26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 02:44

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCuracaoNieuws | Centrale bank gaat memo onderzoeken

CuracaoNieuws | Centrale bank gaat memo onderzoeken

Persbureau Curacao

De gewraakte memo van waarnemend president van de Centrale Bank, Leila Matroos-Lasten, dat naar de minister van Financiën was gestuurd, was afkomstig van Ersilia ‘Zus’ de Lannooy | Persbureau Curacao

De Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten gaat zelfstandig onderzoek doen naar de vijf jaar oude memo van de bank die opdook tijdens het screeningsproces van kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia.

De gewraakte memo van waarnemend president van de Centrale Bank, Leila Matroos-Lasten, dat naar de minister van Financiën was gestuurd, was afkomstig van Ersilia ‘Zus’ de Lannooy. Dat blijkt uit de ‘string’ van emailberichten die in de media zijn uitgelekt.

Matroos-Lasten stuurde het memorandum op 22 maart in de middaguren naar minister Kenneth Gijsbertha en had als onderwerp ‘Memo Neysa Schoop-Isenia’. De memo betrof interne informatie over Schoop-Isenia die in 2014 assistant
managing director Finance was van de Girobank in december 2013 onder de werking van een noodregeling was geplaatst.

De memo brengt Schoop-Isenia in verband met een integriteitsissue bij de Girobank. Zij zou in strijd met interne en algemene regels van goede bedrijfsvoering hebben gehandeld toen zij daar werkzaam was. Het is niet duidelijk of er sprake is van strafbare feiten.

Schoop-Isenia heeft na het uitlekken van de memo de Centrale Bank vorige week aangeklaagd. Haar advocaat stelt dat de ‘ernstige beschuldigingen, suggestieve uitlatingen en feitelijke onjuistheden’ nooit eerder door de Bank aan Schoop-Isenia bekend zijn gemaakt.

Schoop-Isenia is voorgedragen om namens regeringspartij MAN vakminister van Economische Ontwikkeling te worden. Zij is momenteel chief financial officer (cfo) bij nutsbedrijf Aqualectra.

Bron: CuracaoNieuws

Naschrift KKC

Centrale Bank onderzoekt lekken informatie over kandidaat minister

De Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (de “RvC”) betreurt de negatieve berichtgevingen over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (de “CBCS”) van de afgelopen dagen. In deze berichtgevingen komt onder meer vertrouwelijke informatie waarover de Bank zou beschikken aan de orde.

Allereerst stelt de RvC voorop dat het grote waarde hecht aan de betrouwbaarheid en integriteit van de Centrale Bank als instituut. De discretie, integriteit en betrouwbaarheid van de CBCS dient boven ieder twijfel te staan.

De RvC heeft kennis genomen van de beschikbare informatie en heeft besloten om een zelfstandig onderzoek in te stellen naar de feiten en omstandigheden van de recente gebeurtenissen opdat de RvC op basis van deze feiten en omstandigheden kan toetsen in hoeverre er al dan niet binnen de juridische kaders van het Bankstatuut en het Land Curaçao is gehandeld alsook tot welke passende gevolgtrekking dit zou moeten leiden.

Willemstad, 20 april 2019
CENTRALE BANK VAN CURAÇAO EN SINT MAARTEN

21 reacties

 1. @Gerard, Op Curacao is het nu eenmaal de gang van zaken dat je mensen die frauderen die laat je ontslag nemen. Als je naar de rechter stapt komt alle vuile was naar buiten en slechte publiciteit. Dit zien we wel vaker (Monk. Hernandez etc). Hierna beginnen deze mensen gewoon bij een ander bedrijf. Mevrouw Isenia had een zeer hoge functie bij de Girobank terwijl er een financieel wanbeleid was..

 2. Zoals het AD van maandag schrijft:
  ‘Schoop Isenia heeft in strijd met algemene en interne regels van goede bedrijfsvoering gehandeld’.

  Geen minister dus.

  En als er geen Karel Frielinks en Remigio Boois in de RvC van Aqualectra zitten ook wegwezen daar.

  Ga maar rustig genieten in je bungalow die Eric Garcia en Stephen Capella je hebben gegeven, senora Schoop.

 3. Gerard, Neysa Isenia is in 2014 bij Girobank vertrokken.

  Naar alle waarschijnlijkheid moest ze weg vanwege het memo van de CBCS, maar om reputatieverlies te voorkomen is het toen in plaats van ontslag een einde arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden geworden.

  Sluit niet uit dat ze toen ook de bungalow heeft gekregen, als zwijggeld, want ze had natuurlijk weet van de dirty business van Eric Garcia en Stephen Capella. En Stephen Capella’s moeder.

 4. @Eric, ik neem het waarschijnlijk ook veel te serieus, noem het maar naïef dat ik nog geloof in rechtvaardigheid en integriteit. Ik zal als laatste ‘idioot’ het licht wel uit doen op Curaçao.

  Neem het vernietigen niet te letterlijk. Ik bedoel meer dat je met elkaar afspreekt dat je er niet meer op aangesproken kan worden als onderdeel van de afspraak die je maakt.

  Ik ken het verhaal ook van het geldtransport naar Malta. Weet jij wat er van die zaak terecht is gekomen?

 5. @Esther, ik ben het met je eens dat een integere minister van groot belang is, daar zijn wij het samen zeker over eens. Wellicht weet jij wat er in die memo staat en of dat deze informatie een ontslag rechtvaardigt. Blijft de vraag; waarom heeft dit dan niet plaatsgevonden? Ik wil niet naïef zijn, maar ook die beslissing zou in een memo moeten worden vastgelegd bij de CBCS. Nu lijkt het er op dat er een memo is bewaard om later – nu dus – een rekening met elkaar te vereffenen. Als wij dat ‘normaal’ gaan vinden, dan is er iets heel goed mis!

 6. Sorry ik bedoelde niet @Richard maar @Gerard, voor de gene die geïnteresseerd zijn, met de gratis tool recoverit zijn verwijderde bestanden terug te halen.

 7. Het is interessant wat @Richard hier te melden heeft en blijkbaar neemt hij het allemaal erg serieus. Beste @Richard, hier op Curaçao moet je alles met een korreltje zout nemen.

  Als de CB zegt onderzoek te gaan doen moet je niet gelijk denken aan de landrecherche want wellicht is dat allemaal voor de buhne. Het CB zit vol ex politici dus het is allemaal ouwe-jongens-krentenbrood.

  “Betrokkene vergeten uit te onderhandelen dat deze memo vernietigd had moeten worden”. Memo’s worden niet meer met pen en papier geschreven, zelf verwijderde files van een harde schijf zijn terug te halen.

  “De inhoud van de memo was kennelijk onvoldoende om andere rechtsmiddelen in te zetten”. Nou normaal gesproken wel maar in die tijd kon je zelfs een moord plegen binnen Girobank. Sommigen van ons konden nog de verhalen van miljoenen in de bagageruimte van KLM op weg naar Malta herinneren.

 8. Gerard, een mooi betoog, maar in Jip en Janneke taal, voor veel bezoekers aan dit forum al te hoog gegrepen;

  Neysa Isenia is behoorlijk fout geweest bij Giro, voldoende voor haar ontslag daar.

  Prima dat de Centrale Bank dat rapporteert, en als ze zich daarmee niet aan een of andere k*tregel houden zal mij dat een worst zijn. Of het nu via een gmail account gaat of via een memootje op een stuk wc papier.

  Een integere minister is belangrijker. Hulde daarom aan Leila Lasten.

 9. Een interessante maar ook trieste gebeurtenis voor het land Curaçao en haar samenleving. Wij hebben ons weer mooi op de kaart gezet…..

  Uit de memo: (….) “partijen in beginsel kunnen proberen om tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te geraken, onder eventuele toekenning van een ‘beëindigingsvergoeding’ (als incentive voor de werknemer)” (….). Drie mogelijkheden: er is niets gedaan met het advies, geen drama, maar interessant is dan; waarom niet? Andere mogelijkheid; partijen hebben dit wel besproken en zijn er niet uitgekomen en hebben het laten rusten. Derde mogelijkheid; men is tot een overeenstemming gekomen waarbij betrokkene een geruisloze uitweg is geboden. In beide laatste gevallen zal dit altijd spanningen hebben opgeroepen en is betrokkene vergeten uit te onderhandelen dat deze memo vernietigd had moeten worden. Los hiervan, de inhoud van de memo was kennelijk onvoldoende om andere rechtsmiddelen in te zetten.

  Kijken wij naar het screeningsproces, dan verwijs ik u graag naar de Landsverordening Integriteit (kandidaat) Ministers. Hierin staat duidelijk het screeningsproces beschreven. Welke instanties, welke bronnen er worden geraadpleegd en de geheimhouding betreffende de uitkomsten van de verschillende onderzoeken.

  Dat de memo (weer) opduikt kan verschillende redenen hebben…..

  Prima dat de RvC van de CBCS een onderzoek gaat instellen, maar ik zou dat niet intern organiseren. Wellicht dat de Landsrecherche hierin een rol kan spelen.

 10. Sjoempie en Fred Schiedam hebben gelijk, we willen geen minister die niet integer is. Of de schijn heeft dat niet te zijn.

  En het is de Centrale Bank die zegt dat ze niet integer is, niet Menki Rojer!

  Ongelooflijk hoe Neysa Schoop vecht voor deze ministerspost. Had ze maar zo gevochten voor haar huwelijk.

 11. Iedereen weet dat niet “het strafbaar zijn of niet” aan de orde is (imers, valt onder het strafrecht), maar “laakbaar handelen of niet” (kunnen we haar vertrouwen). Maar goed, in het kader van de des-informatie blijft men maar door-emmeren over het eerste, waar uitsluitend het tweede aan de orde moet zijn bij het eventueel toevertrouwen van ministeriële verantwoordelijkheden aan deze mevrouw.

  Nu deze mevrouw op deze wijze chantabel blijkt te zijn, za in het kader van het nepotisme de corruptie op Curacao winnen, en zal ze wel minister worden. Eenieder (en zo ook in Nederland de regering en het parlement) weet nu welk een “juweel” aan de Curacaose kroon wordt toegevoegd.

 12. Het was te verwachten, het OM heeft in haar onderzoek naar Garcia op niets verdacht gestuit betreffende Schoop-Isenia.? Het is toch om een punthoofd van te krijgen.

 13. Als je door een instantie als de Centrale Bank niet integer wordt geacht, een een instantie de Taco Tara Asjes, Zus de Lannooy en Ensley Tromp blijkbaar wel integer vond, dan ben je wel heer erg niet integer.

  Wegwezen dus, mevrouw Schoop. Als minister maar ook bij Aqualectra.

  Neysa Schoop heeft alleen al teveel de schijn tegen zich. Het feit dat ze zich bij de criminele Eric Garcia en Stephen Capella in de Girobank directie voegde was al onacceptabel.

  Om nog niet te spreken over wat ze heeft moeten doen voor haar bungalow.

 14. Deze ministerspost moet maar naar iemand anders al is het maar om de schijn van eerlijkheid op te houden, maar zijn er nog wel kandidaten zonder een op wat voor manier dan ook “besmette achtergrond” te vinden. Dat de screening dus niet waterdicht is dat is ook maar weer eens bewezen.

 15. Volgens @Hans, “Leila Lasten rapporteerde over Neysa Isenia aan haar baas, de MinFin, en daar is niks mis mee.”

  Op zich is daar niets mis mee maar ze heeft de persoonlijke gmail account van Gijsbertha gebruikt. Een gmail account kan nooit gebruikt worden voor vertrouwelijke informatie.

  Bij sommige commerciële banken in Nederland worden alle e-mails in een database bijgehouden en gerangschikt per security group net als de berichten die via deze mails naar buiten mogen. Blijkbaar investeren ze bij Centrale Bank liever in beton, marmer en zichzelf top salarissen uitkeren.

  Wat heel merkwaardig is, dat het OM de informatie heeft opgevraagd en nul op het rekwest kreeg met de mededeling dat het vertrouwelijk is.

  Nou weten we van het OM al bijt een strafbare feit hen in de achterste ze vaak niet vervolgen maar OM doet verder ook geen moeite om via de rechter aan de informatie te komen.

  Het doet toch denken dat bepaalde mensen (hende drechi) in dit land boven de wet staan.

 16. Na alle commotie over Neysa Isenia, door de Centrale Bank niet integer geacht en wiens ontslag bij Girobank zij eiste, kon de RvC niet stilzitten natuurlijk.

  Stil zaten ze wel toen Ensley Tromp 2 miljoen per jaar opstreek en desondanks ook nog zijn Aqualectra rekeningen door de Centrale Bank liet betalen.

  Stil zaten ze ook toen Taco Tara Asjes en Zus de Lannooy (nicht van Tromp!) benoemd werden zonder vacatures, zonder sollicitatieprocedures en in de hoogste salarisschalen.

  Leila Lasten rapporteerde over Neysa Isenia aan haar baas, de MinFin, en daar is niks mis mee.

  En als er wel wat mis mee is deed ze haar burgerplicht: voorkomen dat een niet integer persoon minister werd. Daarvan hebben we er sinds 2010 al teveel gehad.

  Het kan niet zo zijn dat een MinEZ pas in actie komt als ze eerst een bungalow krijgt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties