31 C
Willemstad
• zaterdag 24 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Curacao.nu | Valse 100-gulden bankbiljetten in omloop

Persbureau Curacao

Valse 100-gulden bankbiljetten in omloop

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten waarschuwt voor valse bankbiljetten van 100 gulden in omloop op Curaçao. De biljetten zijn van extreem goede kwaliteit en bijna niet van echt te onderscheiden.

Toch zijn er ook opvallende verschillen. Het papier dat is gebruikt voelt dikker, stijver en groffer aan vergeleken met het papier van een echt bankbiljet.

Schaduwwatermerk

Dat biljet bevat bovendien het schaduwwatermerk, het logo van de Centrale Bank, die te herkennen is aan een verloop van tinten die lichter en donkerder zijn dan het papier er omheen als het biljet tegen het licht wordt gehouden.

Het reliëf van het schaduwwatermerk is ook te zien als een echt bankbiljet plat wordt gehouden en het is te voelen.

De letters N en A dienen op een echt biljet nauwkeurig in elkaar te passen. Tegen het licht sluit de letter N op de voorzijde precies in de letter A op de achterzijde en vormen daardoor een beeld. Bij vervalste biljetten passen de letters N en A vaak niet precies op elkaar (in dit geval zijn er spaties waar de letter op elkaar dienen aan te sluiten).

Inkt en goud

Er is een voelbare inkt-laag aangebracht op verschillende plaatsen aan de voorzijde. Bijvoorbeeld de waarde aanduiding in cijfers, de teksten en de vogel. Ook goed voelbaar is het herkenningsteken voor de visueel gehandicapten aan de voorkant, rechtsboven in het biljet.

De gouden strip aan de voorzijde van een echt bankbiljet is glanzend en heeft een (lichtere) goudgele kleur in het witte gedeelte van het bankbiljet, terwijl de gouden strip van een vervalst bankbiljet mat van kleur is en een donkere goudbruine kleur heeft in het witte gedeelte.

De inkt van de kleine letters van de tekst opgenomen in het blok aan de achterzijde van het bankbiljet is wat lichter en heeft het effect van overgang van kleur (licht naar wat donkere kleur) terwijl de inkt van de tekst op een vervalst bankbiljet donkerder van kleur is en (nagenoeg) geen overgang van kleur kent. Op de echte biljetten zijn de kleine teksten scherp leesbaar.

Bij de vervalste bankbiljetten zijn deze (kleine) letters vaak minder scherp en daardoor ook minder goed leesbaar.

100piek

De vogel op de voorzijde van het bankbiljet en het logo van de Bank aan de achterzijde van het bankbiljet zijn op een vervalst bankbiljet ook gedrukt met een donkerder inkt.

Kleur

De vervalste bankbiljetten hebben nagenoeg geen planchettes (glitters). Op een echt bankbiljet veranderen de planchettes van kleur naar mate je het bankbiljet op verschillende wijze draait.

Bij het plaatsen van een streep op een vervalst bankbiljet met een “vals geld pen” markeert de pen een zwart/bruine streep op het bankbiljet, terwijl dit niet het geval is op een echt bankbiljet.

De rand aan de onderzijde van het vervalste bankbiljet is breder dan die van een echt bankbiljet.

Controleer

De Centrale Bank vraagt het publiek om alert te zijn en een biljet, met name biljetten van 100 gulden, te controleren. Bij serieuze twijfels wordt geadviseerd het bankbiljet te weigeren en de politie in te schakelen.

Bron: Curacao.nu

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -