Curacao.nu | KPMG Meijburg schikt met het OM

Met OM persbericht | Persbureau Curacao

KPMG Meijburg Caribbean moet een bedrag van 140.000 betalen, de KPMG-er die volgens het OM feitelijk leiding gaf aan het witwassen moet 65.000 gulden betalen.

Voormalig fiscaal dienstverlener KPMG Meijburg & Co Caribbean heeft vervolging afgekocht bij het Openbaar Ministerie. Het gaat om een bedrag van 140.000 gulden om strafvervolging te voorkomen.

De KPMG-er die volgens het OM feitelijk leiding gaf aan het witwassen moet 65.000 gulden betalen.

De onderneming van KPMG Meijburg nam vóór 2015 aan het handelsverkeer deel met de vennootschappen KPMG Tax & Legal Services B.V.

Bron: Curacao.nu

Naschrift KKC

Mini boetes voor KPMG en ING bank. MCB bank, Goisco, enkele E-zone bedrijven en loterijenbaas Robbie dos Santos zijn in deze zaak vrijuit gegaan | Beeld FD

Op de foto vlnr. Harry Canters, managing partner KPMG Meijburg & Co Caribbean, Paul Arets, tax manager KPMG Meijburg & Co Caribbean en tevens eindredacteur van de fiscale wettenbundels, de gouverneur van Curaçao mevrouw Lucille George-Wout en Wendell Meriaan, tax partner KPMG Meijburg & Co Caribbean. Foto KPMG Meijburg & Co Caribbean

Vlnr. Harry Canters, managing partner KPMG Meijburg & Co Caribbean, Paul Arets, tax manager KPMG Meijburg & Co Caribbean, Gouverneur Wout en Wendell Meriaan, tax partner KPMG Meijburg & Co Caribbean | Foto uit 2015

26 MEI 2020 – Persbericht Openbaar Ministerie

De officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (“OM”) heeft voormalig fiscaal dienstverlener KPMG Meijburg & Co Caribbean B.V. (“Meijburg Caribbean”) een transactie aangeboden ter voorkoming van verdere strafrechtelijke vervolging. Meijburg Caribbean heeft het transactieaanbod aanvaard. De onderneming van Meijburg Caribbean nam vóór 2015 aan het handelsverkeer deel met de vennootschappen KPMG Tax & Legal Services B.V.

Onderzoek Turquoise

In Curaçao en Nederland zijn als resultaat van de omvangrijke strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal meerdere personen veroordeeld voor, ondermeer, witwassen met activiteiten die “dollar-swipen” of “dollar-toerisme” worden genoemd. Hierbij is met ongeveer 1 miljoen creditcardtransacties aan toeristen – vooral met de Venezolaanse nationaliteit – in de jaren 2004 tot 2014 voor 320 miljoen Amerikaanse dollar uitbetaald. De transacties werden in de boeken van de onderneming die deze creditcardtransacties kanaliseerde (“de swipe-onderneming”) verhuld als aankopen van kleding of medicijnen.

In onderzoek Turquoise heeft het Team Bestrijding Ondermijning (“TBO”) de rol van dienstverleners bij het faciliteren van deze activiteiten nader onderzocht. Financiële dienstverleners zoals accountants en belastingadviseurs zijn zogeheten poortwachters die de integriteit, stabiliteit en reputatie van de financiële sector moeten beschermen.

Meijburg Caribbean heeft in de jaren 2007 tot en met 2013 de aangiften winstbelasting verzorgd ten behoeve van de swipe-onderneming. Door bij het doen van deze belastingaangiften geen melding te maken van vooromschreven swipe-activiteiten, terwijl zij daar wel van op de hoogte was én melding naar het oordeel van het OM geboden was onder de omstandigheden van het geval, heeft Meijburg Caribbean niet gehandeld zoals het een poortwachter betaamt. Bovendien heeft zij hiermee volgens het OM bijgedragen aan het potentieel benadelen van de belastingdienst Curaçao.

