29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Curacao wentelt in het afval

HomeLandenCuraçaoCuracao wentelt in het afval

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Door: Natasja Gibbs

Metershoge bergen afval afgetopt met resten cement, lekkende koelkasten, hondenkadavers en een wapperend politielint op de plek waar een paar dagen geleden nog een schietpartij plaatsvond. Op Curaçao nemen we het niet zo nauw met de natuur.

De milieupolitie krijgt per dag gemiddeld dertig meldingen van vervuiling binnen en schoonmaakdienst Selikor kan de aanvragen voor het reinigen van vervuilde gebieden gewoonweg niet aan.

Probleem van Curaçao De familie Bakhuis die eigenaar is van het land bij Koraal Tabak en de Sint Joris Baai doet er alles aan om het gebied zo schoon mogelijk te houden.“Dat kost ons jaarlijks tonnen”, vertelt Yadira Bakhuis.“Bovendien kost het schoonmaken in tegenstelling tot dumpen heel veel tijd en kun je niet zomaar zonder goede voorbereiding doen, je weet tenslotte niet wat er onder zo’n berg puin ligt.”

Volgens Bakhuis is de vervuiling een probleem op heel Curaçao, waarbij alle bevolkingslagen en nationaliteiten het niet zo nauw nemen met de natuur. “Ik heb het Yu di Korsou en Nederlanders zien doen.”

Ondanks de inspanningen van de familie weten vervuilers iedere keer weer stiekem hun afval te dumpen.De familie overweegt daarom om toegangsgeld te gaan heffen waarmee ze permanente bewaking kunnen betalen.

Veel meldingen te weinig mensen In de Centrale meldkamer van de controlepolitiedienst, Servisio di Kontrol i Seguridat (SKS), stromen de meldingen dagelijks binnen. Van rookoverlast tot autowrakken, afvaldumpers en asociale strandbezoekers die hun troep hebben achtergelaten na een barbecue.

“Soms zetten we een speciaal observatieteam in om vervuilers op heterdaad te betrappen. Dat zouden we veel vaker willen doen, maar we hebben door de vergrijzing gewoon niet voldoende opgeleide mensen”, vertelt Staffunctionaris Richnell Wallé.

Op dit moment werken er zo’n zeventig buitengewone ambtenaren bij SKS. Die houden zich niet alleen bezig met het opsporen van milieuvervuilers, maar ook met verkeersveiligheid, bestrijding van criminaliteit en sinds kort ook het bewaken van gedetineerden die met een elektronisch enkelbandje thuis hun straf uitzitten.“We hebben van het ministerie toestemming gekregen om 25 extra mensen aan te trekken en op te leiden, maar eigenlijk moeten dat er vijftig zijn om echt optimaal te kunnen functioneren.”

Geen besef en schaamte Toch is het uitvoeren van meer controles en het uitdelen van meer boetes niet de enige oplossing volgens zowel het SKS als Selikor en landeigenaar Bakhuis. “Er is vaak geen besef van wat er met het afval gebeurt of wat voor impact het op de natuur heeft”, vertelt Wallé.

“In het geval van afvaldumpers komen we er vaak achter dat ze zijn ingehuurd door mensen of bedrijven die er vanuit gaan dat hunbouw- of tuinafval naar de landfill wordt gebracht. Maar deze afvaldumpers steken het geld in eigen zak en dumpen het afval illegaal verderop.”

Volgens Bakhuis ‘is er duidelijk geen schaamte als je kijkt naar het gemak waarmee mensen plastic tassen, bekertjes en ander afval zomaar op de grond gooien.’“Beboeten alleen helpt niet, mensen moeten beseffen wat ze stuk maken en zich daarvoor gaan schamen. Dat kan alleen als we elkaar op dat gedrag aanspreken.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties