27 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 07:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Curacao.nu | Poging tot diefstal historisch erfgoed Rif Sint Marie

Persbureau Curacao

Dat was op zondag toen een wandelaar constateerde dat de historische machine met veel geweld uit de kunuku was gesleept maar niet verder was verplaatst.

Onbekenden hebben geprobeerd de steenbreekmachine van Rif St. Marie te stelen. Dat meldt de Werkgroep Archeologie Curaçao.

Dat was op zondag toen een wandelaar constateerde dat de historische machine met veel geweld uit de kunuku was gesleept maar niet verder was verplaatst. Een van de wielen is nu diep weggezakt in het zand waardoor de trailer vast kwam te zitten. De machine staat aan het binnenwater van Rif Sint Marie.

- Advertentie -

De Werkgroep Archeologie Curaçao bekeek in 2013 de machine al en namen er fotos van. De steenbreekmachine staat op een evenoud rijdbaar onderstel met solide wielen. Op de trailer stond ook een dieselmotor met groot aandrijfwiel die er tijdens het wegslepen is afgevallen.

Historich erfgoed

De machine is een stuk historisch erfgoed. Het staat daar naar de mening van de Werkgroep op de juiste plaats omdat de eigenaar van Rif Sint Marie in de vorige eeuw hem neerzette met de bedoeling een steenbrekerij te beginnen, zoals op zo veel andere plaatsen op Curaçao. Het is er niet van gekomen maar dat neemt niets af van de historische waarde van de machine.

Op de plantage Patrick werden een paar jaar gelden meerdere ongebruikte machines voor een steenbrekerij meegenomen om het als oud ijzer te verkopen. Het hele complex van de verlaten steenbrekerij van Patrick met z’n machines was een (onbeschermd) historisch monument.

IJzerdieven

De Werkgroep denkt dat ijzerdieven nu proberen de steenbreekmachine van Rif Sint Marie mee te nemen om er zelf rijker van te worden.

Het terrein waarop de steenbreekmachine staat is eigendom van Coral Estate Rif Sint Marie. De bedoeling was dat de uitbreiding van Coral Estate hier, langs de binnenbaai zou plaatsvinden. Dat is nog niet gebeurd. Speciaal daarvoor is het gebied tot Stedelijk woongebied benoemd in het Eilandelijk Ontwikkelings Plan. Aanvankelijk was het Conserveringsgebied.

De directie van Coral Estate heeft inmiddels besloten de machine te verplaatsen naar de ingang van de Estate en hem daar naast het kantoor permanent ten toon te stellen. Zo kan iedereen er van genieten en loopt de machine niet het risico te worden meegenomen.

Bron: Curacao.nu

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...
- Advertentie -