Redenen voor een transactie

Het OM is van oordeel dat Meijburg Caribbean zich schuldig heeft gemaakt aan strafrechtelijk verwijtbaar handelen door het doen van onjuiste belastingaangiftes. Tegelijkertijd is het OM van oordeel dat er goede redenen zijn om de kwestie af te doen door middel van een transactie.

Meijburg Caribbean is kort na doorzoeking van haar kantoorpand door de justitiële autoriteiten niet meer als onderneming operationeel. Ook is reeds met de betrokken accountantsfirma een transactie aangegaan. Daarnaast is het fiscale nadeel voor de belastingdienst reeds door de swipe-onderneming gecompenseerd door middel van naheffingen en fraudeboetes.

De transactie

Op basis van deze transactie zal Meijburg Caribbean een bedrag van 140.000 Antilliaanse guldens als transactiesom aan het Land Curaçao betalen. Met de persoon die volgens het OM feitelijk leiding gaf aan de verweten gedragingen door Meijburg Caribbean, is eveneens een transactie aangegaan. Deze zal aan het Land Curaçao een transactiesom van 65.000 Antilliaanse guldens betalen. Daarnaast maakt publicatie van dit persbericht onderdeel uit van de transactie.

TBO is een projectmatige samenwerking tussen gespecialiseerde eenheden van het recherche samenwerkingsteam (RST) en het Parket van de Procureur Generaal in Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. TBO focust zich op een aanpak van corruptie en ondermijnende financieel-economische criminaliteit en doet daarbij onder meer onderzoek naar (belasting)fraude, valsheid in geschrift en witwassen.

2020 05 26 – Persbericht KP… by Knipselkrant Curacao on Scribd

2020 05 26 – Persbericht KP… by Knipselkrant Curacao on Scribd

16 Reacties op “Curacao.nu | KPMG Meijburg schikt met het OM

 1. redactie curacao

  Beste Pelican,

  De foto is geen toeval.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 2. @Pelican:

  “Hoe dan ook, Meijburg en de betreffende persoon komen hier goed weg…”

  Gaat niet alleen om 2 personen.

  -Gaat om de openbare ministerie ( OM ) die dit soort taferelen toelaat door met een fut-boete op tafel te komen van Naf. 140,000 over bedragen die 320,000,000 aan fraudluze inkomsten bedragen.

  -De Belastingsdienst that turns a blind eye voor zaken waar zij juist toezicht over behoren te behouden.

  -KPMG Branche Curaçao die aan het eind van de dag alleen mooie cijfers wilt laten zien aan KPMG Nederland.

 3. @Paul

  Wellicht de persoon op de foto? Of is het louter het toeval dat KKC deze foto bij dit artikel plaatst.
  Hoe dan ook, Meijburg en de betreffende persoon komen hier goed weg…

 4. @Rudy:

  “Maar KPMG is de facilitator en kan ook alleen in die hoedanigheid worden justitieel worden aangepakt.”

  Het gaat hier om OM, Belastingsdienst en KPMG branche Curaçao.

 5. “Het OM is van oordeel dat Meijburg Caribbean zich schuldig heeft gemaakt aan strafrechtelijk verwijtbaar handelen door het doen van onjuiste belastingaangiftes. Tegelijkertijd is het OM van oordeel dat er goede redenen zijn om de kwestie af te doen door middel van een transactie”.

  Mooie omschrijving van het onderbuikgevoel. Het klopt niet, maar wettelijk en overtuigend bewijzen kunnen wij niet.

  “Daarnaast is het fiscale nadeel voor de belastingdienst reeds door de swipe-onderneming gecompenseerd door middel van naheffingen en fraudeboetes”.

  Dit zijn ook aardige bedragen.

  Natuurlijk lijkt het op een ‘schijntje’ ten opzichte van het totale bedrag. Maar KPMG is de facilitator en kan ook alleen in die hoedanigheid worden justitieel worden aangepakt. Het bovenstaande was voor het OM het hoogst haalbare.

 6. @Paul :

  “Om welke KPMGer gaat het? Waarom wordt dat nergens genoemd?”

  Het gaat om KPMG Korsow Dushi, Korsow. Misschien wel behoorlijk dat ook KPMG Nederland een oogje in het zeil begint te houden.

 7. Schijntje , vreemd , heel vreemd .
  Je moet ze helemaal kaal plukken , maar ja ……..
  Maffia zijn ze , ze staan vaak boven de wet .

 8. Om welke KPMGer gaat het? Waarom wordt dat nergens genoemd?

 9. Kijk goed Nederland. De regering klaagt over jullie “rente lening”, ze willen een “schenking”. Niet doen hoor. Kijk hoe gemakkelijk omkoopbaar ze zijn. Dat er onder de leden die de rechtstaat vormen corruptie heerst, vormt allang een veel geuite klacht. Heeft heerschappij door de Curacaose regering tot mededogen jegens het gewone volk geleid? Geenszins. Integendeel, hun(regering) beleid is gebaseerd op het vernietigen van de Curacaose vrijheden van het volk. De regering beschouwt de (fig.) geselpaal als een onmisbaar hulpmiddel om de deugden van het arme volk in te scherpen en te handhaven, alsook geestelijk te bestraffen. ? Een schokkend gebrek aan achting voor het geluk, het welzijn en de vrijheden van het gewone volk. Ja, heerschappij door de regeringsleden is onverdraaglijk tiranniek. En van alle plagen waardoor de mensheid gekweld wordt, is de regerings tirannie nog het ergst.

 10. Heb ik goed begrepen dat Dos Santos met zijn door justitie in beslag genomen illegaal verkregen loterij-vermogen ook zijn belastingschuld werd verrekend?
  Het zal toch niet?

 11. Zat destijds hoerenloper Ralph ‘Bentley’ Palm niet bij KPMH Meyburg?

  Triest is dat juist het ministerie van Justitie nu de zakken van Ralph Palm vult door zijn kapitale pand (voormalig KPMG kantoor) van hem te huren.

  Dat is justitie op Curacao.

  Of niet, Irma Lips, Brian Mariano en Cicely van der Dijs?

 12. Laten we ook een kostenanalyse doen.

  140 duizend opgehaald. Hoeveel mensen van het OM en instanties zijn hier mee bezig geweest? Hoeveel uren en dag en weken en jaren?

  Lijkt me meer dan 140 duizend. Al deze capaciteit had dus in andere zaken kunnen worden gestopt en als het OM (surprise surprise) dit soort lieden toch niet gaan vervolgen dan kan je er niet zo goed niet aan beginnen!

 13. Knoek-koe

  ….Deze keurige jongens en dames plegen criminele daden en kunnen het voor een schijntje afkopen.
  En dan vindt men het raar dat het volk geen geloof heeft in de rechtstaat”…..

  @Brian S, ja de schijnboete is makkelijk te betalen, met de miljoenen die met duistere zaken verdiend zijn.

  Twee maten idd, dasr meet het net zo corructe OM mee, de in het weekend golft en borrelt met de elite…

 14. Was dat onder de Ralph Palm tijden?

  Het is wel weer jammer dat het OM zoals altijd met 2 maten meet.

  Deze keurige jongens en dames plegen criminele daden en kunnen het voor een schijntje afkopen.
  En dan vindt men het raar dat het volk geen geloof heeft in de rechtstaat

 15. Joep Meloen

  322 miljoen laten witwassen en 140.000 naf boete ?
  Betaal gewoon een paar keer je OB aangifte te laat en je zit al op dit bedrag.
  Dit soort fopstraffen staat in geen enkele verhouding tot wat men heeft gedaan en staat ook in geen verhouding tot wat anderen hier krijgen voor de meest simpele overtredingen.

  Kan me goed voorstellen dat Meyburgh dit meteen heeft geaccepteerd. Door naar de volgende klant: ‘u vraagt, wij schrijven’.

 16. Knoek-koe

  Al de brave KPMGers, waar zitten ze nu?
  Zo keurig allemaal, de partners van Meyburg & Co.
  Meehelpen met witwassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *