Curacao.nu | CBCS: zet lening om in schenking

Persbureau Curacao

De steun wordt nu nog gegeven in de vorm van een lening zonder rente, maar moet wel al in 2022 afgelost worden | Antilliaans Dagblad

Interim-president van de Centrale Bank, José Jardim, pleit voor het omzetten van een deel van de Nederlandse financiële steun in een schenking.

Dat zei hij tijdens de presentatie van het jaarverslag van de Bank. Eventueel zou een schenking verbonden moeten worden aan het voldoen van bepaalde voorwaarden. Zoals hervormingen.

De steun wordt nu nog gegeven in de vorm van een lening zonder rente, maar moet wel al in 2022 afgelost worden. Het is maar de vraag of dat lukt en de schuldenlast van de monetaire unie wordt er wel door vergroot.

Bron: Curacao.nu

18 Reacties op “Curacao.nu | CBCS: zet lening om in schenking

 1. Trui | 25 juli 2020 om 06:47 |

  Dan blijft er niemand meer over als we echt met de schaaf erover heen gaan…

 2. Curacao revisited

  @Trui: dat bedrag van merill lynch was sowieso al van ENNIA. De vraag is wat de waarde is van het land op Sint Maarten en wat de gevolgen zijn voor de solvabiliteit, en daar heeft Jardim nog niets over meegedeeld
  https://stmaartennews.com/opinions/will-ennias-policyholders-pay-price/

 3. CR, ik denk dat Jardim juist veel heeft gedaan en nog steeds doet voor de klanten van Ennia.

  Er zijn en worden rechtszaken gevoerd en er is als ik mij niet vergis al een flink bedrag terug van Ansary.

 4. Jardim, Curaçao bevindt zich de facto in een situatie gelijk aan surseance van betaling in het bedrijfsleven ( voorloper van faillissement, als dat kon bij een land. De gevolgen zullen echter niet veel afwijken : armoede voor 99%…. , je begrijpt me, van de bevolking!). Dus, doe eerst eens een voorstel tot schuldvermindering bij je schuldeisers en die bij de overheid, zoals gebruikelijk bij commerciële bedrijven in die situatie, in plaats van al je schulden door de Nederlandse belastingbetaler te laten voldoen. Dat is wel de heel gemakkelijke, maar onhaalbare, weg. Dat die schuldeisers mogelijk vrienden/bekenden/consultants van je zijn, mag uiteraard geen enkele rol spelen. Ja, je zult dan wat ” vrinden” kwijtraken maar dat zij dan maar zo.
  Waarom kom je zelf niet op dat idee?
  Het lijkt mij ook uiterst zinvol een inventarisatie te maken van nog niet betaalde achterstallige – of zelfs onterecht uit vrindendienst weggestreepte…..- inkomsten- en vennootschapsbelastingen en die te innen. Dat thema speelt al heel lang zodanig dat vermoed wordt dat er bewust niets aangedaan wordt. Teveel belangenconflicten? Maar jij gaat toch door roeien en ruiten om Curaçao weer op de been te krijgen, toch? Misschien ziet de toekomst er dan ook overdrachtelijk zonnig uit. Je weet maar nooit.
  Gelukkig is er onlangs een vrijwilliger opgestaan die belangeloos een oogje in het zeil gaat houden bij de Belastingdienst. Dat moet een ware altruïst zijn. Klasse hoor, die zie je niet vaak. Ik verwacht daar veel van……… En ja, ook hier zul je wat “vrinden” kwijtraken. Maar alles voor de goede saeck nietwaar.
  Succes.
  ps 99%…dus pak ook die 1% eens aan.
  At your service en graag gedaan.

 5. Curacao revisited

  @Trui: wat ben je toch naief. Wat heeft Jardim in de laatste 2 jaar exact gedaan voor de klanten van ENNIA en Giro? Als hij de laatste 2 jaar niets heeft gedaan waarom zou hij dat opeens wel gaan doen in de toekomst? Typische mooie praatjes maker en zakkenvuller

 6. Trots op Curaçao

  Tja, hoe zit het met dat 3e bestuurslid? Die moet natuurlijk ook betaald worden. Als je dan een schenking krijgt ipv een lening, die je terug moet betalen, kan je ‘m mooi daar van betalen zonder dat het drukt op de post ‘riante salarissen en exorbitante vergoedingen’. Jardim z’n potje dus.

 7. Ben het met Jardim eens, met de nadruk op ‘onder voorwaarden’.

  En het vertrek van het wandelende strafblad Constantia uit de Staten is een voorwaarde net als het vertrek van mafiameid/golddigger Stella van Rijn uit Forti, het ontslag van alle Tilly Pikeries op de payroll van de gobiernu en natuurlijk toezicht op de hele overheid door Nederland.

 8. Is wel een goed voorstel van Jardim voor iedereen in de schuldhulpverlening. Maak van de te betalen schulden een schenking. Probleem opgelost. De betreffende persoon kan dan weer spullen gaan kopen en dat is goed voor het bedrijfsleven en dus economie. Wat kan het leven toch simpel zijn. Oh wacht even, degenen die hun vorderingen niet meer geïnd krijgen die kunnen dan minder spullen kopen en dat is weer nadelig voor de economie. Nou ja, dat is hun probleem zeker als ze in het buitenland wonen.

 9. Ik heb mijn bank ook gevraagd mijn hypotheeklening om te zetten in een gift aangezien een terug te betalen lening mijn armetierige financiële situatie nog erger maakt. In ruil daarvoor heb ik beloofd niet meer naar het casino te gaan. Geen antwoord gekregen.

 10. Maakt niet uit, schenking of lening.. wordt toch nooit terugbetaald.

 11. Curacao revisited

  Mooi verwoord knoek koe: het is makkelijk om offers van anderen te vragen ipv zelf een offer te brengen. Wat heeft jardim nu concreet gepresteerd nu hij 2 jaar bij Cbcs werkt behalve het wegpesten van Bob traa

 12. Hij vergeet de aansprakelijkheid van de Cbcs aan te halen bij zowel de Ennia,de Giro en de post spaarbank.

 13. Ook dat nog

  Ook jij Jardim, welkom in de donkere wallen onder de ogen club… Ook gebrek aan andrenochrome??

 14. Tjesus wat een man met de korte achternaam. Je moet maar durven dit van de Nl belastingbetalers te vragen.

 15. Knoek-koe

  Zet (een deel van) je riante salaris maar om in een schenkig Jardim!

  Makkelijk te roepen schenking schenking als je altijd aan de ontvangende kant staat.

 16. Ze zal maar zo’n interim-president in je bedrijf hebben.
  Dhr. José Jardim heeft een giga plaat voor z’n kop!
  “Eventueel zou een schenking verbonden moeten worden aan het voldoen van bepaalde voorwaarden” en dat moet uitgerekend de interim-president van een bank zeggen!

 17. NEE, laat die lening gewoon een lening, bij giften komt er hier WEER niets van terecht. Leningen brengen gedwongen bezuinigingen met zich mee, de enige manier om met geld om te leren gaan. Want dat we dat niet kunnen dat is zo langzamerhand wel duidelijk. Je moet toch maar het onbeschofte lef hebben om weer om giften te vragen, onvoorstelbaar.

 18. Curacao revisited

  Kan de Cbcs gvd zich niet eens gaan bezig houden met zijn primaire taak: financieel toezicht. Giro, psb en ennia zijn een ramp. Het vandaag uitgebrachte persbericht over ennia zegt niets over de rechtzaak ansary, land Sint Maarten en jaarverslagen. Jardim is de boel aan het afleiden ipv de echte issues aan te pakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *