27 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 06:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Curacao.nu | Curaçao vraagt Nederland om 400 miljoen euro

Persbureau Curacao

Curaçao zegt het geld zelf niet te hebben en het ook niet op de kapitaalmarkt te kunnen lenen | Persbureau Curacao

Curaçaose heeft Nederland om hulp gevraagd om de gevolgen van de lockdown op te vangen. Afgelopen zondag moesten alle winkels hun deuren sluiten, op supermarkten en apotheken na en is er maar beperkte bewegingsruimte voor de mensen. De luchthaven is al drie weken dicht voor inkomende passagiers.

Door de terugval van toerisme en lokale bedrijvigheid – vanwege strenge maatregelen tegen de verspreiding van het Corona-virus- zegt de Curaçaose regering bijna 400 miljoen euro nodig te hebben voor de komende drie maanden.

- Advertentie -

Dat bedrag zou dan gebruikt worden om mensen die zonder werk zijn komen te zitten een maandelijks bedrag te betalen om te voorzien in het levensonderhoud .

Ook wil de Curaçaose overheid een compensatie financieren voor bedrijven die meer dan een kwart op hun personeelssalaris hebben moeten korten. ZZP’ers en kleine ondernemers zonder personeel zouden in dit voorstel ook moeten worden gecompenseerd.

Curaçao zegt het geld zelf niet te hebben en het ook niet op de kapitaalmarkt te kunnen lenen.

Bron: Curacao.nu

- Advertisement -

Artikel delen

43 reacties

 1. @ Roberto,ken je het spreekwoord, ik ben gekke Gerrit niet, Nu Nederland niet dus Rutte ook niet, Heb een zoon die een aannemersbedrijf heeft met veel werknemers, hij heeft een buffer maar word toch geholpen door de regering zodat hij als het weer beter gaat direct weer kan gaan bouwen met zijn werknemers. Hier op de crim hebben ze geen piek op zei gelegd. Mentaliteit van ikke ikke en de rest kan stikken, van de bovenste tot de laagste plank, snoepers zijn het!

 2. @kkc: kunt u het artikel in amigoe van gisteren door een anonieme schrijver naar rhuggenaath publiceren? Dit artikel (1naf salaris) slaat de spijker op de kop

 3. Het gaat hier niet direct om de coronavirus, maar om de emotionele ravage dat zo’n pandemie achterlaat. De nawerkingen zijn pijnlijk en kunnen zelfs dodelijk zijn. Beslist reden genoeg om Nederland een hogere bedrag te vragen. De omvang van de armoede, honger en ondervoeding is zo kolossaal dat politieke, economische en sociale inspanningen om ze uit te bannen op zo’n klein eiland tot mislukking gedoemd kúnnen zijn. Armoede is de dodelijkste ziekte ter wereld en de voornaamste opzichzelfstaande grondoorzaak van dood, ziekte en lijden. Armoede betekent een slechte gezondheid, die je verhindert te werken. Weinig werken leidt natuurlijk tot diepere armoede. Het gevolg is een wrede en dodelijke vicieuze cirkel van armoede en ziekte voor ons eiland. Ik persoonlijk zou een aanvraag doen van één miljard euro, niet meer, maar ook niet MINDER. Rutte heeft wel zijn nukken en zijn grillen, maar hij is wel behulpzaam, gastvrij, en vrijgevig. Hij heeft goede een geest van mededogen en begrip. So Corsow, NEE heb je, Ja kun je krijgen. Do it. Heel veel succes mi querido pueblo y cuidate bien.

 4. Nederland is een rijk land wat de afgelopen decennia regelnatig flink support heeft gegeven en aangeboden, tegen beter weten in opgebracht door de belastingbetalers aldaar. Het systeem hier is echter zo corrupt dat men er zelfs dan een enorme puinbak van weet te maken. Dan doet Haiti het eigenlijk nog een stuk beter.

 5. …..”Zelfs onder mama Hulanda’s ogen wordt de voorraad kamer leeg geroofd”…..

  Yep, @Dislect, en de zwakke wetgeving, die dit mogelijk maakt, wordt bewust zwak gehouden door de zittende elite. Ze hebben er allemaal direct of indirect baat bij.

  Daarom kunnen er megacontracten en salarissen worden goedgekeurd.

  (Vandaar dat de regering en haar belanghebbende aanhang zo graag roept dat “intrekken” van de (op verkeerde gronden gesmeedde) benoemingen niet mogelijk is, ze hebben er zelf n.l. ook baat bij en aan meegedaan). Álles is mogelijk, ook het retracteren van benoemingen, als je maar wilt.

  Vroeger maakte de koning de wetten.
  En die wetten hadden één doel: De koning zo machtig en rijk mogelijk te maken.

  Nu maakt het parlement de wetten, met maar een doel; de sponsoren zo rijk en machtig mogelijk te maken.

  Al de bekokstoofde uitgedeelde dikke salarissen, daar staat een tegenprestatie tegenover:
  Onvoorwaardelijke loyaliteit aan de partij die hun daar geplaatst heeft.

  Curaçaose politiek is defacto net zo verrot en corrupt als de Haïtiaanse politiek.

  In Haïti sprong de vonk in het kruidvat , toen de regering de leeggeroofde voorraadkamer wilde opvullen met extreem verhoogde brandstof belasting.

  Hier hebben ze defacto precies hetzelfde gedaan: verhoogde benzinecaccijnzen voor de financiering van o.a. de omgevallen ( =leeggeroofde) Giro
  (ondanks toeziend oog van resp. CBCS, RvB, RvC , IAD, EY, SOAB, noodregeling etc) leeggelopen.

  IN Haiti is het sindsdien ( brandstofprijzen) zeeronrustig, omdat de regering met schaamteloze brandstofprijstoenames) alles afwentelt op de burger, nadat ze 3 miljard $$$ heeft verslonden uit het (PetroCaribe) sociale fonds.

  Hier gebeurt het misschien iets subtieler, maar in de kern is het niet anders.

  Accountant- en advocatenkantoren die doen er net zo hard aan mee. Allemaal “legaal” via ( door vriendjes in achterkamertjes) goedgekeurde contrarcten.

  Recentste vb is Jourdain die ook veroordeeld is om een paar miljoen terug te betalen, maar zie ook andere accountantsbureau die hun eed schenden en/ of substandaard werk leveren of op een andere wijze er een “alternatieve” moraal op na houden:

  (Signature/ KPMG / Ashley Isidora NNA /BDO / EY / BakerTilly / Audit Force.)

  Dan de juristen/ advocaten die meereisden en royaal mee scheurden uit de diverse prooien
  ( MDPT, INSEL AIR, Ennia, Giro, BDO, )
  CBCS Tromp ontslag case,
  CBCS Hasselmeyer ontslag,
  Retainer fees Halley Blauw:
  – Kabinet Schotte met dure advocaten die meereisden naar Japan etc etc,
  retainer fee + factureren Glen Camelia
  MDPT EY:
  dure Legal services mee naar China etc etc

 6. Zelfs onder mama’s ogen wordt de voorraad kamer leeg geroofd en als hij leeg is krijgt mama de schuld voor de honger. Maar gelukkig kunnen we nu zeggen dat wij het niet gedaan hebben. Het komt door de corona!

 7. …..”Gebeurt op Curaçao ook allang, het leegroven van publieke fondsen”……:

  P.S.: En niet alleen door politici, maar ook door accountants bureaus ( sommige nog vromer dan “de Paus” c.s.” en Juristen) en Advocatenkantoren /consultants die er ook op los schrijven en factureren én last but not least: Artsen en Specialisten Praktijken, die de SVB voor miljoenen oplichten/ leegkloppen met fantoomconsulten.

 8. Interessante Link @Dislect inzake politieke corrptie in Haiti:

  —– PetroCaribe Fonds opgezet voor het stimuleren van sociaal- economisch volks projecten—– Nagenoeg geheel leeg geplunderd door de politieke elite voor een bedrag va 3.2 miljard dollar met “schijnprojecten” en verkwistingen.

  Gebeurt op Curaçao ook allang, het leegroven van fondsen:

  BZV miljoenen via schijnprojecten Jourdain
  SSC Margit de Freitas peperdure consultants
  MDPT 18 mion W.Wiels met verdpillingen
  GIRO honderden miljoenen verkwanseld
  UTS 100en miljoenen in Suriname verspild
  HNO 100en miljoenen over budget ( den saku)
  CBCS Vespillingen aan bonussen + studieverlof
  CUROIL Toko den toko met olie aankopen (“lastig!”)
  INSEL AIR 32 miljoen geplunderd door advocaten curators, interim directeuren en aandeelhouders.

  Hopelijk gaat de 400 miljoen EURO niet door de handen van de lokale politieke elite – die stuk voor stuk bloed aan hun handen hebben —–‘

 9. Er zijn minimaal vijf extra over-de-top salarissen nodig om ervoor te zorgen dat dit geld in de juiste struikrover zakken terecht komt. MKF staat al te springen !

 10. Ik hoop wel dat bij deze high impact economische beslissingen, de economische expertise van onze experts McWilliams en anushka cova wordt geraadpleegd

 11. …….”En als nu dan sommige salarissen niet aangepast kunnen worden dan in ieder geval vastleggen dat bij nieuwe aanstellingen dit is geregeld”…..

  Alles kan, als de wil er maar is.
  Ook deze salarissen kunnen aangepast worden.
  Slavernij was ooit legaal vanwege een wet die dat zei, is uiteindelijk ook aangepast.

  Nood breekt wet toch?
  Er is geen geld voor dit soort salarissen die door Gijsbertha, Suzy , Koeiman , Ys etc zijn geregeld voor Sluizen, Martissen, Jardimd en legioenen Lastens……

 12. misschien kan Corona een unieke kans zijn voor Curacao om een Nederlandse gemeente te worden zoals BES? Dat zou beter toezicht betekenen (CBSC) tegen lagere kosten omdat al de dure overheids baantjes komen te vervallen. Waarom stelt Eugene (de titel minsiter of minster president kan je alleen afdwingen door je acties) dit niet voor?!
  Weet iemand trouwens wat de status is van de benoeming van Steven Martina, en de zaak ENNIA tegen Ansary?

 13. Ben benieuwd naar de berekening, een overheid die achterstanden heeft met eigen jaarrekeningen , ondanks de vele mensen die ze hiervoor in dienst hebben.
  Maar nu in twee weken met een steunverzoek komen.
  Als dat geen natte vingerwerk is waar lekker ruim gerekend is dan weet ik het niet meer.

  Hoop dat Nederland wel degelijk eisen gaat stellen.
  O.a. salariering overheidsdiensten limiteren.
  En als nu dan sommige salarissen niet aangepast kunnen worden dan in ieder geval vastleggen dat bij nieuwe aanstellingen dit is geregeld.

  Ik wacht ook nog op een gebaar van de staten die 20% van hun salaris inleveren voor het volk.
  Uiteraard hou ik mijn adem niet in.

 14. Wie kent het e-mail adres waar de steunaanvraag heen is gegaan?

  Dan sturen we daar ook even een mailtje heen met de salarissen van Tromp, Sluis, Martis en een leger Lastens.

  En doen we er meteen de CV’s bij van dansleraren, dj’s en wat dies meer zij in de Staten, samen met de strafbladen van de MFK fractie (Constantia, Carolina).

 15. Rofi, laat de dikbuiken maar voedsel uit gaan delen, gaan de dikke p…en wat dunner. Ook uit die portmonnees. Nos hende, nos pueblo , of niet vette mfk’ers kdnt’ers ps’sers lang genoeg gejat.

 16. Een aantal mensen bekommert zich om de werkelijke armen op Curaçao. Deze mensen moeten op een of andere wijze ondersteund worden. Niet die mislukte komieken in Forti. Het zou zomaar een goed plan zijn om via knipselkrant iets te organiseren waarmee dit initiatief kan worden geholpen. Bijvoorbeeld door aanmelden als bezorger voor de voedselpakketten of helper in de keuken of wat dan ook. Laat bijvoorbeeld Plaza Bieu 24 uur per dag voedzame maaltijden produceren en bezorg die gratis bij hen die het nodig hebben. Ik denk dat er wel voedsel leveranciers zijn die voedsel gratis beschikbaar willen stellen zolang het maar niet bij de vettepenzen/zakkevullers bende terecht komt. Iemand ideen, laat wat weten.

 17. ??? Het is toch van de zotte en de gore moed waar deze curacrim regering het lef vandaan halen om 400 miljoen Euro, 800 miljoen curacrims guldens aan de Nederlandse Makamba hun gespaarde belasting geld te vragen, waarvan als zij het krijgen ( denk van niet ) er zeker miljoenen in zakken verdwijnen bij figuren als, Gerrit de Raaf, Amparo Dos Santos, Pik Pisas, Charls Cooper, Gokker Monky R, Lijder van SP?, en velen andere voet zoekers en zakken vullers die al jaren thuis zitten met te niksen, zie al 300 figuren aangenomen in 3 maanden Pik Pisas MFK tijd. Als alle voetzoekers die op een dik betaalde post zitten gewoon naar huis worden gestuurd zal curacrim geen 400 Euro maar met de helft 3 maanden rond kunnen komen. God zegen de greep.

 18. Wat een bijzonder land is dit toch. Maar wellicht nog wel het meest bijzondere dat iedereen dit maar accepteert. Hoe kan het zijn dat een overheid deze ellende veroorzaakt en de inwoners alleen maar klagen? Kan niemand het beter? Durft niemand het? Of wonen er hier echt alleen maar de kanslozen? En moeten we het doen met wat er is.

 19. Als je dan nog bedenkt dat er een aantal lijken nog in de kast zitten (ennia, apc niet betaalde overheids premies, isla medewerkers) dan besef je pas hoe erg we in de shit zitten. De regering rhuggenaath heeft deze problemen wellicht niet zelf gecreeerd maar het stelselmatig uitstellen van pijnlijke beslissingen (insel air, giro, ennia) heeft de problemen alleen maar groter geworden.
  Masha danki, thank you, dankuwel!

 20. €200 mion ——-> saku ——-> di polítiko
  €100 mion ——-> saku —–> amigu di polítiko
  €100 mion ——–>saku —> famia di polítiko

  €0 mion ——–> saku ——–> pueblo

 21. Moet zeggen dat ik samen met mijn dochter van 8 naar de persconferenties kijk want het is één van de weinige momenten dat iets te lachen valt in deze onzekere dagen. Zo was Ruggenaath vandaag bijna een halfuur bezig met een veer in de reet van een mevrouw die geholpen heeft met de berekeningen te steken.

  Toen de mevrouw naar voren stapt was ze vol behangen met goud en diamanten oorringen en zij was daar om over de penibele financiële positie te praten. Mevrouw schijnt zo goed werk geleverd te hebben dat op de vraag hoeveel wij zelf kunnen bijdragen, geen antwoord wist.

  Moet zeggen dat mijn dochter na afloop nij wel even aan het denken heeft gezet, zij vroeg aan mij, zal het corona virus ons van dit zooitje bevrijden?

 22. De regering is er achter gekomen dat ze geen inkomsten uit belasting hebben, net Als de meeste ondernemers geen inkomsten uit omzet hebben en een hoop werknemers geen loon. En dat de regering ongedekte checks uitschreef aan, onder andere, ambtenaren salarissen. De regering houd nu de hand op bij Nederland maar wel onder het mom van steun voor bedrijven en bevolking. En nog steeds geen enkele toezegging om eigen financiën op orde te maken of de efficiency van overheids NV’s te verbeteren. Het Ike Ike en de rest dient Ike mentaliteit is niet gebroken, niet eens aangeslagen.

 23. En dat durft zo’n figuur met uitgestreken gezicht te zeggen “voor de komende 3 maanden” wow, tel uit je winst NL en dan nog tot de rest van het jaar.
  Allereerst hoop ik dat de oppositie in NL de knipselkrant leest(
  Here we go.
  Salarissen omlaag
  Thuiszittende ambtenaren eruit
  Incapabelen eruit (en dat zijn er nogal wat) Fer, van Rijn, ontvanger belastingen.
  Te gek voor woorden dit!
  Van de parlementariërs heb je niets te verwachten zij zitten de rit uit en zijn democratisch gekozen. Het is hun ‘goodwill’ als ze gaan inleveren, zo ook de regering.

 24. Er ligt al bijna een jaar een groeiakkoord waar we Naf 180 miljoen mee binnen kunnen halen als daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan de afspraken. Er liggen heel veel plannen maar wat is er sinds de ondertekening nu daadwerkelijk gerealiseerd? En nu weer: ‘ja, we gaan daarmee aan de slag’ maar wel eerst het geld overmaken… ongelofelijk.

 25. Die is echt van de pot gerukt met z,n 400 miljoen euro, ga eerst zelf eens bezuinigen, het eerst op alle salarissen van de ministers, ambtenaren met hoge salarissen die op posten zitten waar ze niet horen te zitten omdat ze daar de opleiding niet voor hebben. En natuurlijk heeft Curacao geen geld want dat hebben ze allemaal opgemaakt, nou ik denk dat Nederland zegt dat ze kunnen fluiten naar 400 miljoen euro, want die zien ze dan nooit meer terug.

 26. Alcala Walle baalt als een stekker dat ze nu geen Minister meer is en er straks wel zoveel “vlieggeld” beschikbaar is.

 27. NL moet nu voorwaarden stellen aan de lening, o.a.:
  – invoeren van een Balkenende/Rhuggenaath norm voor alle posities binnen de overheid en aan de aan de overheid gelieerde entiteiten, direkt in te voeren en alle salarissen openbaar maken – bevolking heeft er recht op.
  – afschaffen daggeld vergoedingen, op na kalkulatie
  – Buitensporige pensioen opbouw overheid – ministers en statenleden in het bijzonder
  – evaluatie ambtenaren, bij gebleken ongeschiktheid 1x herkansing en anders ontslag
  – stop met politieke benoemingen en aanstellen zg consultants; wil je consultants; een openbare aanbesteding
  – stop met het rondpompen van ex/oud politici naar overheid entitieten/consultants etc. (nog niet genoeg gegraaid)
  – Tijdsduur op bepaalde posities stellen op 4 jaar met 1x een verlening van nog eens 4 jaar. (Geen Tromp verhaal…)

  Het is nu de tijd om door te pakken en niet alleen de werkenden op te zadelen met de kosten. En NL heeft nu een unieke kans om dit voor elkaar te krijgen… (Als ik een hypotheek wil hebben bij een bank moet ik ook aan allerlei voorwaarden voldoen, waarom de regering niet) en je kunt dan als politcus mooi de schuld geven aan NL…

  Wie heeft nog meer suggesties?

 28. ……”7 single passenger privejets zijn vooruit geleased ( via een toko den toko lease bedrijf van familie van een voormalig staatshoofdin) om parlementariers coronavrij naar de verkeersbeurs te “prive-jetten” ………

 29. Er is een gezondheidscris welk niet onverwacht was en waarvoor, ruim van te voren, een uitgewerkte strategie; draaiboeken en financiële gevolgen bepaald had kunnen worden. En wat gebeurd er helemaal niets.
  Dan worden er paniek voetbal maatregelen genomen. En we gaan elke keer opschalen zonder testen als een zwaardvechter met een blinddoek om. Zonder rekening te houden met de gevolgen. De maatregelen die niet leven bij de bevolking, maar matig gehandhaafd worden en waarvoor de financiën ontbreken bij bevolking, bedrijven en overheid. En als forti eindelijk een beetje wakker wordt. Gaan we steun voor de bevolking vragen aan Nederland. Dit is geen regering dit zijn een verzameling mislukte comedianten. Zij hebben van hun bevolking slachtoffers gemaakt en die slachtoffers worden nu naar voren geschoven al slachtoffers van overmacht. En het gaat nog geslikt worden ook.

 30. Camelia I +II + III
  Hebben gelijk hun debiteuren administratie
  dubieuze rekeningen+ onderhanden werk inzake retainer, consultants en juristen fees aan de overheid laten bijwerken ( ophogen) voor ” nacalculatorisch meerwerk.

 31. De bonussen, gratificaties reserveringen voor uitzonderlijke prestaties 2020 voor CEO (directeuren)zijn van “du moment” dat deze aanvraag is gelanceerd met terugwerkende kracht volledig gedoteerd aan de Balans & Resultaten rekening 2020 van CUROIL en CBCS.

 32. De bevolking word gebruikt zoals een bedelaares haar kinderen gebruikt. Om de hulpeloze toestand van haar kinderen te exploiteren voor medelijden. En echt zij kunnen er niets aan doen. Sorry dit is te walgelijk voor woorden. De smurrie uit het riool van forti is malen schooner als de inhoud van forti

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -