33 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | Nelly Schotborgh promoveert op corruptie en fraude op de voormalige Antilliaanse eilanden

HomeMediaCuracao.nu | Nelly Schotborgh promoveert op corruptie en fraude op de voormalige...

Persbureau Curacao

Schotborgh belicht in haar proefschrift de ontstaansgeschiedenis van fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zij bestudeerde 46 gevallen van publieke fraude en corruptie © Berber van Beek/Studiorootz

Vandaag wordt wereldwijd stilgestaan bij de internationale dag tegen corruptie. Nelly Schotborgh-van de Ven verdedigt 11 december haar proefschrift ‘De wortels van publieke fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Schotborgh belicht in haar proefschrift de ontstaansgeschiedenis van fraude en corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zij bestudeerde 46 gevallen van publieke fraude en corruptie. Het gaat om zaken die tussen 2000 en 2015 voor de rechter in hoger beroep zijn behandeld bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

De criminologe beschrijft de verschijningsvormen van de zaken en de beleidssectoren waarin de fraude en corruptie heeft plaatsgevonden. Zij analyseert de kenmerken van de organisaties en betrokken individuen die hebben bijgedragen aan de gepleegde fraude en corruptie. Tot slot plaatst zij de resultaten in de context van het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De criminologe beschrijft de verschijningsvormen van de zaken en de beleidssectoren waarin de fraude en corruptie heeft plaatsgevonden | Persbureau Curacao

Factoren

Factoren zijn daarbij de bestuurlijke ontwikkeling, het politieke systeem, de financieel-economische situatie en het toerisme, de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden, de cultuur en religie, de geografische ligging en de kleinschaligheid.

De informatie is op systematische wijze verzameld en geanalyseerd. Het is de eerste keer dat deze fenomenen op deze manier wetenschappelijk zijn onderzocht in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Promotie

De verdediging van het proefschrift vindt plaats op woensdag 11 december om 11.45 uur in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Nelly Schotborgh-van de Ven (1966) is cultureel antropoloog, criminoloog en Certified Fraud Examiner. Zij woont sinds 1999 in Curaçao en is als (wetenschappelijk) onderzoeker actief in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Haar onderzoek concentreert zich op het financieel forensisch vakgebied. Als trainer en adviseur werkt Schotborgh op het terrein van integriteit en compliance. Zij is (mede) oprichter en vice-voorzitter van Fundashon Kòrsou Transparante, een non-profit organisatie die zich richt op het bevorderen van integriteit en transparantie en het bestrijden van corruptie in Curaçao.

Bron: Curacao.nu

9 reacties

 1. Wat dacht je van deze?: “Het ware te wensen, dat alle mensen, alvorens te spreken hun eigen gebreken eens beter bekeken, want dan zouden ze het laten over anderen te praten”…..

  Is dit van toepassing voor ons? De YDK die altijd klaagt over makambas?

 2. Iemand met een prachtig CV van de NL politie tot hier!
  Provisiat met haar proefschrift. Daar kunnen veel reaguurders nog niet eens aan tippen. Jammer dat de tenen zo lang zijn en men weigert in de (lach) spiegel te kijken.
  Just saying!

 3. @Robeerto:
  Warempel: Je haalt me de woorden uit de mond, maar hier op KKC wordt wat Drechi pa bosnan Tur zegt door de echte blanke racisten en de “Blanke” Zwartjes (Oreo Cookies :)) onder het gazon gewenst, dus goed dat jij het ook eens zegt….. We mogen niets kwaads van Nederland zeggen. Maar ik doe het lekker toch, of ze het nu leuk vinden of niet!!!
  Goede aanhef zeg! “Een ouwe gouwe” :)
  Wat dacht je van deze?: “Het ware te wensen, dat alle mensen, alvorens te spreken hun eigen gebreken eens beter bekeken, want dan zouden ze het laten over anderen te praten”…..
  Wie de schoen ……….

 4. Hij (zij) die spreekt van het MIJNE, gaat naar zijn huis en bekijkt het ZIJNE, vindt hij daar geen GEBREKEN, dán kan hij van het mijne spreken. De pot verwijt de ketel dat hij zwart is. Ach Nelly, je verliest je tijd. Doe dat onderzoek in Nederland ook. Corrupte politici aldaar misbruiken hun macht nog steeds op flagrante wijze. In tegenstelling tot gewone misdadigers, gebeurt het zelden dat corrupte Nederlandse leidinggevende personen (ministers) en politici in de gevangenis terechtkomen of hun “onrechtmatig” verkregen (wacht) geld terugbetalen. Doordat omkoperij en het geven van steekpenningen en smeergeld in het geheim gebeurt in Nederland, is het vaak moeilijk om corruptie op hoog niveau aan het licht te brengen. Gedesillusioneerd door corrupte en/of onbekwame politici en door immorele losbandige, hebzuchtige politieke partijen spreken mensen in Nederland zelfs over ernstige aangelegenheden zonder respect. De spraak van onbeschaamde en corrupte Nederlandse politici weerspiegelt een patroon van geen respect voor het volk dat zij moeten dienen. Het zijn graaiers, zakkenvullers. De werkelijkheid is dat zij de gewone burger leegplukken. Dus Nelly, doe daar asjeblieft ook wat. Kom op Sherlock Holmes. Van ons dushi Curacao weten wij ook allang dat haar politici hardstikke dom, verstandeloos, en leeghoofdig zijn, en het volk zucht en kreunt onder hun gewetenloos gezag. Dat is ouwe koek.

 5. Wat een gedoe zeg … Dit kon ze ook in Nederland voor de partij “V.V.D. ( Vrienden van de dieven) in Nederland doen .. Had die dure vakantie niet moeten betalen … Maar ja, er moet op de minder gezeikt worden en dan krijg je een hoge waardering …. Hup Nederland !!!

 6. ……”Fundashon Kòrsou Transparante, een —>non-profit <— organisatie die zich richt op het bevorderen van integriteit en transparantie en het bestrijden van corruptie in Curaçao"……

  Dat is een stichting met een nobel en zeer noodzakelijk doel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties