Curaçaohuis lanceert Freemovers-website

Gevolmachtide Minister Marvelyne Wiels

Gevolmachtide Minister Marvelyne Wiels, wachtend op bursalen op Schiphol in augustus 2013, wil nu ook de freemovers ondersteunen

DEN HAAG — In het bijzijn van een groep Curaçaose studenten, lanceerde gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels vrijdagavond de website Curaçao Freemovers met een bijbehorend logo, een Facebook-pagina en een Twitter-account. Het project is bedoeld om ondersteuning te bieden aan de groep studenten die op eigen gelegenheid voor een studie naar Nederland

Advertentie


De groep van zogeheten freemovers is groter dan het aantal jongeren dat met begeleiding van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) komt.
In de zomer van 2013 kwamen er bijna 400 freemovers versus een kleine 300 begeleide jongeren.
Het totaal aantal freemovers dat nu in Nederland woont wordt geschat op 900, hoofdzakelijk wonend in de Randstad, maar ook in Noord-Nederlandse studentensteden als Groningen of Leeuwarden.
Uit onderzoek door twee freemovers in opdracht van het Curaçaohuis blijkt dat het hoofdzakelijk om mbo-studenten gaat.

Ze vragen zelf een studiebeurs aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en schrijven zich in op een school, maar hun motivatie om te studeren is bij veel jongeren al in de eerste drie maanden onvoldoende”, zei Wiels.

Een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal speelt een rol maar ook het gebrek aan ondersteuning. Een deel heeft helemaal geen familie waar ze terecht kunnen. De SSC heeft achttien mentoren die contact houden met de jongeren, die onder begeleiding naar Nederland komen. De freemovers kunnen daar terecht voor advies, maar de prioriteit van de SSC ligt wel bij de bursalen”, zei Wiels.

Het is ook mogelijk om de werkzaamheden van de SSC uit te bereiden en deze organisatie ook toezicht te laten houden op de freemovers, maar die beslissing ligt bij de Staten van Curaçao, aldus de minister, die zich daarbij deels richtte tot de aanwezige Statenleden Glenn Sulvaran, Humphrey Davelaar en Melvin Cijntje.
Vooralsnog zal het Curaçao Freemovers-project mentoren aantrekken om de freemovers te begeleiden.
Wiels benadrukte dat er sprake is van urgentie, omdat een deel van de jongeren daadwerkelijk op straat leeft en geen geld voor eten heeft.
Daarom wordt gezocht naar samenwerking met sociaalmaatschappelijk werkers in verschillende gemeenten.
De freemovers wordt ook nadrukkelijk gevraagd om zich te registreren via de website www.curacaofreemover. nl zodat ze al voor vertrek voorbereid kunnen worden op hun tijd in Nederland.
Contact met de doelgroep maakt het bovendien makkelijker om hen na hun studie te stimuleren om weer terug naar Curaçao te gaan.
De aanwezige studenten bleken positief over het project.
Zelfs studenten die met de reguliere bursalenvlucht naar Nederland komen, hebben vaak behoefte aan extra ondersteuning.

Het was erg demotiverend dat een aantal leraren me telkens wees op het feit dat ik slecht Nederlands sprak en schreef, maar ik heb mijn opleiding wel in vier jaar afgerond”, zei een meisje.

Ze overweegt om als mentor voor het Freemovers- project aan de slag te gaan.

bron: Amigoe

door correspondent Otti Thomas

Advertentie

back home

0 Reacties op “Curaçaohuis lanceert Freemovers-website

  1. Zal wel goed staan op haar CV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *