarissen Karel ‘Ich habe en nicht gewusst’ Frielink en de alcoholist van der Kwast.

  Een samenwerking met Insel Air is als een voetbalwedstrijd beginnen in de tweede helft met een 0-10 achterstand.

  Dan begin je toch opnieuw aan de wedstrijd, begin een nieuwe maatschappij zonder de rottende lijken in de kast van Insel Air!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties